Autoritate de lucru judecat

Discutii privind procedura civila
Melinda

Autoritate de lucru judecat

Post by Melinda » 30 Jan 2010, 19:28

Daca exista o actiune impotriva paratului ZZ inregistrata la Judecatoria 1 la data -X, ulterior se inregistreaza o alta actiune la o alta Judecatorie 2 la date de -Y. Existand identitate de parti, cuaza, si calitate.
La Judecatoria 2 instanta se pronunta si da o solutie de admitere a actiunii.
La Judecatoria 1 instanta se pronunta ulterior si da o solutie de respingere a aciunii.

ZZ ataca hotararea Judecatoriei 1 cu recurs.

Intrebarea este : Este in avantajul lui sa invoce exceptia ALJ ?

ALJ se raporteaza strict la ordinea inregistrarii cererii sau la ordinea pronuntarilor ?

Cum interpretati dispozitiile Art. 1201 C.civ. ?
" Este lucru judecat atunci când a doua cerere în judecatã are acelasi obiect, este întemeiatã pe aceeasi cauzã si este între aceleasi pãrti, fãcutã de ele si în contra lor în aceeasi calitate."

razman

Re: Autoritate de lucru judecat

Post by razman » 30 Jan 2010, 20:29

Melindo, ia o incet ca io s mai greu de cap
deci
1 la mana
Melinda wrote: Existand identitate de parti, cuaza, si calitate.
potrivit art. 1201 CC ,citat si de tine,,Este lucru judecat atunci când a doua cerere în judecata are acelaşi obiect, este întemeiată pe aceeaşi cauză şi este între aceleaşi părţi, făcută de ele şi în contra lor în aceeaşi calitate.''
Deasemenea, potrivit jurisprudentei, identitatea de obiect nu presupune ca acesta sa fie formulat in ambele cereri in acelasi mod ci sa rezulte neechivoc ca scopul urmarit este acelasi in ambele actiuni.
Asadar, este acelasi scop urmarit in ambele cereri, o ba?

Dupa aia mai vb.
:floare:
PS. lucrul judecat se rap. la data pronuntarii, litispendenta, care i data ca exceptie absoluta de fond tocmai pt evitarea situatiei ca 2 HJ sa se bata cap in cap , se ia dupa data introducerii.

Melinda

Post by Melinda » 30 Jan 2010, 22:23

Da exista si identitate de scop, obiect, totul este identic. :D Numai hotararile difera, pentru ca de munlte ori hotararea depinde de interpretarea judecatorilor.

Am uitat sa va spun ca actiunea este cu doua grade de jurisdictie.

Autoritatea poate fi invocata si in recurs, pe cand litispendenta numai in fata instantelor de fond, deci de litispendenta nu putem discuta.

Insa Art. 1201 nu "vorbeste" de hotarari, face referire la "a doua cerere"

motiv pt. care nu stiu daca prima hot. are ALJ fata de a doua hot. sau a doua Hot. are ALJ fata de prima hot. ?

Ordinea inregistrarii actiunilor fiind inversa cu ordinea solutionarii lor.

razman

Post by razman » 30 Jan 2010, 23:35

Nu are importanta data depunerii ci data pronuntarii.Prima hotarare are autoritate relativa de lucru judecat pana la irevocabil, dar poate fi opusa, judecata celei de-a doua cereri trebuind a fi suspendata pe 244 alin.1 pct.1 pana la solutionarea irev. a primeia, iar cand se repune, ALJ a primei hot. poate fi ridicata prin exceptie.

vulpacris

Post by vulpacris » 31 Jan 2010, 00:08

:roll:

Si eu sunt ca si razman, mai greu de cap. :bere:

Ai spus:
Daca exista o actiune impotriva paratului ZZ inregistrata la Judecatoria 1 la data -X, ulterior se inregistreaza o alta actiune la o alta Judecatorie 2 la date de -Y. Existand identitate de parti, cuaza, si calitate.
La Judecatoria 2 instanta se pronunta si da o solutie de admitere a actiunii.
La Judecatoria 1 instanta se pronunta ulterior si da o solutie de respingere a aciunii.

ZZ ataca hotararea Judecatoriei 1 cu recurs.

Intrebarea este : Este in avantajul lui sa invoce exceptia ALJ ?

ALJ se raporteaza strict la ordinea inregistrarii cererii sau la ordinea pronuntarilor ?
Dar ZZ a atacat cu recurs si hotararea data de Judecatoria 2 sau, aceasta a ramas definitiva si irevocabila ?

Care este interesul legitim al lui ZZ sa declare recurs impotriva unei hotarari care i-a dat castig lui, respingandu-se cererea reclamantului, nu crezi ca este un abuz in exercitarea drepturilor procedurale ale acestuia ?

