Am mancat cicolata din hypermarket si am lasat ambalajul
Am mancat cicolata din hypermarket si am lasat ambalajul
un prieten a fost prins intr-un hypermarket dupa ce a consumat cateva batoane de ciocolata, abandonand ambalajele pe rafturi. agentii de paza l-au oprit, s-au targuit, l-au inteles ca de la om la om, l-au obligat sa plateasca la una din casele hypermarketului suma de 70 ron, cu bon (nu stiu cum au gandit-o, i-au spus ca "mai acoperim si noi din daunele magazinului") si l-au lasat sa plece. Nu au chemat politie,jandarmi, doar au scris ei niste hartii(o lista cu produsele consumate si neachitate), l-au pus sa le semneze si i-au facut copie dupa CI, i-au zis ca este "pentru arhiva". Este preocupat daca agentii de paza pot informa politia ulterior acestei intamplari si sa se trezeasca chemat la politie. i se poate intocmi dosar penal pentru un asa nimic?
Re: intocmire dosar penal?
mare e lumea asta, ...
tu ai păpat vreunul dintre batoane?
ce scrie în lista cu produsele "păpate şi neachitate", dar achitate ulterior?
în teorie, oricine poate face un dosar penal oricui.
dar, şi dacă s-ar ajunge la aşa ceva, părerea mea este că i s-ar da maxim o mustrare, avertisment,
nu s-ar plăti amenzi administrative, şi în general nu i s-ar întâmpla nimic grav
gândeşte-te că "amicul" tău ar putea susţne că este dependent de ciocolată şi când a văzut-o nu a mai putut rezista şi a pus botul.
după aceea, şi-a revenit şi a fost de acord să o achite. ce pericol social este în asta? nici unul.
tu ai păpat vreunul dintre batoane?
ce scrie în lista cu produsele "păpate şi neachitate", dar achitate ulterior?
în teorie, oricine poate face un dosar penal oricui.
dar, şi dacă s-ar ajunge la aşa ceva, părerea mea este că i s-ar da maxim o mustrare, avertisment,
nu s-ar plăti amenzi administrative, şi în general nu i s-ar întâmpla nimic grav
gândeşte-te că "amicul" tău ar putea susţne că este dependent de ciocolată şi când a văzut-o nu a mai putut rezista şi a pus botul.
după aceea, şi-a revenit şi a fost de acord să o achite. ce pericol social este în asta? nici unul.
dependent...
mai bine sustine ca era ciocolata lui de acasa. si cand a vazut-o pe raft si-a luat-o inapoi.
mai bine sustine ca era ciocolata lui de acasa. si cand a vazut-o pe raft si-a luat-o inapoi.
<<gândeşte-te că "amicul" tău ar putea susţne că este dependent de ciocolată şi când a văzut-o nu a mai putut rezista şi a pus botul.
după aceea, şi-a revenit şi a fost de acord să o achite>>
interesante idei, dar nu cred ca este cazul sa facem haz pe fondul situatiei expuse.cineva e chiar ingrijorat de ce i s-a intamplat si ar aprecia niste sfaturi/opinii cu adevarat utile, sa stie ce poate pati.multumesc pentru intelegere...
după aceea, şi-a revenit şi a fost de acord să o achite>>
interesante idei, dar nu cred ca este cazul sa facem haz pe fondul situatiei expuse.cineva e chiar ingrijorat de ce i s-a intamplat si ar aprecia niste sfaturi/opinii cu adevarat utile, sa stie ce poate pati.multumesc pentru intelegere...
nu am făcut haz în nici un fel. gândeşte-te că latura subiectivă a infracţiunii de furt nu ar fi îndeplinită, tu (adică acela ce a păpat ciucalata) acţionând din alt motiv decât proprie voinţă.
ia mai gândeşte-te, ...
ia mai gândeşte-te, ...
@ dusterxxx: Nu e îndeplinită latura subiectivă pentru că nu vrea hoţul, nu? Ia mai gândeşte-te...
@ viorel21: se poate face dosar penal din orice prostie, s-au văzut şi mai şi... În cel mai rău caz o să ia o amendă, asta dacă se va ajunge să se facă dosar.
@ viorel21: se poate face dosar penal din orice prostie, s-au văzut şi mai şi... În cel mai rău caz o să ia o amendă, asta dacă se va ajunge să se facă dosar.
râdeţi voi, râdeţi, ...
dar gândiţi-vă cum va raţiona organul la o atare poveste:
domle organ, declar următoarele:
în data de ..., orele de ..., mă aflam în magazinul X la cumpărături. la un moment dat,
mi s-a făcut rău şi am văzut negru în faţa ochilor.
mă ştiu că sunt bolnav şi am unele probleme nutriţionale din tinereţe.
