Oricine poate asista la procese?
Oricine poate asista la procese?
Buna ziua! Sunt student in anul I la drept si cu toate acestea n-am avut ocazia pana acum sa intreb vreun profesor de la facultate daca oricine poate asista la procese. Tocmai am terminat prima sesiune si ma gandeam ca in mini-vacanta aceasta de 1 saptamana sa trec printr-o instanta. Trebuie sa indeplinesc vreo anumita procedura ca sa pot lua parte la sedintele de judecata?
Re: Oricine poate asista la procese?
Nu neeaparat,poti intra in sala si te asezi pe unul din locurile libere si nu uita sa-ti opresti telefonul mobil.maximilian_ezio wrote: .....
Trebuie sa indeplinesc vreo anumita procedura ca sa pot lua parte la sedintele de judecata?
De asemenea judecatorul in anumite procese poate evacua persoanele din sala care nu au legatura cu procesul in cauza ori de asemenea unele parti aflate in proces pot cere prin avocati ca procesul sa fie privat.
Evident cand sunt astfel de cereri le vei auzi caci judecatorul va cere aceasta verbal in sala daca este cazul si daca nu sunt alte restrictii poti merge linistit.
maximilian_ezio wrote:Buna ziua! Sunt student in anul I la drept si cu toate acestea n-am avut ocazia pana acum sa intreb vreun profesor de la facultate daca oricine poate asista la procese. Tocmai am terminat prima sesiune si ma gandeam ca in mini-vacanta aceasta de 1 saptamana sa trec printr-o instanta. Trebuie sa indeplinesc vreo anumita procedura ca sa pot lua parte la sedintele de judecata?
sedintele sunt publice,facand exceptie unele situatii,dar care sunt anuntate de judecator asa cum a mentionat si colegul Header.
deci te poti duce la absolut orice proces doresti,dar de preferat sa nu te asezi in primul rand,ca acolo e locul avocatilor...e o cutuma.
altminteri, la cat mai multe dezabateri sa participi!

Ahaaaa... deci sa inteleg ca un viitor avocat nu are voie pe primul loc?
Las ca o sa fiu calm, iar ei o sa faca scandal

of....daca nu sti regulile...viitori avocati nu au voie oriunde in sala. ei trebuie sa stea sus cu judecatorii...pe un scaun care se afla la distanta egala atat de judecator cat si de procuror(daca sunt mai multi judecatori... de cel care se afla mai aproape de procuror).DevilMean wrote:Ahaaaa... deci sa inteleg ca un viitor avocat nu are voie pe primul loc?
p.s scaunul nu trebuie sa fie mai mic de inaltime decat cel al judecatorului....
egal sau mai inalt

am zis si eu asa...ca e o cutuma,acu' fiecare se aseaza unde doreste,insa nu stiu cam cum i-ar veni avocatului care trebuie sa ajunga atat la studiul dosarului cat si la bara, la fiecare dosar pe care-l are in sala respectiva, din ultima banca si tot inghesuindu-se printre justiiabili...si-n veci sa nu mai ajunga,decat eventual cu hainele sfasiate

In locurile din fata de obicei se aseaza aparatorii ( avocatii ) si clientii,te poti face de rusine lejer cand din fata esti invitat in spate ori chiar afara din sala.DevilMean wrote:Ahaaaa... deci sa inteleg ca un viitor avocat nu are voie pe primul loc?
Sti,se spune la o nunta sa te asezi in spate,de acolo sa poti fi invitat in fata,asa ti se va face cinste.
Ca un posibil viitor avocat cred ca trebuie sa sti asta.
Eh, vroiam sa mai amuz si eu lumea pe aici, iti dai seama ca nu vorbeam serios.
@agenda, deci vrei sa-mi fac singur rau huh?! Oare ce-am gresit?

de ce rau? asa te remarciDevilMean wrote:Eh, vroiam sa mai amuz si eu lumea pe aici, iti dai seama ca nu vorbeam serios.

