Buna ziua. In primul rand va multumesc din suflet pentru toate indrumarile si ajutorul primit.
Acum am o mare nelamurire.
La termenul trecut, instanta mi-a aprobat proba cu expertiza si a fost numit in expert tehnic. Am achitat onorariul dispus de instanta in aceeasi zi si l-am contactat pe expert care a fost disponibil sa ma primeasca la birou. I-am dat in copie xerox toate inscrisurile necesare. I-am dat si Legea 9/1998, Hot. 753/1998, etc, deoarece expertul nu le avea, acesta fiind primul raport de expertiza pe care-l efectueaza in baza Legii 9/1998. Acesta mi-a spus ca la efectuarea expertizei va aplica Legea 247/2005, nu Legea 9/1998. I-am spus ca eu ma judec cu ANRP-ul si Comisia Judeteana pentru aplicarea Legii 9/1998, deci, pentru efectuarea expertizei va trebui sa aiba in vedere Legea 9/1998, Hot. 753/1998, Legea 114/1996, Decretul 93/1977, Decretul 256/1984, Criteriile 2.665/1992, Hot. 1277/2007, etc. A spus ca instanta trebuie sa-i solicite sa aplice Legea 9/1998. A ramas ca la termenul urmator sa explic acest aspect instantei.
Astazi m-a sunat expertul tehnic in constructii civile si industriale si mi-a pus in vedere sa achit o diferenta destul de mare (de aproape 3 ori valoarea sumei dispusa de instanta si achitata), iar daca o achit astazi, el va depune maine raportul de expertiza. Mi-a mai spus ca daca eu achit astazi diferenta, atunci el poate intra in posesia onorariului pana la sfarsitul lunii, iar daca nu achit va trebui sa astepte 3 luni, urmand ca tot atat timp sa astept si eu ca el sa depuna raportul de expertiza. Mi-a mai spus ca a vorbit cu d-na judecator care i-a spus ca trebuie aplicata Legea 9/1998. Oricum, evaluarea recoltelor nu o va face expertul ci va trebui sa o face eu, altfel va trebui sa platesc un expert agricol. Acum, nu inteleg: codul de pr. Civ in art. 213 (1) si (2) prevede ca instanta dispune marirea onorariului expertului, iar art. 23 (1) din Ordonanta 2/2000 spune la fel.
Stiu ca expertul trebuie sa depuna raportul de expertiza si o nota de evaluare a onorariului, iar instanta va dispune daca aceasta este reala. Fara a minimaliza munca depusa de expert (eu sunt architect), consider totusi ca ar trebui sa dispuna instanta diferenta ce urmeaza sa o platesc. Expertul a spus ca pana nu-I achit diferenta solicitata de el nu depune raportul de expertiza. Are dreptul sa faca asa ceva?
Va multumesc.
Legea 9/1998 - majorare onorariu expert
Re: Legea 9/1998 - majorare onorariu expert
Nu are acest drept.
Sa nu depuna el raportul pana la termen.
In acest caz, formulati in scris o cerere ca acesta sa fie amendat, pentru nedepunerea raportului in termen, prin care aduceti la cunostinta instantei faptul ca expertul v-a contactat direct solicitandu-va sa depuneti suma de bani respectiva, conditionand depunerea raportului de achitarea de catre dvs, a sumei respective.
Il recuzati.
Cereti instantei sa ia fata de acesta, precum si, fata de fapta lui de a cere mai multi bani, interzisa in mod expres prin dispozitiile art 213 alin. (1) Cod procedura civila, nu pe calea prevazuta prin alineatul (2) al aceluiasi articol, orice masuri legale considera ca sunt necesare.

Sa nu depuna el raportul pana la termen.
In acest caz, formulati in scris o cerere ca acesta sa fie amendat, pentru nedepunerea raportului in termen, prin care aduceti la cunostinta instantei faptul ca expertul v-a contactat direct solicitandu-va sa depuneti suma de bani respectiva, conditionand depunerea raportului de achitarea de catre dvs, a sumei respective.
Il recuzati.
Cereti instantei sa ia fata de acesta, precum si, fata de fapta lui de a cere mai multi bani, interzisa in mod expres prin dispozitiile art 213 alin. (1) Cod procedura civila, nu pe calea prevazuta prin alineatul (2) al aceluiasi articol, orice masuri legale considera ca sunt necesare.

Re: Legea 9/1998 - majorare onorariu expert
Multumesc din nou vulpacris. Ca intotdeauna raspunsurile Dvs sunt promte si concise. Am sa procedez exact asa cum m-ati indrumat. Asa cum am spus, nu minimalizez efortul si munca expertului, dar codul de procedura civila cred ca este acelasi in toata tara. Consider incorecta tentativa expertului de a-si mari onorariul fara acordul instantei, mai mult, conditionand depunerea raportului de expertiza. Mi-a spus la telefon ca oricum instanta va trebui sa-i aprobe diferenta de onorariu. I-am raspuns ca voi plati numai prin dispozitia instantei.
Va multumesc din nou pentru ajutor. O seara buna.
Va multumesc din nou pentru ajutor. O seara buna.