munca de noapte
munca de noapte
Buna ziua , lucrez intr-o organizatie din morarit si panificatie de 5 ani , sunt sef de productie timp de aproximativ 10 ani am lucrat de noapte, in toate sarbatorile legale , pe un salar fix fiind incadrat ca fiind personal TESA . De aproximativ 1 an am refuzat sa mai lucrez de noapte adica 2 saptamani de noapte pe luna deoarece nu am primit nici un spor de noapte de-alungul celor 10 ani si nici nu sunt inregistrat ca as fii lucrat . Ceea ce ma deranjeaza foarte tare este faptul ca am inceput sa fiu amenintat de aprox. 2 zile de catre administrator ca daca nu voi lucra de noapte o sa fiu concediat . Nu cred ca ceea ce se intampla este legal si cum pot demonstra acest fapt ?
Re: munca de noapte
Incadrarea nu va avantajeaza cu sporul de noapte, cel putin asa stiu eu, caci personalul TESA nu este personal productiv, ei sunt genul care se plimba cu mapa si atat.
Mai sunt unele cazuri in care ei trebuie sa munceasca cateva zile pe luna, sau sa faca curatenie etc.
Eu nu stiu cum de ati putut sa lucrati timp de 10 ani numai de noapte.
Daca administratorul va ameninta cu concedierea, evidentiati faptul ca aveti probleme medicale caci 10 ani de noapte numai bine la psihic nu face.
Ca un atu pentru dumneavoastra:
Codul muncii: Titlul I
Capitolul II
Art. 4. - (1) Munca fortata este interzisa.
(2) Termenul munca fortata desemneaza orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Nu puteti fi obligat/a sa lucrati numai in tura de noapte, este contrar normelor securitatii si sanatatii in munca.
Un punct slab de care nu beneficiati este ca nu ati fost pontat/a pentru tura de noapte, dar dat fiind ca sunteti personal TESA, poate ati fost ofiter de serviciu, asadar exista acte doveditoare ce atesta programul dumneavoastra.
Daca totusi se va ajunge sa va desfaca contractul de munca, acesta trebuie sa aiba un motiv impus, iar dumneavoastra ii puteti actiona in judecata, iar daca instanta constata ca motivul nu este destul de important, acel act de concediere devine nul de drept, iar dumneavoastra beneficiati de plata costurilor acelor zile in continuare.
Ati mai putea face o sesizare la ITM pentru un mic control.
Mai asteptam si parerile altor colegi, poate eu nu m-am exprimat corect sau am interpretat problema altfel.
Mai sunt unele cazuri in care ei trebuie sa munceasca cateva zile pe luna, sau sa faca curatenie etc.
Eu nu stiu cum de ati putut sa lucrati timp de 10 ani numai de noapte.
Daca administratorul va ameninta cu concedierea, evidentiati faptul ca aveti probleme medicale caci 10 ani de noapte numai bine la psihic nu face.
Ca un atu pentru dumneavoastra:
Codul muncii: Titlul I
Capitolul II
Art. 4. - (1) Munca fortata este interzisa.
(2) Termenul munca fortata desemneaza orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Nu puteti fi obligat/a sa lucrati numai in tura de noapte, este contrar normelor securitatii si sanatatii in munca.
Un punct slab de care nu beneficiati este ca nu ati fost pontat/a pentru tura de noapte, dar dat fiind ca sunteti personal TESA, poate ati fost ofiter de serviciu, asadar exista acte doveditoare ce atesta programul dumneavoastra.
Daca totusi se va ajunge sa va desfaca contractul de munca, acesta trebuie sa aiba un motiv impus, iar dumneavoastra ii puteti actiona in judecata, iar daca instanta constata ca motivul nu este destul de important, acel act de concediere devine nul de drept, iar dumneavoastra beneficiati de plata costurilor acelor zile in continuare.
Ati mai putea face o sesizare la ITM pentru un mic control.
Mai asteptam si parerile altor colegi, poate eu nu m-am exprimat corect sau am interpretat problema altfel.
Imi cer scuze m-am exprimat gresit . Lucrez de 10 ani si am insumat jumatate din timp - 5 ani de noapte , adica 2 saptamani de zi si 2 de noapte , nu am lucrat consecutiv . Ideea ramane aceeasi . Adica nu am fost inregistrat in pontaje sau platita pe statul de plata pentru aceste ore .
O alta problema ar mai fi ziua de Sambata in care sunt obligat sa vin 4 ore la serviciu , fara sa fiu platit suplimentar sa/sau sa primesc liber .
Va multumesc !
O alta problema ar mai fi ziua de Sambata in care sunt obligat sa vin 4 ore la serviciu , fara sa fiu platit suplimentar sa/sau sa primesc liber .
Va multumesc !
Faceti o sesizare la ITM in cazul asta, desi nu stiu cum se aplica in cazul personalului TESA.
Daca aveti un sindicat, luati legatura cu ei.
Iar daca administratorul va mai preseaza, ii spuneti ca nu mai puteti face de noapte din motive medicale. Presupunand ca aveti o varsta si poate chiar o familie.
Daca aveti un sindicat, luati legatura cu ei.
Iar daca administratorul va mai preseaza, ii spuneti ca nu mai puteti face de noapte din motive medicale. Presupunand ca aveti o varsta si poate chiar o familie.
Merci . Chiar am probleme medicale , stresul e imens , intretinut ca atare ( divide si condu ). Chiar daca pot aduce dovezi , probabil ca va incerca desfiintarea postului si reinfintarea dupa ce ma da afara , desi sunt sef compartiment productie , activitatea principala .
Nu va poate concedia pe motive medicale, caci angajatorul trebuie sa ia la cunostinta de starea sanatatii dumneavoastra, in unele locuri inca se mai practica sclavia.
Asa cum v-am mai spus, daca se intampla, Doamne Fereste, puteti sa-i actionati in judecata.
Cunosc multi oameni din personalul TESA care n-au mai vrut sa faca parte din aceasta grupa, caci unii nu-si primeau primele de ex. sau nu erau pontati pentru orele de noapte.
Asa cum v-am mai spus, daca se intampla, Doamne Fereste, puteti sa-i actionati in judecata.
Cunosc multi oameni din personalul TESA care n-au mai vrut sa faca parte din aceasta grupa, caci unii nu-si primeau primele de ex. sau nu erau pontati pentru orele de noapte.
Multumesc mult de ajutor .Se pare ca singura solutie e justitia , deoarece cale de intors nu mai este . Oricum ca angajator are destul de multe drepturi .