Ca hotararea instantei de fond este nelegala, aceasta fiind casata, cauza trimisa spre rejudecare, instanta constatand ca exista ALJ si sa respinga actiunea ca inadmisibila ?

Ce interes ar avea ZZ sa invoce ALJ-ul hotararii pronuntata impotriva lui, doar pentru ca sa dovedeasca ce ?

A cerut ZZ instantei de fond, prin invocarea exceptiei de litispendenta, ca cele doua dosare sa se judece impreuna, atat la Judecatoria 1, cat si la Judecatoria 2, ca stia in mod nemijlocit de existenta aceleiasi actiuni pe rolul celor doua instante ?

Daca nu a invocat aceasta exceptie inaintea instantelor de fond, nu crezi ca acum isi cam invoca propria turpitudine in calea de atac, pentru a cere constatarea nelegalitatii hotararii, pentru acest motiv ?

In situatia prezentata, ABSOLUT NIMIC, nu-l mai avantajeaza pe ZZ, acesta pierzand ca un erou, din cauza ca nu a atacat cu recurs si hotararea Judecatoriei 2.

Stii ce ! Chiar ca sunt greu de cap !!! :mask:

In fond, ce vrea paratul-recurent ZZ de la instante ? :roll:

Ne luminezi si pe noi !? :grin:

Pleeease, pretty please !!! :roll:

Si uitasem, raspunsul cu privire la ALJ.

Se bucura de ALJ atat, dispozitivul hotararii judecatoresti, ramasa definitiva si irevocabila, cat si, considerentele absolut necesare, in lipsa carora dispozitivul ar fi incomprehensibil.

Deci nu are importanta ordinea inregistrarii cererilor ci, ordinea solutionarii acestora, asa cum ti-a raspuns si colegul razman. :vin:

:cafea:

Melinda

Post by Melinda » 31 Jan 2010, 01:21

Scuze, probabil nu am fost destul de explicita.

Sa va explic:
AB reclamant, inregistreaza o actiune la Jud. 1 impotriva paratului ZZ, in data de 05.01.2009

AB reclamant, mai inregistreaza si o alta actiune la Jud.2, identica, in data de 05.mai.2009.

La Jud.1 se da solutia de respingere a actiunii formulata AB impotriva lui ZZ, in 05.iulie.2009.
Hotarare pronuntata dar deocamdata necomunicata.

La Jud.2 se da solutia de admitere a actiunii formulata impotriva lui ZZ, tot de catre AB, in 05.06.2009
Sentinta atacata cu recurs de catre ZZ.

Stiu ca ZZ ar fi putut sa invoce exceptia de litispendenta pana la terminarea procesului de la Jud. 2 , dar oricum fapta este consumata.

Motiv pt. care lui ZZ ii este favorabila sentinta Jud.1, si in recursul de la Jud.2 nu are nici un rost sa invoce autoritarea de la Jud.2.

Din cate stiu eu la invocarea ALJ nu este necesara ca hot. sa fie irevocabila.(doar def.)
Last edited by Melinda on 31 Jan 2010, 02:01, edited 1 time in total.

vulpacris

Post by vulpacris » 31 Jan 2010, 01:56

Problema este ca, oricum o luati, daca ZZ nu castiga in recursul de acum, AB poate sa nu mai declare recurs cu privire la hotararea data de jud. 1, sentinta sa ramana definitiva, iar, dupa terminarea procesului cu privire la hotararea de la jud. 2, dupa pronuntarea deciziei irevocabile a tribunalului, sa introduca o actiune in revizuire pe art. 322 pct. 7 al.2 cpc, si sa ceara retractarea ultimei hotarari pronuntate, cea de la jud. 1.

:cafea:

Melinda

Post by Melinda » 31 Jan 2010, 11:59

Eu zic ca speta este interpretabila:

1. pe de o parte al doilea proces, adica prima hotarare are data anterioara motiv pt. care putem spune ca aceasta are ALJ,

2. pe de alta parte putem spune ca are ALJ hotararea data de instanta care a fost prima data sesizata cu judecarea procesului, indiferent cat dureaza judecata si indiferent daca s-a mai pronunt sau nu o alta instanta sesizata ulterior cu o actiune identica.

Probabil ca voi aveti dreptate mai ales ca vedeti cauza obiectiv, fata de mine care are interes in cauza.

