Cociliere vs. prescriptie
Cociliere vs. prescriptie
Ce parere aveti: procedura concilierii prealabile ca si procedura obligatorie intrerupe cursul prescriptiei?
Nu vreua un raspuns sec, pe lege: nu este um motiv de intrerupere prevazut de D.167/1958.
Tinand cont de faptul ca este o procedura relativ recenta raportata la D.167 care are o varsta considerabile credeti ca ar trebui extinsa categoria cauzelor ce duc la intreruperea prescriptiei?
Daca indeplinesc procedura cu 30 de zile inainte de prescrierea actiunii si debitarul nu vine la conciliere? astept cele 30 de zile si depun actiunea dar se respinge ca prescrisa. Nu este o atingere adusa dreptului meu de a promova actiunea cand vreau in interiorul termenului de prescriptie, chiar in ultima secunda?
Nu vreua un raspuns sec, pe lege: nu este um motiv de intrerupere prevazut de D.167/1958.
Tinand cont de faptul ca este o procedura relativ recenta raportata la D.167 care are o varsta considerabile credeti ca ar trebui extinsa categoria cauzelor ce duc la intreruperea prescriptiei?
Daca indeplinesc procedura cu 30 de zile inainte de prescrierea actiunii si debitarul nu vine la conciliere? astept cele 30 de zile si depun actiunea dar se respinge ca prescrisa. Nu este o atingere adusa dreptului meu de a promova actiunea cand vreau in interiorul termenului de prescriptie, chiar in ultima secunda?
Scuze. Am vrut sa spun intrerupe. Creditorul poate face dovada initiativei de conciliere cu confirmarea de primire. In cazul in care debitorul nu da curs concilierii, ramane in sarcina lui sa dovedeasca in instanta ce motive l-au impiedicat cu privire la acest lucru. Prescriptia se reia din momentul in care debitorul face dovada ca a fost in imposibilitate de a da curs concilierii.
Ce ne facem ca procedura concilierii este data la peste 30 de ani dupa D.167?
Nu putem oare trece peste barierele interpretarilor rigide?
Pana la urma prescriptia este o sanctiune pentru pasivitatea creditorului. Devreme ce l-am convocat pe debitor la conciliere nu cred ca se mai pune problema pasivitatii. O colega imi spunea ca exista practica a instantei supreme care a considerat ca simpla notificare facuta prin executor intrerupe cursul prescriptiei.
Nu este oare o dovada de comoditate a spune ca D.167 nu enumera la motivele de intrerupere concilierea? Cum ar putea?
Nu putem oare trece peste barierele interpretarilor rigide?
Pana la urma prescriptia este o sanctiune pentru pasivitatea creditorului. Devreme ce l-am convocat pe debitor la conciliere nu cred ca se mai pune problema pasivitatii. O colega imi spunea ca exista practica a instantei supreme care a considerat ca simpla notificare facuta prin executor intrerupe cursul prescriptiei.
Nu este oare o dovada de comoditate a spune ca D.167 nu enumera la motivele de intrerupere concilierea? Cum ar putea?
Una este sa interpretezi un text de lege si alta sa-l inventezi.
Nu uita ca in Constitutie se prevede clar ca Parlamentul este unica autoritate legiuitoare.
In privinta vechimii de ce nu te gandesti la codul civil?
Daca tu imi arati o decizie a instantei supreme in care sa se arata ca notificarea prin executor intrerupe prescriptia eu o sa recunosc ca numai accidental am terminat facultatea de drept.
Nu uita ca in Constitutie se prevede clar ca Parlamentul este unica autoritate legiuitoare.
In privinta vechimii de ce nu te gandesti la codul civil?
Daca tu imi arati o decizie a instantei supreme in care sa se arata ca notificarea prin executor intrerupe prescriptia eu o sa recunosc ca numai accidental am terminat facultatea de drept.

Procedura concilierii prevazuta la art.720 intrerupe cursul prescriptiei facand practic corp comun cu cererea de chemare in judecata. Sa ne gandim ce s-ar intampla daca pentru a nu pierde termenul introducem direct actiunea de chemare in judecata. Aceasta ne-ar fi respinsa ca prematur introdusa, de unde rezulta clar ca procedura de la 720 intrerupe termenul de prescriptie.
Comercialul presupune celeritate, operativitate, asadar ar fi bine sa nu lasi pana in ultima zi pt ca e riscul tau. Curtea de apel Bucuresti considera ca procedura concilierii nu intrerupe cursul prescriptiei. Daca legiutorul considera necesar, probabil ar fi trecut concilierea printre motivele de intrerupere a prescriptiei. Dar cum nu este asa...inseamna ca nu e cazul si tu nu trebuie sa astepti pana in ultima zi. Altfel e riscul tau.