va rog sa ma lamuriti in urm.problema.Sotul meu a decedat de 2 luni si nu am avut copii impreuna.sotul meu a avut 2 copii dintr-o casatorie anterioara.Eu am facut declaratia de acceptare a succesiunii,dar in cat timp sunt obligata sa o fac.?Copii sotului au venit deja sa-mi ceara '"AVERE"".Am urmatoarea siuatie;o casa la tara pe care am ridicat-o impreuna luand un credit pt constructie pe mine.dar l-am trecut si pe sot(-eu am lucrat independent dar vreo 5 ani i-am facut sotului contract de munca sa-i mearga vechimea si pt sanatate-m-am gandit ca o sa apucam o pensie) -cu salarul dat de mine(se considera venit al sotului?)-BINENTELES EU SUNT SOLICITANTUL CREDITULUI CU VENIT DUBLU.Eu cum impart casa cu copii?Dupa ce ne-am casatorit sotul din partajul anterior,dupa un an a venit cu bani de o garsoniera,am mai pus bani si am cumparat un ap de 2 cam pe care ulterior l-am vandut.,am renovat casa ridicata cu credit-am facut garaj si am schimbat geamuri iar cu restul banilor ne-am facut si noi concedii si ne-am permis lucruri care nu le-am avut in 9 ani.Copii imi cer acum o Garsoniera-adica valoarea cu care a venit tatal lor din casatoria anterioara.Este posibil acest lucru?Eu am fost casatorita 11 ani din care 5 ani eu i-am platit cartea de munca si in ultimii 2 ani a lucrat efectiv la o societate.Cum se considera veniturile mele in acest partaj in situatia in care eu nu sunt de acord sa le platesc o '"GÄRSONIERA"'.La o succesiune poti cere bunuri care nu mai exista?
va multumesc.
succesiune sot
Re: succesiune sot
Fara a ma pricepe prea mult la mosteniri cred ca arata cam asa...
Acceptarea mostenirii se face in termen de 6 luni...
Daca am inteles eu bine exista practic doar o casa (bun imobil) la data decesului... Doar asta face parte din mostenire. In principiu sotul este coproprietar a 1/2 (aici se mai poate eventual lucra la cota putand fi argumentata o cota mai mare a sotului supravietuitor) din casa. Restul de 1/2 (sau 4/8) e masa succesorala. De aici sotului i se cuvine 1/4, astfel ca sotul primeste 5/8 din casa, iar copii 3/8.
Sper ca nu m-am incurcat la socoteli...
Insa... daca mai exista inca datorii (rate) si astea intra (ma rog, se scad) in mostenire...
As recomanda sa cautati un avocat...
Acceptarea mostenirii se face in termen de 6 luni...
Daca am inteles eu bine exista practic doar o casa (bun imobil) la data decesului... Doar asta face parte din mostenire. In principiu sotul este coproprietar a 1/2 (aici se mai poate eventual lucra la cota putand fi argumentata o cota mai mare a sotului supravietuitor) din casa. Restul de 1/2 (sau 4/8) e masa succesorala. De aici sotului i se cuvine 1/4, astfel ca sotul primeste 5/8 din casa, iar copii 3/8.
Sper ca nu m-am incurcat la socoteli...

Insa... daca mai exista inca datorii (rate) si astea intra (ma rog, se scad) in mostenire...
As recomanda sa cautati un avocat...
Re: succesiune sot
buna ziua .
copiii sotului dvs. din casatoria anterioara, au dreptul la 3/8 din masa succesorala .
intrucat este vorba despre un bun comun, facut in timpul casatoriei , cotele sotilor sunt egale.
conteaza foarte mult probatoriul administrat in cauza, in functie de care instanta va dispune partajarea masei succesorale.
in mod sigur se va ajunge in instanta, intrucat succesorii defunctului invoca niste pretentii , care dvs. vi se par aberante.
indicat ar fii sa mergeti la un avocat cu toate actele, in vederea unei consultatii juridice.
daca doriti ma puteti contacta.
copiii sotului dvs. din casatoria anterioara, au dreptul la 3/8 din masa succesorala .
intrucat este vorba despre un bun comun, facut in timpul casatoriei , cotele sotilor sunt egale.
conteaza foarte mult probatoriul administrat in cauza, in functie de care instanta va dispune partajarea masei succesorale.
in mod sigur se va ajunge in instanta, intrucat succesorii defunctului invoca niste pretentii , care dvs. vi se par aberante.
indicat ar fii sa mergeti la un avocat cu toate actele, in vederea unei consultatii juridice.
daca doriti ma puteti contacta.