Parti sociale SRL

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
romcos

Parti sociale SRL

Post by romcos » 20 Jun 2003, 22:17

Partile sociale ale unei SRL pot face obiectul unei garantii reale mobiliare?
Pot fi valorificate prin executare silita in cazul in care creditorul in conditiile Legii 99/1999 este tot un asociat al SRL-ului? :roll:

piorel

Post by piorel » 25 Jun 2003, 18:27

din cate tin minte asociatul (cel cu partile sociale care constituie garantia) nu poate fi executat silit in ceea ce priveste partile sociale. Eventual o porprire asiguratorie...

valentin

ghici de ce?

Post by valentin » 25 Jun 2003, 20:27

Pot face obiectul unei garantii reale mobiliare. Gajul trebuie inscris in Arhiva Electronica.

vexa

Post by vexa » 27 Jun 2003, 13:33

Partile sociale pot incheia un contract de garantie mobiliara avind ca obiect partile sociale ale unei societati. Gajul comercial se va inscrie la Arhiva. Administratorul trebuie sa respecte disp. art.115 coroborat cu art. 143 din Legea 31/1990 republicata.
Problema care se pune insa este cea cu referire la creditor, care este si asociat in firma debitor-garant. Se poate pune in discutie daca partile sociale ale persoanei care este creditor depasesc 50% din partile sociale ale societatii debitoare.Consider ca daca acesta detine mai mult de 50%, contractul este nul.

romcos

Post by romcos » 28 Jul 2003, 17:22

De ce nul?

jollyroger

Post by jollyroger » 29 Nov 2003, 19:54

de ce nul?
Pai vezi si tu art 115, 117, 130, 143 din legea 31/1990 republicata.
Colega mea, Vexa a uitat sa spuna ( sau a fost a fost cam laconica) ca, in cazul in care nu se intruneste adunarea generala extraordinara a actionarilor (asociatilor daca e vorba de un SRL) si nu se publica in M.Of. extras din pr. verbal al adunarii generale prin care se mandateaza administratorul unic ( dupa caz presedintele consiliului de administratie) sa incheie acest act ( prin cere se vinde, se gajeaza mai mult de 50 % din patrimoniul social) contractul este nul de drept. ( vezi si Stanciu D. Carpenaru, Catalin Predoiu, Gh. Piperea, Legea 31 comentata si adnotata, Ed All Beck, Buc., 2001 nu mai tin minte pagina) recent TMB sectia a VI-a, ne-a primit sustinerea asta si ne-a admis niste actiuni pauliene (de fapt nu chiar pauliene, exista discutii in doctrina asupra naturii lor juridice) in baza art. 44-45 din legea 64/1995 republicata. Ratiunea legiuitorului ar fi ca in cazul existentei AGEA si publicarii ei creditorii societatii pot face opozitie la actul de instrainare, gajare a mai mult de 50% din patrimoniu. In lipsa acestei AGEA si a publicitatii ei, creditorii nu pot ataca cu opozitie (parca art. 62 din Legea 31) un act care este ocult pentru ei.
Cu stima,
av. Dumitru Dobrev

wittmann

Post by wittmann » 30 Oct 2004, 21:39

Motivul pentru care partile sociale ale unui SRL (sau SNC) nu se pot gaja este ca un astfel de act juridic ar aduce atingere carcaterului "intuitu personae" al contractului de societate. de aceea pentru gajare se cere acordul celorlati asociati. Daca nu ar fi asa, s-ar putea eluda acest caracter prin incheierea unor contracte de garantie simulate, care de fapt sunt contracte de cesiune.

marusha

o rugaminte...

Post by marusha » 07 Nov 2004, 10:48

daca imi puteti recomanda ceva carti bune despre garantii..si daca puteti sa imi spuneti parerea voastra despre ipoteca executionala..care e "puterea" ei sa zic asa...
mersi anticipat..
marusha

norocel

Post by norocel » 07 Nov 2004, 11:47

Ce ipoteca executionala, nu s-au abrogat prevederile cu privire la aceasta forma de executare?

marusha

Post by marusha » 08 Nov 2004, 13:01

ba da..dar(lucrez la o societate de lichidari)..si e o societate pe bunurile careia in CF apare notata si ipoteca executionala si ipoteci "normale" sa zic asa..si intrebam care mai e "puterea" ipotecilor executionale..sau daca ele mai au valoare acum
marusha

sofia

Post by sofia » 08 Nov 2004, 13:06

Eu cred ca acum dupa abrogarea Legii 60/1881 asa zisa ipoteca executionala este la fel cu oricare alta ipoteca.

mihaela_rc

Post by mihaela_rc » 15 Mar 2005, 20:00

buna! sunt noua pe acest site si am descoperit lucruri interesante!sunt in ultimul an la drept si am lucrarea de licenta cu titlul CONSTITUIREA GARANTIILOR REALE MOBILIARE AUPRA PARTILOR SOCIALE SI ACTIUNILOR SOCIETATILOR COMERCIALE.IN carpenaru am gasit foarte putin ce alte carti imi mai recomandati?va multumesc :)

Post Reply