salutare
poate cineva sa-mi spuna cum e cu onorariul de succes?
de exemplu:am de recuperat un teren iar clientul vrea sa-mi dea procent din ce recuperez
e legal?
onorariu stabilire
Re: onorariu stabilire
Curat de succes ....,, clientul vrea sa-mi dea procent din ce recuperez'' ....adica litis quota...ori nu ma prea stiu io bine
.
Mai vezi ce zic colegii .

Mai vezi ce zic colegii .
da, cam asta cred ca si eu ca inseamna..si totusi trebuie sa existe o varianta sa ma "bucur" de efortul meu...
insa vreau sa sune ca onorariu succes
as putea sa evaluez terenul si sa trec ca suma
asa suna mai bine?
adik legal...
insa vreau sa sune ca onorariu succes
as putea sa evaluez terenul si sa trec ca suma
asa suna mai bine?
adik legal...

Am vazut caz in care a primit 12.000 de euro pentru consultatie juridica si evident legal din moment ce nu a primit nici macar 1 leu amenda!
Uite ce spune legea:
Art 135 din Statut:
"Pactul de quota litis este o conventie...care fixeaza totalitatea onorariilor avocatului de rezultatul judiciar al cauze..."
Adica... daca pe langa onorariul de succes se mai stabileste si un onorariu in functie de alte criterii... nu e pact de quota litis...
Nasol e ca vine codul deontologic al avocatilor UE si care in 3.3.2 nu spune nimic despre "totalitatea onorariilor avocatului" modificand implicit definitia din Statul Avocatilor... Care norma e prioritara?
Pe de alta parte.. sa spunem ca se incheie un astfel de pact, care-i interzis. Ce se intampla? Cel mult se anuleaza conventia si ramane onorariul obisnuit. Raspunderea disciplinara nu cred ca e atrasa... (Art 252 Statut nerespectarea legii, statutului si a altor prevederi obligatorii ale baroului..???)
Sau da?
Art 135 din Statut:
"Pactul de quota litis este o conventie...care fixeaza totalitatea onorariilor avocatului de rezultatul judiciar al cauze..."
Adica... daca pe langa onorariul de succes se mai stabileste si un onorariu in functie de alte criterii... nu e pact de quota litis...
Nasol e ca vine codul deontologic al avocatilor UE si care in 3.3.2 nu spune nimic despre "totalitatea onorariilor avocatului" modificand implicit definitia din Statul Avocatilor... Care norma e prioritara?
Pe de alta parte.. sa spunem ca se incheie un astfel de pact, care-i interzis. Ce se intampla? Cel mult se anuleaza conventia si ramane onorariul obisnuit. Raspunderea disciplinara nu cred ca e atrasa... (Art 252 Statut nerespectarea legii, statutului si a altor prevederi obligatorii ale baroului..???)
Sau da?