Buna ziua,
Am si eu urmatoarea speta.X si Y sot si sotie dobandesc printr-un contract de vanzare cumparare o suprafata de teren ce face obiectul unui TDP.Vanzatorul este tatal lui x si practic prin acest contract de vanzare vante tot terenul pe care il are inscris in TDP.Vanzatorul moare si ulterior cumparatorii constata ca in TDP exista greseli cu privire la unele suprafete de teren in sensul ca nu corespund vecinatatiile din titlu cu cele reale, si unele suprafete desi existente in cererea de restituire nu au fost incluse in titlu.Imi aduc un proces verbal de punere in posesie emis de catre comisia locala de aplicare a L18 care atesta acest lucru , iar comisia de aplicare recunoaste ca titlul este gresit si este de acord sea emita un alt titlu conform procesului de punere in posesie.
X si Y promoveaza actiune in constarea nulitatii TDP si obligarea comisiei sa emita un nou TDP conf cu realitate .instanta imi ridica exceptia lipsei calitatii procesuale active (probabil pentru ca acestia sunt cumparatorii defunctului vanzator si nu mostenitori, banuiesc fiindca instanta nu si-a motivata exceptia) Eu cred ca reclamantii sunt indreptatiti sa ceara nulitate TDP , intrucat terenul a iesit din patrimoniul defunctului priuntr-un act intre vii (cvc) si ei prectic s-au subrogat in dreptuluoe si obligatiile acesuia.
Poate cineva sa ma ajute cu o motivare mai concreta sau eventual cu o speta asemenatoare?
Multumesc anticipat.
calitate procesuala activa nulitate TDP
Re: calitate procesuala activa nulitate TDP
Are dreptate onorata.
Titlul de proprietate nu se poate emite decat persoanelor indreptatite sau mostenitorilor legali ai acestora (art 13).
Terenurile inscrise in titlul de proprietate au intrat in circuitul civil, si astfel comisiile de fond funciar nu mai au dreptul sa retracteze actele administrative sau administrativ-jurisdictionale emise.
Pe de alta parte, actul de proprietate al celor care au cerut constatarea nulitatii absolute a TP, este contractul de vanzare-cumparare, astfel ca nu-si justifica interesul legitim de a cere constatarea nulitatii absolute a TP, acesta fiind emis intr-o procedura speciala prevazuta de legea organica speciala din materia fondului funciar.
Dar, cumparatorul X, in fapt este fiul vanzatorului, titularul inscris in TP, deci trebuie precizat instantei, ca el, cere constatarea nulitatii absolute a TP si emiterea altuia, in calitatea lui de mostenitor legal al titularului dreptului inscris in TP, nu in calitatea lui de cumparator.
De aici reiese faptul ca sotia lui X nu are calitate procesuala activa, urmand ca sa fie scoasa din cauza.
Daca si primarul, prin intampinare, recunoaste pretentiile reclamantului, invocati art. 270 si urm. cpc si judele trebuie sa se pronunte.

Titlul de proprietate nu se poate emite decat persoanelor indreptatite sau mostenitorilor legali ai acestora (art 13).
Terenurile inscrise in titlul de proprietate au intrat in circuitul civil, si astfel comisiile de fond funciar nu mai au dreptul sa retracteze actele administrative sau administrativ-jurisdictionale emise.
Pe de alta parte, actul de proprietate al celor care au cerut constatarea nulitatii absolute a TP, este contractul de vanzare-cumparare, astfel ca nu-si justifica interesul legitim de a cere constatarea nulitatii absolute a TP, acesta fiind emis intr-o procedura speciala prevazuta de legea organica speciala din materia fondului funciar.
Dar, cumparatorul X, in fapt este fiul vanzatorului, titularul inscris in TP, deci trebuie precizat instantei, ca el, cere constatarea nulitatii absolute a TP si emiterea altuia, in calitatea lui de mostenitor legal al titularului dreptului inscris in TP, nu in calitatea lui de cumparator.
De aici reiese faptul ca sotia lui X nu are calitate procesuala activa, urmand ca sa fie scoasa din cauza.
Daca si primarul, prin intampinare, recunoaste pretentiile reclamantului, invocati art. 270 si urm. cpc si judele trebuie sa se pronunte.