în trecut am remarcat că dacă mă simt rău, îmi pot ameliora starea dacă consum
imediat produse bogate în zahăr. apreciez că stările mele medicale au o explicaţie raţională,
dar niciodată nu am fost să consult vreun doctor, considerând că starea de rău îmi
trece dacă procedez în modul indicat.
ca urmare a stării de rău, am luat de pe raft 2-3 ciucalăţi pe care le-am mâncat în incinta
magazinului, după care am stat să-mi revin. o scurtă perioadă de timp m-am simţit
mai bine, după care mi-a venit să vomit şi am dorit să ies din magazin, urmând să revin
pentru a plăti ciocolata. la poartă am fost interceptat de agenţii de pază, cărora
le-am plătit cele consumate. menţionez că niciodată nu m-am gândit să plec fără să achit cele consumate,
cu toate că probabil agenţii de pază, neinţelegându-mi starea, au apreciat altfel cele derulate.
rumegaţi asta, pe de o parte, iar pe de alta, raţiunea că acestor fapte le cam lipseşte (nu total)
latura unui pericol social.
de asemenea, gândiţi-vă cum era sancţionat la începuturile sistemelor juridice "furtul cu burta".
dar gândiţi-vă cum va raţiona organul la o atare poveste:
domle organ, declar următoarele:
în data de ..., orele de ..., mă aflam în magazinul X la cumpărături. la un moment dat,
mi s-a făcut rău şi am văzut negru în faţa ochilor.
mă ştiu că sunt bolnav şi am unele probleme nutriţionale din tinereţe.
în trecut am remarcat că dacă mă simt rău, îmi pot ameliora starea dacă consum
imediat produse bogate în zahăr. apreciez că stările mele medicale au o explicaţie raţională,
dar niciodată nu am fost să consult vreun doctor, considerând că starea de rău îmi
trece dacă procedez în modul indicat.
ca urmare a stării de rău, am luat de pe raft 2-3 ciucalăţi pe care le-am mâncat în incinta
magazinului, după care am stat să-mi revin. o scurtă perioadă de timp m-am simţit
mai bine, după care mi-a venit să vomit şi am dorit să ies din magazin, urmând să revin
pentru a plăti ciocolata. la poartă am fost interceptat de agenţii de pază, cărora
le-am plătit cele consumate. menţionez că niciodată nu m-am gândit să plec fără să achit cele consumate,
cu toate că probabil agenţii de pază, neinţelegându-mi starea, au apreciat altfel cele derulate.
rumegaţi asta, pe de o parte, iar pe de alta, raţiunea că acestor fapte le cam lipseşte (nu total)
latura unui pericol social.
de asemenea, gândiţi-vă cum era sancţionat la începuturile sistemelor juridice "furtul cu burta".
dusterxxx...
latura subiectiva nu e chiar ce spui tu...
Asta are mai degraba de-a face cu vinovatia ca trasatura esentiala a infractiunii, iar nu cu latura subiectiva...
A nu se confunda cu intentia ca element al continutului constitutiv al infractiunii!!!
latura subiectiva nu e chiar ce spui tu...
Asta are mai degraba de-a face cu vinovatia ca trasatura esentiala a infractiunii, iar nu cu latura subiectiva...
A nu se confunda cu intentia ca element al continutului constitutiv al infractiunii!!!
Duster:am luat de pe raft 2-3 ciucalăţi pe care le-am mâncat în incinta
pentru a plăti ciocolata... niciodată nu m-am gândit să plec fără să achit cele consumate

Asta se va intampla dupa ce vei invoca asa ceva in Romania.
In SUA probabil vor obliga magazinul la despagubiri de milioane de dolari pentru inconvenientele create bietului bolnav

Nu va mai dati fratilor cu capu' de ziduri ca n-o sa iasa nici un pui de dosar penal din toata povestea asta...ei s-au multumit sa-si recupereze prejudiciul si cu asta finish...Daca ar fi avut alte ganduri, o infaptuiau de atunci.
Angel are dreptate in ce spune: nu i se va intampla nimic. Am citit printre randuri speta si marturisesc ca m-a distrat tare duxter cu ciucalata lui
Duxter,
.
