Partaj judiciar

Discutii privind procedura civila
Post Reply
capitanescu

Partaj judiciar

Post by capitanescu » 16 Aug 2010, 11:20

Buna ziua, :D
In 1994 s-a emis un titlu pe Legea 18/1990 pe numele celor 5 copii ai bunicului meu (decedat in 1983).
Ulterior a decedat tatal meu si un frate de al tatalui meu.
O sora de-a tatalui meu i-a dat in judecata pe ceilalti beneficiari ai titlului mentionat ptr partaj judiciar, adica impartirea a pamantului: intravilan, vii, arabil, padure, etc.
Deci aceasta este reclamanta, iar restul parati.
Eu si fratele meu suntem mostenitori ai tatalului meu, avand in acest sens un certificat de mostenitor (de la notar) in care se specifica ca fiecare avem dreptul de 1/2 din a cincea parte din titlul respectiv (ca mostenitori ai tatalui nostru).
-noi in instanta ce sa cerem 1/5 ptr ambii in total sau 1/10 ptr fiecare separat? :x
-noi la final putem legaliza hotararea (fiind parati in acest dosar)? :x

stoica silvia

Re: Partaj judiciar

Post by stoica silvia » 16 Aug 2010, 23:40

Buna seara
Incerc sa va raspund. Matusa v-a chemat in judecata pt. iesire din indiviziune (art. 728 cod civil). Asta inseamna ca vrea sa gestioneze singura cota ce-i apartine. Mai mult, vrea sa-si intabuleze dreptul de proprietate, intr-un cuvant vrea sa stie care este concret parcela ei. Nu inteleg de ce nu ati facut partaj voluntar la notar. Terenul are CF?
Daca totusi nu reusiti sa rezolvati problema in mod amiabil, in instanta ar fi bine sa solicitati cota ce va revine, nu si cea a fratelui. Oricum, daca nu faceti o tranzactie amiabila, instanta va dispune expertiza, iar expertul va oferi cateva variante de iesire din indiviziune. Atunci e mai bine sa aveti cota Dvs. separata de cea a fratelui pt. a nu fi nevoiti sa iesiti ulterior din indiviziune.Cum sunt relatiile cu matusa? Procesul implica taxa de timbru, onorariu expert, etc.
Sigur ca puteti legaliza hotararea.
P.S. Nu sunt avocat, asa ca ar fi bine sa solicitati un raspuns de la un utilizator de specialitate.
Succes.

Post Reply