Somatie de plata; competenta
Somatie de plata; competenta
Vreau sa introduc o cerere pentru somatie de plata si nu stiu cum sa fac sa agat competenta in Bucuresti.
Creditorul e din Bucuresti iar paratul din Arad. Marfa a fost livrata din Bucuresti. Nu exista contract, doar factura care nu are prevederi speciale in ceea ce priveste locul platii.
E vreun punct de vedere din care competenta apartine instantei din Bucuresti si nu celei din Arad??
Creditorul e din Bucuresti iar paratul din Arad. Marfa a fost livrata din Bucuresti. Nu exista contract, doar factura care nu are prevederi speciale in ceea ce priveste locul platii.
E vreun punct de vedere din care competenta apartine instantei din Bucuresti si nu celei din Arad??
rxn, eu sunt din arad, iti stau la dispozitie, daca vrei sa te ajut cu ceva.
Daca ai nevoie de ajutor, cristinasabau@yahoo.com.
Daca ai nevoie de ajutor, cristinasabau@yahoo.com.
in O.G.5/2001 art.2, alin. 1 se mentioneaza "cererile privind somatia de plata se depun la instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta".
daca obligatia a luat nastere in Bucuresti poti aplica art.10 pct.4 C.pr.civ.-competenta teritoriala alternativa (prima teza).a doua teza nu se aplica pentru ca plata este cherabila.
daca obigatia nu a luat nastere in Bucuresti singura solutie este sa introduci cererea pentru emiterea unei somatii de plata la judecatoria sau tribunalul Arad (competenta de drept comun).
daca obligatia a luat nastere in Bucuresti poti aplica art.10 pct.4 C.pr.civ.-competenta teritoriala alternativa (prima teza).a doua teza nu se aplica pentru ca plata este cherabila.
daca obigatia nu a luat nastere in Bucuresti singura solutie este sa introduci cererea pentru emiterea unei somatii de plata la judecatoria sau tribunalul Arad (competenta de drept comun).
o poti introduce unde vrei pt ca oricum se va verifica competenta instantei din oficiu si daca nu este competenta va fi trimisa instantei competente.
pierzi ceva timp in rest nimic
ar fi bine sa specifici in cere ca judecata sa se faca si in lipsa ca sa nu fi nmevoita se mergi la Arad daca ai un caz tare pt ca nu este neaparat necesara prezenta ta
pierzi ceva timp in rest nimic
ar fi bine sa specifici in cere ca judecata sa se faca si in lipsa ca sa nu fi nmevoita se mergi la Arad daca ai un caz tare pt ca nu este neaparat necesara prezenta ta
Eu sunt de parere ca nu putem vorbi despre o competenta teritoriala alternativa in cazul de fata.Din moment ce ai numai o factura ( sper sa fie acceptata - vezi art.46 C.comercial) cel mai sigur este sa introduci somatia de plata la Arad (judecatorie sau tribunal in functie de cuantumul sumei cu pricina).
Pentru Teo: atunci cand esti reclamant ai interesul sa te judeci repede
Pentru Minodora: nu se pierde taxa de timbru decat daca ti se respinge actiunea. In cazul in care ai vrut sa sugerezi ca in urma declinarii se va mai plati o taxa de timbru, da-mi voie sa iti spun ca gresesti.[/b]
Pentru Teo: atunci cand esti reclamant ai interesul sa te judeci repede

Pentru Minodora: nu se pierde taxa de timbru decat daca ti se respinge actiunea. In cazul in care ai vrut sa sugerezi ca in urma declinarii se va mai plati o taxa de timbru, da-mi voie sa iti spun ca gresesti.[/b]
competenta, practica
Am avut un dosar pe rolul TMB in care societatea mea avea calitatea de parata . Reclamanta a introdus cererea de somatie la Bucuresti cu toate ca debitorul era din Craiova. Contractul se incheiase la Craiova si avea doua numere de inregistrare si la Bucuresti si la Craiova. Am invocat exceptia de necompetenta teritoriala a TMB si instanta a admis-o . Cred ca mai bine introduci cererea la Arad.
In privinta sediului secundar, pentru ca sa atraga competenta de judecata a instantei in circumscriptia careia este inregistrat, ar trebui sa fie vorba despre obligatii "ce urmeaza a fi executate in acel loc sau care izvorasc din acte incheiate prin reprezentant sau din fapte savirsite de acesta."-art. 7 alin. 2 Cod. pr. civ.
Merita sa risti.Eventual iti poate invoca exceptia lipsei competentei teritoriale, dar asta doar prin intampinare si pana la primul termen, in caz contrar parata este decazuta din dreptul de a o invoca, si instanta isi poate declina competenta caz in care se mai intarzie, Dar si daca nu se intampla asa....Eu personal le-am introdus pe toata la instanta din circumscriptia in care societatea mea isi are sediul, debitorii nu au depus intampinare, acte in aparare nimic....iti dai seama ca am scutit atata timp..Bafta !!!!