Nu-ti pierde timpul la niste procese din care n-o sa intelegi nimic...
Poate la ceva cauze penale sa fie mai captivant cand ii aduce de la puscarie, insa in civil...
Pierzi timpul si nici nu inveti nimic, ca nu pricepi!
Am fost si eu in anul 1 si am mers cu mai multi colegi la un proces... Judecatorul ne-a vazut in grup si ne-a intrebat ce vrem..
Noi, mandrii nevoie mare: suntem studenti!
Judecatorul a spus: atunci va recomand sa mergeti la biblioteca facultatii, sa invatati si sa veniti peste... vreo 4 ani!!!
Unii dintre noi am ramas... si n-am priceput absolut nimic din ce se intampla acolo!!!
Restul au fost mai destepti si au petrecut timpul mai cu spor pe aiurea...
Nu cred ca la biblioteca!!!
Acum... poate ca unii sunt mai dotati care in anul 1 stapanesc nu doar subiectele, raportul juridic civil, actul juridic civil si ce se mai invata prin semestrul 1 (ca romanul oricum nu foloseste nimanui) si o parte din tgd ci si obligatii, succesiuni, drepturi reale si mai ales procedura...
Daca nu faci parte din categoria asta a geniilor, mai bine mergi la o bere!
O sa fi mai castigat!!!

Poate la ceva cauze penale sa fie mai captivant cand ii aduce de la puscarie, insa in civil...
Pierzi timpul si nici nu inveti nimic, ca nu pricepi!
Am fost si eu in anul 1 si am mers cu mai multi colegi la un proces... Judecatorul ne-a vazut in grup si ne-a intrebat ce vrem..
Noi, mandrii nevoie mare: suntem studenti!

Judecatorul a spus: atunci va recomand sa mergeti la biblioteca facultatii, sa invatati si sa veniti peste... vreo 4 ani!!!

Unii dintre noi am ramas... si n-am priceput absolut nimic din ce se intampla acolo!!!
Restul au fost mai destepti si au petrecut timpul mai cu spor pe aiurea...
Nu cred ca la biblioteca!!!

Acum... poate ca unii sunt mai dotati care in anul 1 stapanesc nu doar subiectele, raportul juridic civil, actul juridic civil si ce se mai invata prin semestrul 1 (ca romanul oricum nu foloseste nimanui) si o parte din tgd ci si obligatii, succesiuni, drepturi reale si mai ales procedura...
Daca nu faci parte din categoria asta a geniilor, mai bine mergi la o bere!
O sa fi mai castigat!!!

Da` stii ca daca pricepi civilul, devii foarte bun, pana la urma, nimeni nu s-a nascut invatat, ce-i drept, civilul e dificil, dar daca ar fi sa ma intrebi pe mine, mai bine stau la un proces de civil decat sa particip la studiul unui caz comparat, obiectul dreptului comparativ.
Fa asta si o sa stii dreptul dupa ureche!DevilMean wrote:Da` stii ca daca pricepi civilul, devii foarte bun, pana la urma, nimeni nu s-a nascut invatat, ce-i drept, civilul e dificil, dar daca ar fi sa ma intrebi pe mine, mai bine stau la un proces de civil decat sa particip la studiul unui caz comparat, obiectul dreptului comparativ.
Cam asta fac, dar e cale lungaaaaaaaaaaaaaaaaa.
P.S. Constat cu stupoare ca unii din colegii mei nu au habar ce forma de drept avem noi, cand i-am intrebat daca este anglo-saxon sau romano-germanic, am ramas surprins sa observ ca majoritatea au ales prima varianta iar unii chiar au spus "nici unul, avem sistemul francez".
Aia cu sistemul francez cred ca s-au luat dupa faptul ca recuzita folosita la proces e identica cu a noastra. Cred. Sau aia era la englezi? Whatever.
P.S. Constat cu stupoare ca unii din colegii mei nu au habar ce forma de drept avem noi, cand i-am intrebat daca este anglo-saxon sau romano-germanic, am ramas surprins sa observ ca majoritatea au ales prima varianta iar unii chiar au spus "nici unul, avem sistemul francez".
Aia cu sistemul francez cred ca s-au luat dupa faptul ca recuzita folosita la proces e identica cu a noastra. Cred. Sau aia era la englezi? Whatever.
Asa?DevilMean wrote:Cam asta fac, dar e cale lungaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Si ce sistem de drept e?
Ma testezi cumva?
Hai ca m-am prins ca e o gluma
P.S. Daca intrebarea ta e pe bune, raspunsul se afla in afirmatiile mele, iar daca nu te-ai prins, las cuvantul tanarului student.
Hai ca m-am prins ca e o gluma

P.S. Daca intrebarea ta e pe bune, raspunsul se afla in afirmatiile mele, iar daca nu te-ai prins, las cuvantul tanarului student.