concediul prenatal coincide cu cel de odihna

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
alexandra nicolae

concediul prenatal coincide cu cel de odihna

Post by alexandra nicolae » 21 Jun 2010, 08:25

Buna dimineata !
Sunt invatatoare titulara .La 1 iulie am dreptul la concediu prenatal ,dar si la concediu de odihna ,voi naste in periaoada 18-22 august .
In conditiile in care guvernantii vor sa taie 25% ,m-am gandit ca avantajos pentru mine ar fi sa imi iau concediu prenatal ,de la 1 iulie ,dar contabila scolii zice ca nu se poate ca trebuie sa efectuez concediul de odihna ,apoi voi intra in prenatal .
I-am spus ca nu vreau concediu de odihna ,eu vreau prenatal .
Ce se intampla cu concediul de odihna ,cand poate fi efectuat?
Multumesc anticipat ,as vrea totusi si un articol de lege care sa sustina teoria>

DevilMean

Re: concediul prenatal coincide cu cel de odihna

Post by DevilMean » 21 Jun 2010, 16:50

Buna ziua, nu cunosc situatia concediului de odihna, dar puteati sa va luati concediul prenatal cu 63 de zile inainte, dat fiind ca sunteti cat de cat aproape de termen, medicul este cel care va pune la dispozitie documentele pentru dvs ca sa puteti intra in prenatal.
Nici eu nu vad legatura intre concediul de odihna si cel de prenatal, multe colege de-ale mele au intra in prenatal fara neefectuarea concediului de odihna si nu imi amintesc sa fi spus cineva ceva in legatura cu acest aspect.

alissia30

Post by alissia30 » 06 Jul 2010, 22:58

Am fost si eu in situatie asemanatoare anul trecut si la fel mi s-a spus ca trebuie intai sa-mi efectuez concediul de odihna apoi sa imi iau prenatalul. Nu cunosc textul de lege, dar e mai bine sa efectuezi intai concediul. De ce? Indiferent ca esti in CO sau in prenatal esti platita cu 100% din salariu si sa stii ca tot iti ia cei 25% si de una si de alta.
In ceea ce priveste avantajele materiale iti mai spun ceva
Tu ai in total prenatal + postnatal o suta si ceva de zile. Cu cat iei mai putine zile inainte de nastere cu atat iti raman mai multe dupa nastere, in sensul ca daca ai salariul maricel iti convine sa iei salariu pana ti se indeplinesc cele o suta parca si 26 de zile. Daca nu indemnizatia iti este platita mult mai devreme si este dezavantajos pt. ca este mai putin. Acum depinde si ce alegi 85% sau 600 de lei. Daca vrei mai multe amanunte trimite-mi msg

mihaela15

Post by mihaela15 » 28 Sep 2010, 21:25

Buna ziua,

Numarul zilelor de concediul de odihna poate scadea daca angajatul a avut concediu medical ?

Multumesc.

smill

Post by smill » 29 Sep 2010, 08:07

Ptr. mihaela15.

Numarul de zile de concediu nu are cum sa fie influentat de zilele de concediu medical. Aveti atatea zile de concediu de odihna cate sunt trecute in regulamentul interior sau in contractul colectiv de munca.

mihaela15

Post by mihaela15 » 29 Sep 2010, 18:02

Buna Smill,

Din pacate, unii se prevaleaza de urmatorul paragraf din codul muncii, cu toate ca numarul de zile de concediu de odihna este clar stipulat pentru fiecare angajat (21-22 zile etc):

Art. 140. [durata concediului de odihnă]
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.

Din cate am intrebat, aliniatul 2 este interpretat astfel:

1. fie face referire la situatiile in care te angajezi intr-o firma in cursul anului, lucrand in resp. firma 3 luni din 12. Deci, normal, c.o. este proportional pentru cele 3 luni
2. fie, altii considera ca "activitatea prestata intr-un an caledaristic" reprezinta zilele lucrate, deci c.m. se scade.

Ei bine, sa presupunem ca au dreptate cei din a doua categorie (nu e normal, dar sa presupunem) aici mai intervine o dilema: cum calculezi zilele de c.o. restamase dupa ce scazi indicele aferent nr zilelor de c.m. ?

Si nu in ultimul rand, anul trecut, din pacate, am mai avut zile de c.m. si nu mi s-a scazut din zilele de c.o., lucrand in aceeasi firma.

smill

Post by smill » 30 Sep 2010, 09:37

Buna mihaela15

Pana la urma, in cazul veridic si cu documente doveditoare, nu este vina angajatului ca are probleme de sanatate, indiferent daca te nasti cu ele sau le dobandesti ulterior inainte sau in timpul actualului servici. Asta inseamna discriminare, toti avem dreptul la sansa indiferent ce probleme de sanatate avem, sex, religie etc.

Pana la urma calitatea muncii prestate conteaza mai mult decat cantitatea, de aceea si exista concediul de odihna.

Totusi, am rasfoit articolele din Codul Muncii si sincer nu am gasit ca acest concediu medical reprezinta timp efectiv nelucrat. Este adevarat, concediul de odihna se acorda la timpul efectiv lucrat si aceasta exprimare lasa loc de interpretari. Consider ca multi angajatori deduc de aici ca un concediu medical este un timp nelucrat, prin urmare la acordarea concediului de odihna scad zilele de concediu medical.
Si din cate stiu eu se calculeza 1.75 zile co la o luna lucrata.

Post Reply