procedura....

Discutii privind procedura penala
sebi77

procedura....

Post by sebi77 » 31 Jan 2005, 11:28

Am formulat o plangere penala pentru un concurs de infractiuni la politie... Organele de politie au luat in seama doar acuzatia de calomnie cu autor necunoscut comunicadu-mi date de stare civila ale tipului pe care il suspectez desi nu sunt sigur ca el a comis infractiunea ... Nici o ancheta nimic... doar datele de buletin. Unde pot contesta aceasta ancheta ?

justitiabilul

Post by justitiabilul » 31 Jan 2005, 12:25

poti face o solicitare sefului sectiei sau unitatii de parchet...
oricum, dupa identificarea autorului, politia declina competenta si trimite tot dosarul la instanta.
Acolo ai toate datele anchetei

norocel

Post by norocel » 31 Jan 2005, 12:35

Poti ataca solutia de neincepere a urmaririi penale in 20 de zile de la data la care ti-a fost comunicata solutia.
Plangerea se face la procuror si daca si acesta mentine solutia poti face plangere la judecatorie.

justitiabilul

Post by justitiabilul » 31 Jan 2005, 13:15

A spus cineva ceva de neincepere??? :?:

norocel

Post by norocel » 31 Jan 2005, 13:48

Daca nu ai o solutie atunci nu ai ce ataca.
In legatura cu declinarea competentei politiei in favoarea instantei...imi permiti sa rad ? :lol: :lol: :lol:

justitiabilul

Post by justitiabilul » 31 Jan 2005, 13:58

ai putea sa imi spui ce e asa de amuzant in chestia declinarii?

norocel

Post by norocel » 31 Jan 2005, 14:16

Institutia declinarii de competenta functioneaza doar intre organe din acelasi sistem.
Ai vazut tu in Codul de pr. pen sa se vorbeasca despre declinarea competentei de la judecatorei la politie?
Nu spune ca trimite dosarul ?

fira

Post by fira » 31 Jan 2005, 14:40

norocel, asa e. In multe dosare la plingere prealabila politia isi "declina" competenta catre instanta. Ce vrei, daca le place sa foloseasca cuvinte frumoase :) Solutia procedurala corecta e de trimitere a dosarului nu de declinare.

norocel

Post by norocel » 01 Feb 2005, 08:59

Abia acum inteleg de ce s-a mirat justitiabilul ca am ras...se pare ca este de plans. :cry:

justitiabilul

Post by justitiabilul » 01 Feb 2005, 09:15

ART. 42
Instanta de judecata care isi declina competenta trimite dosarul instantei de judecata aratata ca fiind competenta prin hotarirea de declinare.

ART. 45
(1) Dispozitiile cuprinse in art. 30-36, 38, 40, 42 si 44 se aplica in mod corespunzator si in cursul urmaririi penale.

ART. 210
Organul de urmarire penala sesizat potrivit art. 221 este dator sa-si verifice competenta.
Daca organul de cercetare penala constata ca nu este competent a efectua cercetarea, trimite de indata cauza procurorului care exercita supravegherea, in vederea sesizarii organului competent.

Pentru cei mai scrupulosi, declinarea de competenta nu priveste doar competenta teritoriala, ci si cea materiala sau personala.
"A declina" = " a respinge, a refuza, a contesta, a nu-si asuma o sarcin&, o functie etc. "
In orice caz, nu este procedural ca politia sa trimita dosarul la instanta. Toate solutiile politiei se dau prin parchet.

Iar Norocel, tata, propozitia asta e de mare angajament :Institutia declinarii de competenta functioneaza doar intre organe din acelasi sistem. .
Serios?????

norocel

Post by norocel » 02 Feb 2005, 09:57

Tu vezi ca prin textele citate nu ai facut decat sa confirmi parerea mea?

justitiabilul

Post by justitiabilul » 02 Feb 2005, 10:27

Norocel, ori esti in pana de logica, ori nu citesti tot...
In ambele cazuri, consider ca nu esti un partener de discutii cu care se pot schimba argumente.

