Reabilitarea de drept , admitere in magistratura

Discutii privind procedura penala
Post Reply
danutzlucy

Reabilitarea de drept , admitere in magistratura

Post by danutzlucy » 27 Apr 2010, 16:11

As vrea sa stiu daca o condamnare de sase luni cu suspendare cu o perioada de proba de doi ani si sase luni pentru o infractiune economica, primita in urma cu 15 ani si un 18 indice 1 pentru o infractiune la regimul circulatiei primit in urma cu 13 ani ma pot impiedica sa sustin examenul de admitere la Institutul National al Magistraturii. Mentionez ca sunt student la drept si dupa definitivarea studiilor de licenta as vrea sa sustin acest examen

giovanni

Re: Reabilitarea de drept , admitere in magistratura

Post by giovanni » 27 Apr 2010, 23:03

Da, examenul il vei putea sustine. Pentru ca vei depune o fisa alba de cazier. Persoanele fizice doar la aceste date au acces. Dar dupa ce vei fi declarat admis vei fi verificat in baza de date operativa si nu vei fi validat. Iar nevalidarea inseamna excludere.
Au patit-o in 2009 doi candidati declarati admisi, fiind chemati urmatorii doi candidati care au obtinut media de promovare, 7, dar n-au mai avut loc. Unul din cei doi candidati nevalidati a fost condamnat cu suspendare pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice, iar celalalt a luat o amenda penala parca, pentru insulta sau calomnie.
Ambii erau reabilitati de drept, faptele din cate am auzit au fost comise in urma cu aproximativ 10 ani.
Temeiul respingerii ar fi art. 14 alin. (2) lit. c din Legea nr. 303/2004. Se are in vedere antecedenta penala.
In sfarsit, eu nu sunt de acord cu aceasta prevedere, tocmai acesta fiind efectul reabilitarii, conform art. 133 alin. (1) C. pen.: incetarea incapacitatilor, decaderilor sau interdictiilor. Dar... Specialia generalibus derogant.

av_avokitten

Post by av_avokitten » 28 Apr 2010, 16:26

no bine giovanni, exact asta spun si eu, de ce mai exista reabilitarea daca nu poti ocupa functia careo doresti din pricina unei infractiuni savarsite acum 100 de ani.
probabil cu timpul, se vor strange mai multe persoane in aceasi situatie cu userul si vor schimba un pic legea, la acest capitol. :scrie:

DevilMean

Post by DevilMean » 28 Apr 2010, 19:26

Dar de ce numai la acest capitol?
De ce nu peste tot unde e nevoie.

danutzlucy

Post by danutzlucy » 28 Apr 2010, 21:33

deci care credeti ca sunt sansele sa pot sustine examenul la magistratura?

giovanni

Post by giovanni » 28 Apr 2010, 23:05

danutzlucy wrote:deci care credeti ca sunt sansele sa pot sustine examenul la magistratura?
Sanse maxime ca in urma verificarii dosarului tau sa te declare admis pentru sustinerea examenului, dar ulterior, in eventualitatea promovarii, sanse minime sa te valideze. Cu alte cuvinte l-ai da degeaba. Dar e dreptul tau sa incerci.

av_avokitten

Post by av_avokitten » 29 Apr 2010, 06:11

DevilMean wrote:Dar de ce numai la acest capitol?
De ce nu peste tot unde e nevoie.

sigur Devil, ar trebui sa se schimbe multeee :sampanie:

danutzlucy

Post by danutzlucy » 29 Apr 2010, 20:19

:(%): si atunci reabilitarea la ce mai e buna ? ce rol mai are , daca dupa 15 ani , inca ma mai urmareste o ratacire a tineretii?

giovanni

Post by giovanni » 30 Apr 2010, 21:40

Ti-am spus, personal nu sunt de acord cu acest lucru. Dar nu eu fac legea. Problema e ca legiuitorul sanctioneaza antecedenta penala (iar antecedenta ramane si dupa reabilitare), iar nu calitatea de persona aflata in termenul de recidiva postexecutorie.
De aici pleaca totul. Orice ai fi facut in tinerete, indiferent ca a fost acum 1 an sau 100 de ani, poarta numele de antecedenta penala. Iar din pacate aceasta ramane sanctionata din punct de vedere etic, deontologic, cum vrei sa-i spui, inclusiv dupa reabilitare.

DevilMean

Post by DevilMean » 30 Apr 2010, 23:44

Adica in traducere, daca ai facut-o o data, o faci si a doua oara.
Nu neaparat aceeasi chestie, dar poate alta de alta natura.

observer

Post by observer » 08 May 2010, 23:03

Eu stiu ca unul castigat in instanta. Pe la Cluj parca.

DevilMean

Post by DevilMean » 09 May 2010, 05:48

Remarca rasista:
Pun pariu ca nu era ungur nu?

bobocel

Post by bobocel » 09 May 2010, 08:56

DevilMean wrote:Remarca rasista:
Pun pariu ca nu era ungur nu?
rasistule, ai pierdut pariul. era ungur.

DevilMean

Post by DevilMean » 09 May 2010, 18:45

I won`t believe that :mrgreen:

Post Reply