Multumesc pentru raspuns. Dar ce calitate ar mai avea mostenitorii din moment ce terenul a ieit din patrimoniul defunctului, acestia nemaimostenind nimic la decesul acestuia? Repet defunctul a instrainat tot terenul din titlu asa cum era emis la momentul respectiv, deci mostenitorii nu mai de ce sa-l atace din punctul meu de vedere.
Problema in speta este ca x nu e singurul mostenitor si mai are o sora.Aceasta nu are probleme cu vanzarea efectuiata de catre defunct si ar fi de acord sa fie reclamant intr-o noua actiune de nutitate TDP alaturi de x, dar mie mi se pare fortat totusi fiindca terenul a fost instrainat si mostenitorii nu au mai mostenit nimic, patrimoniul defunctului fiind 0 la decesul sau.
Nu stiu daca sa introduc o noua actiune cu x si sora ca reclamanti in calitate de mostenitori sau sa formulez recurs in dosarul deja existent.Poate ma ajutati ce vreo speta concreta.
Va multumesc pentru ajutor.
Problema in speta este ca x nu e singurul mostenitor si mai are o sora.Aceasta nu are probleme cu vanzarea efectuiata de catre defunct si ar fi de acord sa fie reclamant intr-o noua actiune de nutitate TDP alaturi de x, dar mie mi se pare fortat totusi fiindca terenul a fost instrainat si mostenitorii nu au mai mostenit nimic, patrimoniul defunctului fiind 0 la decesul sau.
Nu stiu daca sa introduc o noua actiune cu x si sora ca reclamanti in calitate de mostenitori sau sa formulez recurs in dosarul deja existent.Poate ma ajutati ce vreo speta concreta.
Va multumesc pentru ajutor.
Or, daca aceste suprafete care nu au fost inscrise in titlu inseamna ca nici nu au fost instrainate prin actul de vanzare cumparare.ulterior cumparatorii constata ca in TDP exista greseli cu privire la unele suprafete de teren in sensul ca nu corespund vecinatatiile din titlu cu cele reale, si unele suprafete desi existente in cererea de restituire nu au fost incluse in titlu.
Astfel, inseamna ca nici nu au iesit din patrimoniul titularului inscris in titlul de proprietate, acestea revenindu-le, de drept, in calitate de mostenitori legali, lui X si surorii lui, astfel acestia prezentand un interes legitim pentru a cere constatarea nulitatii absolute a titlului emis gresit si pentru emiterea altuia in care sa fie inscrise si suprafetele asupra carora sunt proprietari.
Tras de par se poate invoca si in recurs motivul si criticata sentinta prin faptul ca instanta nu si-a exercitat rolul activ prevazut prin art. 129 al. 4,5 cpc, si nu a lamurit care este obiectul cererii si nici scopul urmarit, pentru ca in raport de acestea sa stabileasca daca reclamantii au, sau nu , calitate procesuala activa, sau daca mai sunt si alte persoane care prezinta un interes legitim si care trebuie citate in cauza.
In calitate de cumparatori ai terenurile inscrise in TP, la momentul intocmirii cvc, nu pot sa se subroge in drepturile titularului TP pentru a solicita instantei si inscrierea altor suprafete de teren in acest TP dar, care nu fac obiectul cvc-ului.

Da, cred ca ai dreptate. mai bine introduc o noua actiune cu mostenitorii ca reclamanti.Asa m-am gandit si eu initial, ca terenurile respective neincluse in titlu nu au fost instrainate si deci au ramas practic in patrimoniul defunctului, dar am zis sa incerc intai cu cumparatorii ca si reclamanti.
Multimesc pentru sfaturi.
Multimesc pentru sfaturi.