dreptul la preaviz

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
Loranceta

dreptul la preaviz

Post by Loranceta » 10 Mar 2010, 09:55

Buna ziua,
In mai 2009 am incheiat un contract de management conform HG 527/2009 cu un minister pentru functia de director coordonator adjunct. Pe 5 octombrie am primit un ordin de la ministru precum ca, postul a fost desfiintat. Acel ordin contine date eronate, numarul contractului de management era gresit. Am facut o sesizare catre minister dar nu am primit nici un raspuns. Mentionez ca nu au vrut sa-mi acorde preaviz.
In cadrul ministerului unii angajati au primit prime de vacant, eu nu am beneficiat de ea. Fiind angajata ministerului nu ar fi trebuit sa primesc si eu prima de vacant?

dusterXXX

Re: dreptul la preaviz

Post by dusterXXX » 10 Mar 2010, 14:29

şi cam ce scrie în acel contract de management? sunt referiri la ofurile tale?

kinga

Post by kinga » 10 Mar 2010, 15:03

Loranceta wrote:Buna ziua,
In mai 2009 am incheiat un contract de management conform HG 527/2009 cu un minister pentru functia de director coordonator adjunct. Pe 5 octombrie am primit un ordin de la ministru precum ca, postul a fost desfiintat. Acel ordin contine date eronate, numarul contractului de management era gresit. Am facut o sesizare catre minister dar nu am primit nici un raspuns. Mentionez ca nu au vrut sa-mi acorde preaviz.
In cadrul ministerului unii angajati au primit prime de vacant, eu nu am beneficiat de ea. Fiind angajata ministerului nu ar fi trebuit sa primesc si eu prima de vacant?

mda... asa se intampla cand posturile se ocupa "politic".....
prosti... da multi...

macar nu ai spune ca la o institutie publica - pe banii nostrii- ai fost director....

1. citeste si tu contractul ala nenorocit unde scrie ca ai dreptul la concediu de odihna..
2. mai vezi ca zace clar.. beneficiezi de CO conform reglementarilor aplicabile institutiilor bugetare
adicatelea studieaza putin legea functionarilor publici...

si inca ceva.. lasa naibii preavizul.. probabil nu ai cotizat destul la visteria partidului :crizaderas:

nici nu trebuiau sa te puna in scaun...
ai venit politic.. pleci politic..
bag seama lasi in urma un dezastru... :crizaderas: :crizaderas:

dusterXXX

Post by dusterXXX » 10 Mar 2010, 16:31

:bere:

Loranceta

Post by Loranceta » 10 Mar 2010, 17:17

Am considerat ca este un site serios. oricum am primit un raspuns pertinent pe AvocatNet.ro. Persoanele care nu au nimic de spus, pentru ca le lipseste ceva... si ajung din greseala pe asemenea site-uri le recomand sa se abtina de la comentarii mai ales cand nu au habar de adevarata situatie.

vulpacris

Post by vulpacris » 10 Mar 2010, 18:26

"Art. 2 (5) Contractul de management se reziliază în cazul neîndeplinirii obligațiilor prevăzute în acesta.

Art. 4. — Drepturile și obligațiile directorului coordonator/adjunct
A. Directorul coordonator/adjunct are următoarele drepturi:
c) să beneficieze de concediu de odihnă potrivit reglementărilor legale aplicabile instituțiilor bugetare;

Art. 9. — Încetarea contractului
(1) Prezentul contract încetează:

b) la inițiativa ordonatorului principal de credite, în cazul evaluării directorului coordonator/adjunct ca necorespunzător;

c) prin revocarea din funcție a directorului coordonator/adjunct de către ordonatorul principal de credite pentru neîndeplinirea și îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor prevăzute de lege și de prezentul contract de management, cu notificarea prealabilă scrisă cu minimum 15 zile înainte de aplicarea măsurii;

(2) Revocarea directorului coordonator/adjunct al serviciului public deconcentrat .................. se realizează prin act administrativ al ordonatorului principal de credite și produce efecte de la data luării la cunoștință.

Art. 10. — Litigii
Litigiile izvorâte din încheierea, executarea, modificarea, încetarea și interpretarea clauzelor prezentului contract de management se soluționează conform prevederilor care reglementează contenciosul administrativ."

In conformitate cu dispozitiile art. 35 alin. (2) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici:

Functionarul public are dreptul, pe langa indemnizatia de concediu, la o prima egala cu salariul de baza din luna anterioara plecarii in concediu, care se impoziteaza separat”.

