somaj

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
sansiro

somaj

Post by sansiro » 19 Mar 2010, 18:41

Saltare.
Imi spuneti va rog si mie daca la luarea in calcul a stagiului de cotizare in cazul somajului se cere ca stagiul sa fi fost neintrerupt? nu am vazut o prevedere expresa in acest sens. Multumesc

DevilMean

Re: somaj

Post by DevilMean » 20 Mar 2010, 00:30

Singura conditie care o cer ei, ca fiind prima pe langa altele, este sa aiba un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii.

sansiro

Post by sansiro » 20 Mar 2010, 12:11

de acord. Insa perioada pe care primesti ajutorul de somaj este legata de cat stgiu de cotizare ai avut anterior. Atfel, pentru pana in 5 ani de stagiu, beneficiezi de indemnizatie 6 luni peste 5 ani, 9 luni, peste 10 ani, 12 luni. Intrebarea era daca stagiul trebuie sa fie neintrerupt. Legea nu prevede aceasta conditie dar cineva mi-a spus ca "in practica" asa este. Multumesc

DevilMean

Post by DevilMean » 20 Mar 2010, 16:19

Legea prevede doar ca primirea indemnizatiei de somaj poate fi intrerupta daca agentia pentru ocuparea fortei de munca iti ofera un post in raza de 50 km fata de domiciliul solicitantului, iar refuzul acestuia sa se duca acolo poate duce la incetarea acordarii indemnizatiei.
Nu este nimic care sa spuna cum este treaba exact, insa eu banuiesc ca acel stagiu de cotizare se modifica din momentul in care ai intrerupt actualul contract de munca si incepi altul, totusi pentru minimul de 6 luni de incasare al indemnizatiei, trebuie sa ai cel putin un an de cotizare.
Mare grija insa, a ajuns pe la urechile mele vorbe precum ca daca angajatorul iti desface contractul de munca pe motiv de indisciplina, cei de la ajofm nu iti acorda indemnizatia, cu toate ca nu este stipulat nimic in lege.

sansiro

Post by sansiro » 20 Mar 2010, 18:05

:)) Este stipulat. Primesti indemnizatie de somaj daca ti se desface contractul de munca din motive neimputabile tie, ca salariat. Or, pe motiv de indisciplina, desfacerea este imputabila salariatului. Mersi oricum.
Noroc bun

DevilMean

Post by DevilMean » 21 Mar 2010, 00:12

Exact, caci
Art. 17. - (1) Şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:

a) le-a încetat contractul individual de muncă din motive neimputabile lor;
Iar asta este categoria beneficiarilor, dar nu exista nicaieri ceva care sa spuna ca acel motiv neimputabil il poate face sa nu primeasca.

Post Reply