GIGI1

Post by GIGI1 » 31 Jan 2010, 17:24

NU ESTE VORBA DE INTERES ESTE VORBA DE DREPT
1ESTE IMPORTANTA DATA INTRODUCERII CERERILOR
2SINT IMPORTANTE PERSOANELE CARE AU INTRODUS ACTIUNEA
ASTEA DOUA PRIVIND LITISPENDENTA DESPRE CARE ACUM NU MAI ESTE CAJUL SA VORBIM

PUTEREA LUCRULUI JUDECAT O ARE PRIMA SENTINTA PRONUNTATA
1 UNDE AI PIERDUT TU TREBUIE SA FACI RECURS
2 UNDE A PIRDUT ADVERSARUL A FACUT ACESTA RECURS AM INTELES

ESTE FOARTE IMPORTANTA DATA COMUNICARII SI A TERMENULUI DE RECURS
PENTRU CA DACA PRIMA DATA SE JUDECA RECURSUL LA SENTITA UNDE AI PIERDUT SI
TI-A FOST COMUNICATA SENTINTA UNDE AI CISTIGAT POTI SA O INVOCI, CU CONDITIA FOARTE CLARA CA CALEA DE ATAC ESTE RECURSUL PT CA NUMAI ASTFEL SENTINTA POATE FI EXECUTORIE SI DEFINITIVA ( CU CONDITIA SA SE INCADREZE LA ASTFEL DE CERERI)

GIGI1

Post by GIGI1 » 31 Jan 2010, 17:27

ORICUM SINT 2 PROBLEME
1 ESTI PREA SECRETOASA CREZIND CA ITI FURA CINEVA CAUZA
2 CU SIGURANTA SE VA AJUNGE LA REVIZUIRE

Melinda

Post by Melinda » 31 Jan 2010, 21:08

Ceea se nu ai inteles tu din speta, este ca a doua hotarare inca nu s-a comunicat si nu este atacata cu recurs. Doar prima hotarare este atacata de catre parat.

Ai intuit foarte bine, sunt sectretoasa, si mi-e frica exect de TINE ca imi furi cauza si clientii :-P mai ales cu atitudinea ta hotarata. :lol:

Si ce, tu nu esti secretos/secretoasa ? ca numic nu ai scris de tine, sau poate ai motive sa-ti ascuzi identitatea ?

GIGI1

Post by GIGI1 » 31 Jan 2010, 21:48

Pentru Melinda

Imi pare rau ca cu ma pricep prea bine la discutiile pe forum si probabil ai inteles ca sint secretos
Nu sint secretos sint avocat nu vreau sa-mi ascund indentitatea , vreau sa discutam pe forum, te rog sama ierti am crezut ca esti una din parti
Am inteles foarte bineca una dintre sentinte nu este comunicata si tocmai asta spuneam ca este chiar cea care iti trebuie tie

razman

Post by razman » 01 Feb 2010, 11:33

Melinda wrote:Eu zic ca speta este interpretabila:

1. pe de o parte al doilea proces, adica prima hotarare are data anterioara motiv pt. care putem spune ca aceasta are ALJ,

2. pe de alta parte putem spune ca are ALJ hotararea data de instanta care a fost prima data sesizata cu judecarea procesului, indiferent cat dureaza judecata si indiferent daca s-a mai pronunt sau nu o alta instanta sesizata ulterior cu o actiune identica.

Probabil ca voi aveti dreptate mai ales ca vedeti cauza obiectiv, fata de mine care are interes in cauza.
Nu-i nimic interpretabil in sensul zis de tine la pct.2. Toti zic la fel (Deleanu, Les, Tabarca, Buta, vulpe, gigi 1, etc). Data introducerii e valabila numai la litispendenta. Daca s-o introdus prima actiune la de ex. ....Lipova, iar a doua dupa 1 zi la.... Cris, exceptia de litispendenta se poate ridica la jud. Chisineu Cris.Data cererii nu are importanta pt lucru judecat. Prima pronuntata se bucura de ALJ relativa in fata celei de a 2a.
Si totusi, este competenta alternativa?. Ca de-i exclusiva prevazuta imperativ de lege poti invoca, potrivit art.158 pct.3 corelat cu 105 alin.1 si art.108 alin 1 CPC, exceptia.....daca-ti convine.

Melinda

Post by Melinda » 01 Feb 2010, 19:13

O.K. m-ai convins !
:bere:

Nu are rost sa invoc exceptia...

P.S. Dar tu de unde stii de Lipova si Cris ?

razman

Post by razman » 01 Feb 2010, 20:51

Melinda wrote:
Nu are rost sa invoc exceptia...
De ce?..iese taman cum nu trebuie?
Melinda wrote: P.S. Dar tu de unde stii de Lipova si Cris ?
Pai, mai merg pe la Radna la manastire iar pe dincolo...... mai cumpar paprika...

Post Reply