litigii profesionale in familie

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
hallelujah

litigii profesionale in familie

Post by hallelujah » 12 May 2010, 13:46

Buna ziua,

sunt nou pe acest forum si va supun atentiei urmatoarele situatii in speranta unei consilieri intelepte.

Am fost angajat la firma unde unchiul meu este administrator (eu lucrand ca functionar activitate comerciala - nu exista o fisa a postului).
In timp ce lucram la acea firma am primit o comanda pe care de altfel am onorat-o in urma platii contra facturii proforme (semnate de mine).
Dupa ce am primit banii am uitat insa de factura in sine - si nu am mai emis-o. Se pare ca si clientul a uitat de ea.
La ceva timp dupa aceasta (cca. 2 luni) am incetat lucrul la acea firma prin acordul partilor deoarece firma mergea prost.
Acum dupa aproape 6 luni de incetare de activitate ma suna unchiul si imi spune de factura lipsa, de TVA-ul datorat statului si ca eu sa platesc jumatate din acel TVA (cca. 300 EUR).

Intrebarea 1: Poate sa ma constranga legal la plata acelui TVA? Daca da, in baza carei legi? Si daca nu, va rog mentionati iarasi legea ca sa stiu ce sa-i spun.

Intrebarea 2: Ce inseamna dpdv economic judecata? Daca ma da in judecata si castiga are dreptul sa-mi ceara cei 300 EUR, plus cheltuielile avocatesti, plus daune?

Acum urmatoarea situatie:

Unchiul meu este actionar in proportie de 35% la firma unde am lucrat. El m-a platit cu salariul minim pe economie in calitate de administrator. Insa cum nimeni nu lucreaza contra unui salariu minim pe economie restul sumei a venit de la partenerul lui (actionar 60%) la negru. Dat fiindca mergea prost firma eu nu mi-am mai primit salariul pe ultimele 4 luni de activitate.

Intrebarea 3 este urmatoarea: exista vreo posibilitate legala de a-mi recupera banii datorati? Cum?

Pentru raspunsurile Dvs. va multumesc anticipat.

hallelujah

Re: litigii profesionale in familie

Post by hallelujah » 12 May 2010, 14:50

Ref prima chestiune mai explica ca poate nu am fost suficient de clar:

Factura TREBUIE emisa, deoarece s-au incasat banii si marfa a fost livrata. Insa o data cu emiterea facturii TREBUIE platit si TVA-ul. Insa cum firma e pe zero nu sunt banii de TVA. Si astfel unchiul meu trebuie sa-i scoata de undeva. S-a gandit la mine. Rationamentul lui sta in picioare dpdv legal? Daca da, in baza carei legi?

Multumesc.

Post Reply