Parerea mea e ca nu i se va mai intampla nimic prietenului tau din urmatoarele considerente:
- Agentii care pazesc supermarketul nu au dreptul sa te oblige sa platesti un bon dupa ureche. Daca era sa se hotarasca sa se aduca la cunostinta organelor de politie fapta lui, trebuia sa se intocmeasca un proces verbal la care sa se ataseze fix ambalajele ciucalatelor mancate de amicul si acesta trebuia sa plateasca doar valoarea pagubei aduse. Nu hotarasc paznicii cat trebuie el sa plateasca, asa dupa ureche si nu ii pot aplica un drept de fraier. Probabil ca nu mai pot tine in frau hotii de cicalate, hartie igienica, baterii si guma de mestecat si s-a luat o hotarare la nivelul conducerii supermarketului, in sensul obligarii celor prinsi, la plata unei sume mai mari decat paguba efectiv dovedita. Aceasta nu e altceva decat o intelegere intre pagubit si hot, astfel incat supermarketul sa isi acopere pagubele, stiind ca hotul nu va spune singur politiei ca tocmai a furat ceva, a fost prins , dar e nemultumit ca plateste mai mult decat a mancat. De e se practica asta? Simplu:
- Cand e prins si predat organelor de politie, acestea intocmesc un procev verbal cu cele intamplate, iar finalizarea anchetei este NUP cu aplicarea art 10 litb' Cod proc penala sau se ajunge la aplicarea art 90, 91 c.pen, aplicarea unei amenzi administrative, caz in care amenda nu este nici foate mare si nici nu pleaca in buzunarul supermarketului, ci in visteriile statului.In cazul respectiv, supermarketul se alege cu recuperarea doar a sumelor corespunzatoare produselor dovedite ca mancate de amicul, caz in care suma recuperata poate fi chiar mai mica de 70 ron.
Duxter, nu merge ce spui tu cu ...sa stiti ca eram bolnav, aveam glicemia scazuta, etc, pentru ca toate astea trebuie dovedite medical cu certificat, ca sa il absolve pe amicu' de vreo vina, in sensul ca nu e intentie , ca latura subiectiva a infractiunii de furt. In plus, daca ar fi fost in culpa, ca om bolnav in nevoie de ciucalata, nu lasa ambalajele pe rafturi, ci le lua cu el, in buzunar sau in propriul cos, pentru le declara la casa. Dar e absurd sa se ajunga la asta.

Parerea mea e ca nu i se va mai intampla nimic prietenului tau din urmatoarele considerente:
- Agentii care pazesc supermarketul nu au dreptul sa te oblige sa platesti un bon dupa ureche. Daca era sa se hotarasca sa se aduca la cunostinta organelor de politie fapta lui, trebuia sa se intocmeasca un proces verbal la care sa se ataseze fix ambalajele ciucalatelor mancate de amicul si acesta trebuia sa plateasca doar valoarea pagubei aduse. Nu hotarasc paznicii cat trebuie el sa plateasca, asa dupa ureche si nu ii pot aplica un drept de fraier. Probabil ca nu mai pot tine in frau hotii de cicalate, hartie igienica, baterii si guma de mestecat si s-a luat o hotarare la nivelul conducerii supermarketului, in sensul obligarii celor prinsi, la plata unei sume mai mari decat paguba efectiv dovedita. Aceasta nu e altceva decat o intelegere intre pagubit si hot, astfel incat supermarketul sa isi acopere pagubele, stiind ca hotul nu va spune singur politiei ca tocmai a furat ceva, a fost prins , dar e nemultumit ca plateste mai mult decat a mancat. De e se practica asta? Simplu:
- Cand e prins si predat organelor de politie, acestea intocmesc un procev verbal cu cele intamplate, iar finalizarea anchetei este NUP cu aplicarea art 10 litb' Cod proc penala sau se ajunge la aplicarea art 90, 91 c.pen, aplicarea unei amenzi administrative, caz in care amenda nu este nici foate mare si nici nu pleaca in buzunarul supermarketului, ci in visteriile statului.In cazul respectiv, supermarketul se alege cu recuperarea doar a sumelor corespunzatoare produselor dovedite ca mancate de amicul, caz in care suma recuperata poate fi chiar mai mica de 70 ron.
Duxter, nu merge ce spui tu cu ...sa stiti ca eram bolnav, aveam glicemia scazuta, etc, pentru ca toate astea trebuie dovedite medical cu certificat, ca sa il absolve pe amicu' de vreo vina, in sensul ca nu e intentie , ca latura subiectiva a infractiunii de furt. In plus, daca ar fi fost in culpa, ca om bolnav in nevoie de ciucalata, nu lasa ambalajele pe rafturi, ci le lua cu el, in buzunar sau in propriul cos, pentru le declara la casa. Dar e absurd sa se ajunga la asta.
Nu cred ca cineva se gandea chiar serios ca va fi un proces si o condamnare..
Insa strict teoretic se poate!!!
Insa strict teoretic se poate!!!
In concluzie: Putin probabil ca cineva sa formuleze o plangere penala, pentru ca... nu exista fapta in sine (prejudiciul a fost recuperat). Cu atat mai mult mi se pare improbabila inceperea urmaririi penale. Dar divagatiile dulci, "de ciocolata" m-au amuzat cu adevarat
ce inseamna ca prejudiciul a fost recuperat? asta nu are nicio relevanta. cauzarea unui prejudiciu nu este o conditie a furtului.......murik wrote:In concluzie: Putin probabil ca cineva sa formuleze o plangere penala, pentru ca... nu exista fapta in sine (prejudiciul a fost recuperat). Cu atat mai mult mi se pare improbabila inceperea urmaririi penale. Dar divagatiile dulci, "de ciocolata" m-au amuzat cu adevarat