urgent

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
agenda

urgent

Post by agenda » 12 Feb 2010, 14:50

a depune depune plangere penala impotriva lui b pt o infractiune in care nu este prev necesitatea plangerii prealabila sau impacarea partilor.

b este de acord sa ii achite lui a o suma de bani pt a nu continua procedura...(fara ca a sa ceara anumite chestii se va da nup).

este legal? plssss...este urgent :???: eu zic ca nu dar nu am temeiul clar

poate fi calificata fapta lui a ...favorizarea infractorului?

angel

Re: urgent

Post by angel » 12 Feb 2010, 15:01

Agenduto, sa inteleg ca este una din infractiunile pentru care nu necesita plangerea prealabila a partii vatamate, sesizarea facandu-se si din oficiu.
daca este asa, impacarea partilor nu inlatura raspunderea penala a faptei....deci daca ei vor sa se impace...tot degeaba.Daca am inteles eu bine speta, dar asa reiese din ce ai postat.

ce vor sa faca ei nu este legal, insa crede-ma ca se practica la greu.
acum ca acum, dar sa vezi cand va intra noul cod penal in vigoare ce se va mai practica.

ca si un paradox, am copiat si noiun sistem de la altii care nu are aplicabilitate in sistemul nostru de drept.
si vom asista la faze de genul.daca in fata judecatorului nu se pot impaca contra unei sume(ca impacarea trebuie sa fie cu titlul gratuit, in penal), isi muta fizicul in alta sala ca acolo pot media :wall: :wall: , si se intorc in fata instantei mediati, platiti si impacati :crizaderas: :crizaderas:

agenda

Post by agenda » 12 Feb 2010, 15:06

tnx angel :floare: ...de ce crezi ca nu este legal? dezvolta un picut...

stiu ca se practica...

angel

Post by angel » 12 Feb 2010, 15:19

am scris in paranteza de ce.Instanta penala nu poate rezolva reparerea prejudiciului .partea vatamata se poate constitui parte civila.
insa vezi ca exista un RIL in acest sens...privind infractiuni de vatamare.
Decizia 1/2004 ICCJ aparuta in Monitorul oficial 404/2004 care statueaza ca:instanta penala rezolva repararea prejudiciului atat pe parte penala cat si pe cea civila in cadrul procesului penal.

trimite-mi MP,cu speta ca sa-ti zic cum o pot "infaptui mai bine"partile. :smile:

PS. vad ca a intrat si mariusms, poate el ne poate ajuta cu o solutie si mai "optima" in speta ta :grin:

agenda

Post by agenda » 12 Feb 2010, 15:27

tnx :floare: ca poate nu e eficace am priceput...ma refer la ilegalitatea primirii unei sume de bani pt a face inutila faza cercetarii prealabile...

e favorizare?

nu vad pe sms :???:

vulpacris

Post by vulpacris » 12 Feb 2010, 16:10

:floare:

Nu e favorizare, este "intelegerea partilor" pentru ca partea vatamata sa nu ceara continuarea cercetarii penale si sa se constituie si in parte civila.

Achitarea unei sume de bani in acest context, nu imbraca forma infractiunii de care vorbesti, pentru ca este o reparatie in bani a prejudiciului material pe care l-a suferit partea vatamata, gen masina avariata, cheltuieli de spitalizare, pierderea salariului pe zilele in care nu poate munci, etc..

:cake:

:cafea:

angel

Post by angel » 12 Feb 2010, 16:27

@Vulpe, vorbim despre o fapta penala la care nu necesita plangerea prealabila a partii vatamate,sesizarea facandu-se si din oficiu.Deci...n-aveam impacarea partilor aici.chiar daca partile se vor impaca, invinuitul/inculpatul tot va raspunde pentru fapta.(asta doar daca vor fi suficiente indicii/ probe adminstrate in cauza)
Daca partea vatamata declara ca cele sesizate organului de cercetare penala prin plangerea sa, nu sunt conforme cu realitatea,(sa-l ajute pe invinuit) poate interveni institutia denuntului calomnios ca si sanctiune pentru acesta.

vulpacris

Post by vulpacris » 12 Feb 2010, 17:00

Si ce daca nu ai impacarea partilor. :sad:

Impacarea este impacare, eu, parte vatamanta imi retrag plangerea mea, ca mi s-a facut mila de bietul om, nu ma constitui in parte civila, nu vreau nimic de la el.

Tu, dom' procuror, treaba matale ce faci mai departe, zice legea ca te-ai sesizat din oficiu, sa fii sanatos, fa ceea ce vrei si ce spune la lege, dar eu personal nu vreau nimic, si nici sa-mi pierd timpul pe aici, ca am alte treburi mai importante. :-P

Probabil ca ceea ce vrea sa ne spuna agenduta :floare: , este ca, fapta este retinuta, este recunoscuta savarsirea acesteia, dar, avand in vedere faptul ca nu exista victime si nici parti civile constituite in cauza, prejudiciul fiind recuperat integral, precum si faptul ca, este la prima infractiune de acest gen, propunem o amenda sau, o pedeapsa cu suspendare.

Nu-i asa agenduta ?! :floare:

:cafea:

angel

Post by angel » 12 Feb 2010, 18:53

Vulpe, eu nu mi-s procuror...poate avocatul diavolului.sunt perfect de acord cu tine, doar ca...Agenduta vrea ca prin aceasta "impacare a partilor" sa se dea NUP :-P

agenda

Post by agenda » 12 Feb 2010, 18:56

multumesc mult de raspunsuri :floare:

ok...reparatie in bani...asta inseamna ca se poate incheia o conventie la notar...autentificata care sa prevada inclusiv obligatia partii care primeste banii de a nu se mai prezenta la organele de cercetare?

angel

Post by angel » 12 Feb 2010, 19:01

ca nu mai are nici o pretentie de la acesta...sa nu intervina "nedenuntarea"

ti-am trimis MP

agenda

Post by agenda » 12 Feb 2010, 19:27

am vazut mp :floare:

nu e vorba de nedenuntare

johei

Post by johei » 13 Feb 2010, 02:46

Faptul ca cineva primeste o suma de bani e in principiu ok.
Urmarirea penala se face din oficiu... In cazul urmarii penale se aduc probe, audiaza martori etc. Daca a, care a spus initial ca b a facut nu stiu ce vine si declara altceva, automat una din declaratii e mincinoasa... Sau dupa caz.. denuntare calomnioasa (desi e mai dificil aici pentru ca lipseste intentia in momentul depunerii plangerii/sesizarii)... sau favorizarea infractorului (nici asta nu e usor..)
Insa asta nu afecteaza contractul dintre a si b... Atentie numai la ce se scrie in acte... vizavi de aspectul "cauza licita"!!!

agenda

Post by agenda » 13 Feb 2010, 16:24

da asa e... :floare:

Post Reply