termen de depunere al intampinarii

Discutii privind procedura civila
Post Reply
dinubocos

termen de depunere al intampinarii

Post by dinubocos » 21 Jan 2005, 20:57

Ce parere aveti despre situatiile in care desi paratul nu a respectat termenul de depunere al intampinarii totusi instanta ii permite sa ridice exceptii care nu sunt de ordine publica sau sa propuna dovezi?
Pana unde ar trebui sa mearga strictetea in aplicarea acestor prevederi?
Ma gandesc la faptul ca in unele state americane partile sunt obligate sa-si comunice toate probele inainte de a se infatisa in fata judecatorului. Nu ai comunicat sau cerut o proba, iti iei adio de la ea.

croc

Post by croc » 21 Jan 2005, 21:04

pai instanta nu ii va mai permite daca adversarul ii atrage respectuos atentia asupra acestui aspect;
daca nu ma insel, sanctiunea din cod este chiar decaderea.

erika

Post by erika » 22 Jan 2005, 08:29

de acord cu ceea ce a scris croc. din cat am vazut eu, instanta nu respinge intampinarile depuse chiar la termen. mie, personal mi s-a intamplat sa-mi bage intampinarea "sub bot" chiar in momentul judecatii, fara a fi inregistrata. :(
i-am lasat in pace ca imi trebuia un termen nou.

elis

Post by elis » 22 Jan 2005, 09:04

Instanta, in virtutea rolului activ, este obligata, la prima zi de infatisare, sa ii puna in vedere paratului neasistat sau nereprezentat de avocat sau de mandatarii prevazuti la art. 68 alin. 5, ca are dreptul sa propuna dovezi, sa ridice exceptii etc, urmand ca acestea sa fie consemnate in inchierea de sedinta.
De regula insa, paratul nereprezentat sau neasistat de un specialist, nu va sti cum sa-si formuleze apararea si va cere un termen pentru a depune intampinare si pentru a-si pregati apararea, iar instanta, in temeiul art. 118 alin. 3 cod pr.civ, este obligata sa acorde acest termen.
Paratul reprezentat sau asistat de avocat sau de mandatarii prevazuti la art. 68 alin. 5, trebuie sa depuna intampinarea cu 5 zile inainte, dar sanctiunea nu este decaderea din dreptul de a depune intampinarea, ci din dreptul de a invoca exceptii de ordine privata si de a propune probe.
In privinta probelor, trebuie insa avut in vedere ca instanta poate, tot in virtutea rolului ei activ, sa dispuna adiministrarea probelor pe care le considera necesare, chiar daca partile se impotrivesc.

In privinta exceptiilor de ordine privata, evident ca instanta nu mai poate dispune peste vointa partilor, situatie in care, daca paratul nu a depus intampinarea cu 5 zile inainte si, prin intampinare sau la prima zi de infatisare invoca o astfel de exceptie reclamantul poate cere respingerea exceptiei ca tardiva dar, trebuie tinut cont si de prevederile art. 108 alin. 3, care impun si pentru reclamant un termen limita pentru invocarea tardivitatii exceptiei.
Daca, desi a invocat in termen tardivitatea invocarii exceptiei, totusi instanta a admis-o, incheierea prin care s-a pronuntat asupra exceptiei poate fi atacata, o data cu fondul, pe calea apelului sau, dupa caz, a recursului.

ainsof

Post by ainsof » 22 Jan 2005, 12:44

croc wrote:pai instanta nu ii va mai permite daca adversarul ii atrage respectuos atentia asupra acestui aspect;
daca nu ma insel, sanctiunea din cod este chiar decaderea.
Parerea mea este sa invoce exceptia tardivitatii in loc sa-i atraga respectuos atentia, tu ce zici, n-ar fi mai "legal" :wink:

norocel

Post by norocel » 25 Jan 2005, 07:17

Dar despre faptul ca instantele dau termen pentru studiul intampinarii fara ca reclamantul sa ceara amanarea, ce parere aveti?

croc

Post by croc » 25 Jan 2005, 09:10

mai ainsof mai de ce nu te limitezi tu numai la a raspunde intrebarii?

justitiabilul

Post by justitiabilul » 31 Jan 2005, 09:07

Inca o data, ELIS, sunt de acord cu tine!

anic

Post by anic » 08 Feb 2005, 15:41

dupa cum se stie, intampinarea se depune cu 5 zile inainte de termenul stabilit. Cele 5 zile se calculeaza pe zile libere si vor fi de fapt 7 zile( art101 c.pr.civ.) In cazul in care partile sunt legal citate si paratul nu depune intampinarea in termen procedural, reclamantul va putea cere instantei sa se constate ca sunt indeplinite conditiile art. 134 c.pr.civ. , fiind vorba de prima zi de infatisare, termen dupa care nu mai pot fi propuse probe (decat in conditiile art. 138 c. pr.civ.) si nici nu mai pot fi ridicate exceptii (decat anumite exceptii).

minodora

Post by minodora » 08 Feb 2005, 21:03

Ce spuneti de depunerea intampinarii la cererea reconventionala?

Luana

Post by Luana » 08 Feb 2005, 22:46

ainsof are dreptate cu cea spus...ba mai mult, cred chiar ca a raspuns intrebarii.
Dar de existenta intampinarii in materia procedurii reorganizarii judiciare si a falimentului ce spuneti. Cineva a ramas extrem de mirat cand judecatorul sindic a lasat partea adversa sa depuna intampinare desi contestatie nu facuse. Persoana a invocat faptul ca nu exista intampinare in faliment dar judecatoarea a spus, fara sa precizeze exact, ca pentru unele aspecte exista intampinare si a dat termen pentru ca sa se depuna intampinare. Eventualele cereri se puteau face pe calea contestatiei si nu pe calea intampinarii, parerea mea. La termenul urmator i-am spus sa invoce tardivitatea. La dosar exista si referatul grefierului cum ca nu s-a facut contestatie in termenul de 5 zile de la data comunicarii cererii debitoarei, ca atare procedura falimentului trebuia sa fie pornita.
Intrebarea este: exista sau nu intampinare oameni buni in faliment?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests