legitima aparare

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
spionul

legitima aparare

Post by spionul » 03 Jul 2010, 12:17

este legitima aparare atunci cand la 150 metrii, intr-un camp, unul trage cu arcul dupa mine sa ma omoare iar eu ma apar impuscandu-l? :grin:
in carte se da exemplul clasic cu securea de la 100 de metrii, care nu este legitima aparare.

DevilMean

Re: legitima aparare

Post by DevilMean » 03 Jul 2010, 14:03

Si de la 150 m crezi ca te nimereste? Inca n-am vazut tintasi destui de buni.
Dar nu este legitima aparare.

spionul

Post by spionul » 03 Jul 2010, 20:52

nici daca ar fi de la 100 metrii si ar fi cel mai bun tintas din lume? :grin:

DevilMean

Post by DevilMean » 03 Jul 2010, 21:00

Daca ar fi cel mai bun tintas din lume, nu ai mai apuca sa il impusti, ca vanatorii ataca acolo unde stie ca nu iti mai revii.
Totusi, luand in calcul ca distanta ar fi 150 m, el trage dar nu te nimereste, iar tu tragi dar il omori, mai poti sa invoci legitima aparare?
Distanta este destul de mare si lasa loc de erori.

darkblack

Post by darkblack » 05 Jul 2010, 11:12

Nu-i mai simplu asa?

"Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi INJUST, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc."

:D

DevilMean

Post by DevilMean » 05 Jul 2010, 23:03

Dar stii cum sta treaba dark nu?
Teoria e una si practica e alta.
Si oricum, nu poti trage pana nu trage el, e cam complicata situatia pe care a dat-o spionul.
Un arc si un pistol.
Sa stii ca nu oricine stie sa traga cu arcul, cu pistolul o mai nimeresti, dar la arc nu e chiar asa usoara treaba.

darkblack

Post by darkblack » 07 Jul 2010, 15:51

Pai daca atacatorul foloseste arc si tu ai un pistol...mai e injust? Si teoretic, si practic

Si daca atacatorul are arc si e la o distanta de 100-150m...pune in pericol GRAV faptuitorul?

Cred ca definitia din C.pen. este destul de clara raportata la exemplul dat pe acest thread

DevilMean

Post by DevilMean » 08 Jul 2010, 09:33

Cred ca se poate supune unei expertize daca se reuseste un atac letal de la distanta de 100-150 m cu arcul.
Abia cei mai buni tintasi reusesc dar nici lovitura aia nu vine din prima.

darkblack

Post by darkblack » 09 Jul 2010, 11:21

Pai asta ziceam si eu:

1. atacul nu este injust (arc cu sageti versus arma de foc)
2. atacul cu un arc cu sagetii, de la o distanta de 100 m, NU pune in pericol GRAV persoana faptuitorului

ca fapt divers, aici am gasit distantele de tragere:
arcuri-sageti.ro

Tir cu arcul la ţintă (metric)

Este actuala formă olimpică a sportului.
Această formă cunoscută de tir cu arcul se desfăşoară pe teren plat şi constă din tragerea o rundă. Runda constă dintr-un anumit număr de săgeţi trase la ţintă cu una sau mai multe distanţe cunoscute, de până la 90 m pentru bărbaţi şi 70 m pentru femei.
Juniorii au distanţe speciale, mai mici, în funcţie de vârstă.

Tir la prăjină

Este la fel cu tirul metric, cu excepţia faptului că arcaşul încearcă să declanşeze săgeata la o distanţă cât mai mare (165 m la bărbaţi şi 125 m la femei) în serii, pe zone circulare de punctare, pe terenul din jurul unui steag de marcaj (prăjină). Zonele circulare formează o ţintă uriaşă, cu ariile cele mai apropiate de steag cu punctaj mai mare decât cele mai depărtate.

DevilMean

Post by DevilMean » 10 Jul 2010, 03:28

Deci ca urmare, se ajunge la ideea de baza: Nu este legitima aparare.
Totusi, trebuie dovedita distanta de tragere in cazul in care victima nu cunoaste legea, poate sa spuna ca a tras de la 50 m, dar distanta sa fi fost mai mare.

darkblack

Post by darkblack » 10 Jul 2010, 12:57

Si tot n-ar fi legitima aparare deoarece, chiar daca am presupune ca ar pune in pericol grav faptuitorul, aceasta este o conditie subsidiara celei ca atacul sa fie injust.

Post Reply