Art. 2 alin. (2) din acelasi act normativ defineste functionarul public ca:

Persoana numita, in conditiile legii, intr-o functie publica”,

iar sintagma “functie publica” a fost definita prin alin. (1) al acestui articol ca reprezentand:

Ansamblul atributiilor si responsabilitatilor, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica de catre administratia publica centrala, administratia publica locala si autoritatile administrative autonome”.

Dispozitiile art. 35 alin. (2) din Legea nr. 188/1999 se aplica numai functionarilor publici.

Functiile publice sunt prevazute in mod expres si limitativ in anexa la Legea nr. 188/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ca urmare, personalul contractual nu poate pretinde acordarea primei de concediu nici in temeiul dispozitiilor contractelor colective de munca, deoarece aceasta prima nu este stabilita in mod imperativ prin acestea nici pentru alti salariati in afara celor bugetari ci, doar se prevede ca se poate stabili ca, in raport cu posibilitatile economico-financiare ale unitatii, pe langa indemnizatia de concediu, sa se plateasca si o prima de vacanta.

Or, dvs. singura spuneti ca sunteti persoana care a incheiat un contract de management, conform contractului cadru mai sus citat, deci, chiar daca ati avut colegi care au primit prima de vacanta, asa cum sustineti dvs. "unii angajati au primit prime de vacant, eu nu am beneficiat de ea", acestia erau, si aveau statutul, de functionar public, iar dvs. aveati statutul de personal contractant, deci nici macar nu puteati avea statut de functionar public, deci nu aveati dreptul la prima de vacanta, asa cum de altfel, in mod absolut legal, nici nu v-a fost acordata.

Deci singura problema pe care o puteti invoca, probabil, ca si fiind nelegala, ar fi lipsa notificarii cu 15 zile inainte sa fiti revocata din functie, dar si aceasta poate fi combatatuta de angajator ca si fiind o masura adoptata de urgenta, pentru a limita unele deficiente producatoare de prejudicii care ar mai fi putut fi generate de continuarea activitatii dvs. inca 15 zile.

Asa cum este prevazut in art. 10 din Contractul cadru, aveti calea atacarii actului administrativ in instanta de contencios administrativ.

Si acum, cred ca dupa ce ati primit un raspuns la problema dvs. poate ne lamuriti si pe noi, cum dumnezeu este posibil ca un director adjunct (fost) dintr-un minister sa nu inteleaga cele spuse de colega kinga :floare: , si sa nu aibe macar bunul simt sa caute articolele de lege care ii dadeau singure raspunsul la intrebare si problema personala de care pareti ca sunteti framantata.

Sau v-ati obisnuit sa vi se dea mura in gura si dupa aceea sa va asumati creditul ca ati rezolvat problema si sa urcati pe scara "valorilor" care sunt acum la putere in nenorocita asta de tara.

Se pare ca masura revocarii dvs. are un fundament solid si a fost mai mult decat intemeiata.

:cafea:

P.S. Se pare ca nici nu intelegeti diferenta dintre un raspns pertinent si unul care nu are nici ol legatura cu ceea ce ati intrebat.

Se observa ca sunteti obisnuita sa auziti doar ceea ce va convine dvs. in functie de cunostintele pe care le aveti, si care sunt mai limitate.

Pentru ca ati facut comparatia dintre raspunsul dat de colega kinga :floare: si, raspunsul pe care l-ati primit pe site-ul avocatnet.ro, sa-l postam si aici si pe acela, si poate observati care dintre ele este cel care este mai bine fundamentat pe textele de lege aplicabile in cazul dvs..

"Trebuia sa contestati ordinul in termen de 30 de zile de la comunicare...spuneti ca pe 5 oct v-a fost comunicat...daca nu ,deoarece nu e foarte clar, mai aveti sansa ca de la comunicare sa contestati in 30 de zile...doar sa fie contrect de munca...altfel nu e de competenta instantelor de lirigii de munca

Luati ordinul, aveti grija sa semnati de comunicare cate paginisi data sa fie in clar si apoi consultati un avocat...aveti sanse mari sa-l anulati
" :crizaderas:

Si pe acesta il considerati ca si fiind pertinent. :-D

Normal daca si dvs. credeti ca

"Va multumesc pentru raspuns. Am incheiat un contract de management si acesta conform HG 527/2009 este asimilat contractului individual de munca." :-D

Nu este contract de munca, este de management, iar litigiul nu se judeca de instanta de lititgii demunca, ci de instanta de contencios administrativ, si asta conform art. 10 din HG 527/2009.

:|

Post Reply