Discutii privind procedura civila
-
Crtistina
Vi se pare ca avem autoritate de lucru judecat dc intr-un prim proces mi-am bazat cererea de revendicare pe titlul partilor, ca mai apoi, in al doilea proces sa cer compararea titlurilor autorilor?
Conform ultimelor modificari ale C.pr.civ, nu se poate face apel impotriva oricaror hotarari cu un obiect de 1 miliard inclusiv? Inainte erau cereri privind pensia de intretinere, obligatii de predare a unei sume de bani sau a unui bun mobil. Acum pare sa nu se mai refere numai la acestea ci la toate, atata timp cat sunt de 1 miliard inclusiv.
-
elis
1. Da, parerea mea este ca exista autoritate de lucru judecat si ca faci o confuzie intre temeiul juridic al cerererii (cauza la care se refera art. 1201 Cod civil) si probele pe care le administrezi in cursul procesului.
2. In privinta apelului, reproduc in continuare textul art. 282 indice 1 (in forma actuala, dupa modificarea prin Legea nr. 195/2004):
ART. 282^1
(1) Nu sunt supuse apelului hotararile judecatoresti date in prima instanta in cererile introduse pe cale principala privind pensii de intretinere, litigii al caror obiect are o valoare de pana la 1 miliard lei inclusiv, atat in materie civila, cat si in materie comerciala, actiunile posesorii, cele referitoare la inregistrarile in registrele de stare civila, luarea masurilor asiguratorii, precum si in alte cazuri prevazute de lege.
(2) Hotaririle instantelor judecatoresti prin care se solutioneaza plangerile impotriva hotaririlor autoritatilor administratiei publice cu activitate jurisdictionala si ale altor organe cu astfel de activitate nu sunt supuse apelului, daca legea nu prevede altfel.*)
dinubocos
Daca ai identitate de parti, obiect si cauza ai autoritate de lucru judecat.
Din ce ai spus tu imi este greu sa ma pronunt asupra obiectului si a cauzei.
-
Crtistina
Incerc fara prea multe rezultate sa gasesc un element de diferenta intre cele doua cereri. Am incercat sa justific ca nu avem aceeasi cauza (temei juridic) in cel de-al doilea proces, pentru ca invoc un alt titlu de proprietate si anume pe cel autorului.
Stiu ca este cam tras de par dar mai multe n-am la dispozitie.
-
norocel
dinubocos wrote:Din ce ai spus tu imi este greu sa ma pronunt asupra obiectului si a cauzei.
Nu stiu de ce ti-e greu ca este foarte simplu:
obiectul-recunoasterea calitatii de proprietar si pe cale de consecinta predarea bunului aflat in posesia paratului
cauza-calitatea de proprietar (in drept art. 480 cod civ)
-
dinubocos
Asa o fi.
-
sofia
Prin cauza inteleg si temeiul juridic?
-
norocel
Cauza este temeiul cererii, fundamentul acesteia, adica situatia de fapt calificata juridic si incadrata in anumite texte de lege.
Pentru actiunea in revendicare temeiul este art. 480 cod civil.
-
elis
Crtistina wrote:Vi se pare ca avem autoritate de lucru judecat dc intr-un prim proces mi-am bazat cererea de revendicare pe titlul partilor, ca mai apoi, in al doilea proces sa cer compararea titlurilor autorilor?
Nu ar fi autoritate de lucru judecat in cazul in care intr-un proces te-ai baza pe titlu si in altul pe uzucapiune.