Nu e obligatoriu un raspuns din partea ta si oricum cred ca am raspuns la intrebarile celui care a deschis topicul. Este la latitudinea sa sa precieze ce e mai bine sa faca.

Si cu asta am inchis discutia.

norocel

Post by norocel » 05 Feb 2005, 15:57

justitiabilul wrote:Pentru cei mai scrupulosi, declinarea de competenta nu priveste doar competenta teritoriala, ci si cea materiala sau personala
Indiferent daca suntem scrupulosi sau nu regulile de competenta tot nu le putem ignora..mai ales cele de ordine publica.:lol:

Ramane insa de discutat cum procedam pentru a intra in legalitate adica ce cerem instantei sa trimita dosarul sau sa-si decline competenta?

Un dosar se trimite de la un complet la altul, de la o sectie la alta, de la un organ la altul.
Instantele isi declina competenta prin hotarari judecatoresti.

In primul caz nu suntem in prezenta unei activitati jurisdictionale ci administrative.

Procurorii care supravegheaza urmarirea penala stabilesc si ei competenta celor care efectueaza urmarirea penala si trimit dosarul organului competent sa efectueze cercetarea.

Eu nu spun ca nu se pune problema de competenta in faza de urmarire penala, spun doar ca declinarea competentei este un act jurisdictional si nu se pune problema ca parchetul sa decline competenta in favoarea judecatoriei sau judecatoria in favoarea parchetului.
Parchetul trimite plangerea gresit indreptata la judecatorie (nu-si declina competententa) iar judecatoria gresit sesizata cu o plangere penala trimite dosarul parchetului sau politiei.

Asta este parerea mea si daca nu ma crezi uita-te in cursurile de pr. pen.

wittmann

Post by wittmann » 05 Feb 2005, 21:16

Rezon. Aprob pozitiv opinia antevorbitorului. :P :P :P

justitiabilul

Post by justitiabilul » 07 Feb 2005, 08:50

Distinctia ta, foarte migaloasa, referitoare la caracterul jurisdictional sau administrativ al declinarii, este daramata de art. 45 din C.p.p., care extinde aceasta institutie si la o faza nejurisdictionala.

Acum, preiei o eroare de mai sus si o justifici... Sunt de acord ca instanta TRIMITE dosarul parchetului pentru efectuarea urmaririi penale. De altfel, nici nu si-ar putea declina competenta, cata vreme aceasta exista!!! Dar in speta era vorba despre situatia inversa.

Alta eroare in ipotezen vorbesti despre o plangere gresit indreptata. In speta plangerea era corect indreptata. Pentru toate infractiunile care sunt de competenta instantei, identificarea autorilor ramane in sarcina si competenta politiei.

Si, citind argumentele tale de la topicul asta, nu observ decat ca te contrazici in nestire.. ba ca declinarea functioneaza intre organe din acelasi sistem, ba ca trimiterea intre suborgane ale aceluiasi organ...Oricum, terminologia este originala si nu am gasit-o in cursurile de dr.pr.pen, spre care, cu modestie, ma indrepti.

Una este alta, in momentul in care parchetul constata ca nu are competenta materiala pentrui a cerceta o infractiune de abuz de incredere sau de calomnie, trimite dosarul la instanta competenta. Ceea ce aratam eu este ca treaba asta se cheama DECLINARE de competenta. Si insist, pentru ca Parchetul nu este absolut de loc competent sa cerceteze aceasta infractiune, iar prin trimiterea dosarului se aplica prevederile de la art. 33 si 45 din C.p.p.,( in caz de necompetenta teritoriala).

Oricum, nu are sens sa imi repet argumentele la nesfarsit, asa ca, pana la o alta opinie pertinenta, nu mai revin pe topicul asta.

Post Reply