sa stau in banca mea sau sa imi cer drepturile?

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
alexandradinu

sa stau in banca mea sau sa imi cer drepturile?

Post by alexandradinu » 24 Feb 2010, 14:39

Buna,
Eu am urmatoarea problema, am lucrat cativa ani la o firma si in urma cu cateva luni mi-am deschis propria firma cu acelasi domeniu de activitate cu firma la care am lucrat. Mentionez ca nu am semnat nici o clauza de concurenta neloiala cu angajatorul. Angajatorul a aflat si m-a pus sa-mi dau demisia, am facut-o dar angajatorul din lipsa de fonduri nu mi-a platit salariul de 2 luni. Ce sa fac in continuare sa satu in banca mea ca am scapat basma curata prin inchiderea contractului de munca prin demisie sau sa cer salariile restante?

dusterXXX

Re: sa stau in banca mea sau sa imi cer drepturile?

Post by dusterXXX » 24 Feb 2010, 17:32

ceri salariile restante angajatorului; nu ţi le dă, îl dai tu în gât la ITM; aştepţi hârtie de la ITM; cu aceasta, dacă ţi-e favorabilă şi angajatorul refuză în continuare plata, îi dai în judecată.

alexandradinu

Post by alexandradinu » 24 Feb 2010, 18:44

si daca si ei se apara spunand ca nu mi-au dat salariile pentru ca eu le-am furat clientii, nu intru eu in probleme mai mari? Adica mie de asta mi-e teama, ca eu m-am bucurat ca m-au pus sa-mi dau demisia, ca astfel nu ma mai cerceteaza pentru neregulile facute. Si sa fiu sincera problemele sunt mai grave ca ei mi-au luat un contract semnat de firma mea cu o firma si mi-au luat si toate informatiile personale din calculator.

dusterXXX

Post by dusterXXX » 24 Feb 2010, 22:36

"astfel nu ma mai cerceteaza pentru neregulile facute"
asta este părerea ta şi este un pic greşită.
ce, crezi că dacă ai demisionat, atunci ei nu te mai pot tîrî prin tribunale, dacă găsesc că i-ai tras în piept cu nişte bănuţi? pot chiar să-ţi facă şi surpriza de a depune şi nişte plângeri pe la organe.

alexandradinu

Post by alexandradinu » 25 Feb 2010, 07:41

pai , da dar nu mai are logica ca daca te gaseste cu nereguli te da afara nu te pune sa iti dai demisia.

dusterXXX

Post by dusterXXX » 25 Feb 2010, 12:40

are logică.
dacă te-ar fi dat ei afară, puteai contesta decizia cu reale şanse de succes (nu mai detaliez, dar cam aşa este în practică)
dacă ţi-ai dat tu demisia (şi ai şi făcut-o) nu mai poţi contesta desfacerea cim având aceleaşi şanse de succes ca mai sus.
comprendo?
ei sunt fericiţi că au scăpat de tine, dându-ţi tu singură demisia, altfel le venea lor mai greu să scape de tine.
că vor dori să mai ia nişte bănuţi de pe tine, asta e deja altceva.

alexandradinu

Post by alexandradinu » 25 Feb 2010, 14:04

Si asta ce inseamna , ca voi sta toata viata cu teama ca ma vor da ei in judecata, chiar daca precizez nu am semnat nici o clauza de concurenta neloiala, din ceea ce am citit stiu ca pentru a nu desfasura aceeasi activitate se semneaza prin contractul de muca o astfel de clauza si se plateste un procent din salariu.

dusterXXX

Post by dusterXXX » 25 Feb 2010, 23:16

ei, aşi, de unde toată viaţa?
dacă au pretenţii civile faţă de tine şi nu te trezeşti târâtă prin instanţe în
următorii 3 ani, atunci pretenţiile lor s-ar cam prescrie, ...
apoi, dacă ar avea să se plângă de tine, cum că ai fi comis unele fapte
penale, (zic şi eu, furt, delapidare, etc.), şi nu o fac în câţiva ani (în interiorul
termenului de prescripţie a faptelor), atunci iarăşi nu ai avea probleme, ...
dar ca să nu batem câmpii, spune cam ce crezi că ţi-ar putea imputa?

alexandradinu

Post by alexandradinu » 26 Feb 2010, 10:10

Pai nu stiu, ideea este ca mi-am facut propria firma, cu acelasi obiect de activitate , cat eram angajata lor. Si am desfasurat respectiva activitate in paralel si pt ei si pt mine in acelasi spatiu ( inchiriat de ei), deci practic le-am furat clientii.

dusterXXX

Post by dusterXXX » 26 Feb 2010, 18:45

nu văd nici o faptă reprobabilă în ceea ce tu ai făcut.
las pe alţii să-şi mai dea cu părerea, eu epuizând-o.

DevilMean

Post by DevilMean » 27 Feb 2010, 02:10

Deci stai sa inteleg si eu, ti-ai facut o firma de acelas profil cu ei, spatiul tau e platit de catre ei, iar clientii au semnat contractul cu tine?
Spune-mi te rog, pe contract care dintre firme este specificata?
Pana acum, din cate vad eu, ei te pot pune la plata sumei pentru chiria spatiului in care ai firma.
Dar trebuie sa ne spui daca astea sunt toate "ilegalitatile" care le-ai facut, ca altfel nu putem sa te ajutam, deci toarna tot.

alexandradinu

Post by alexandradinu » 27 Feb 2010, 17:33

Exact , dintre clientii care intrau zilnic in acel birou, platit de ei, unii ii dadeam lor ca si clientii si altii ii luam eu, practic functionau 2 firme diferite cu acelasi domeniu in spatiul inchiriat de ie, fara ca ei sa stie. Asta e tot ce am facut, am folosit spatiul lor si pt. firma mea.

agenda

Post by agenda » 28 Feb 2010, 18:25

alexandradinu wrote:Exact , dintre clientii care intrau zilnic in acel birou, platit de ei, unii ii dadeam lor ca si clientii si altii ii luam eu, practic functionau 2 firme diferite cu acelasi domeniu in spatiul inchiriat de ie, fara ca ei sa stie. Asta e tot ce am facut, am folosit spatiul lor si pt. firma mea.
nu.asta nu este tot ce ai facut.

uite din 11/1991

"Art. 4. - Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu sînt săvîrşite în astfel de condiţii încît să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni:
b) oferirea serviciilor de către salariatul exclusiv al unui comerciant unui concurent ori acceptarea unei asemenea oferte; (aici firma ta e concurentul)
i) deturnarea clientelei unui comerciant prin folosirea legăturilor stabilite cu această clientelă în cadrul funcţiei deţinute anterior la acel comerciant;
Contravenţiile de la lit. a) se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei, cele de la lit. b)-e) cu amendă de la 10.000 lei la 40.000 lei, iar cele de la lit. f)-j) cu amendă de la 20.000 lei la 60.000 lei. "

inafara de asta uite si art. 397 din codul comercial:

"Prepusul nu poate, fara invoirea expresa a patronului, a face operatiuni, nici a lua parte, in socoteala sa proprie sau a altuia, la alte negoturi de natura aceluia cu care este insarcinat.
In caz contrariu, prepusul este responsabil de daune interese, si patronul are inca dreptul de a retine pentru sine foloasele ce ar rezulta din aceste operatiuni. "

asta daca nu este vorba si de ceva penal.

Post Reply