Conflict de munca

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
altul

Conflict de munca

Post by altul » 11 Jan 2010, 08:57

Buna ziua

Ma intereseaza ce anume se pota face in urmatoarea situatie:
Un angajat lucreaza la firma X. Gaseste o oferta mai buna la firma Y pentru acelasi post. Da concurs si il cistiga. Vrea sa se mute la noul loc de munca dar este contactat de conducerea firmei Z, care ii propune un post cu facilitati importante. Angajatul a mai lucrat la firma Z in trecut si renunta la postul cistigat prin concurs de la firma Y si trece la firma Z pe incredere. Pentru inceput colaborarea se desfasoara pe intelegere verbala (nu exista fisa a postului), pina cind angajatul doreste sa se stabileasca conditiile colaborarii intr-o fisa a postului. Dupa citeva luni apare o fisa a postului, antedatata (apare cu o data corespunzatoare cu 5 zile dupa angajare) in care nici vorba de facilitatile promise. Angajatul o semneaza sperind ca in viitor sa se clarifice situatia si sa ajunga la o satisfactie profesionala conforma cu asteptarile de la angajare. Dar nu numai ca nu se intimpla acest lucru, dincontra conducerea intreprinderii incepe sicanarile ajungind sa dea o decizie de sanctionare (care de fapt este ilegala si abuziva).
Intrebarea mea este daca se pot cere daune morale pentru un astfel de caz?

Si o alta intrebare legata de Art. 48. din Codul muncii "- Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod."
Poate fi modificat locul de munca in mod unilateral de angajator, ca si sanctiune discipinara, fara a fi considerata noua situatie nici delegare nici detasare (deci pe cheltuiala angajatului)?
Multumesc.

altul

Re: Conflict

Post by altul » 18 Jan 2010, 08:38

Daca am locul de munca la un punct de lucru aflat in alt judet decit cel in care se afla sediul central al firmei, la care ITM trebuie sa ma adresez cu sesizari: la cel din judetul unde am eu domiciliul si locul de munca sau la cel din judetul unde isi are firma sediul central?

altul

Post by altul » 19 Jan 2010, 08:23

Nerespectarea sarcinilor stabilite prin Regulamentul de organizare si functionare al unei societati de catre conducerea ei, poate fi adus ca argument in instanta de catre angajat?

dusterXXX

Post by dusterXXX » 19 Jan 2010, 13:57

cum poţi proba?

altul

Post by altul » 20 Jan 2010, 07:59

Intr-un singur fel pot sa probez promisiunile facute, daca recunosc cei care mi-au facut propunerea. Pina acum nu au negat acest lucru, au fost si citeva actiuni pregatitoare concrete in sensul realizarii promisiunilor. Altceva vor sa invoce, faptul ca din cauza mea nu se pot tine de cuvintul dat. Acesta ar fi si unul din motivele pentru care mi-au aplicat sanctiune disciplinara. Sanctiunea ar trebui sa fie declarata nula pentru ca nu respecta cel putin art. 268 alin. (2) lit. c) din Codul muncii.
Eu sint angajat al unui serviciu de la sediul central al firmei, dar lucrez la un punct de lucru aflat in alt judet. In domeniul meu de activitate mai lucreaza o alta persoana care este angajata a punctului de lucru, domeniul este unul foarte tehnic si necesita cunostinte, formare indelungata etc. Eu trebuia conform promisiunilor sa ma ocup de coordonarea acestei activitatii, initial s-au si comportat in aceasta directie, dar punerea in practica a deranjat pe citiva dintre colegii mai vechi: pe cel pe care ar fi trebuit sa-l coordonez din motive evidente, pe unii care aspirau la alte functii de conducere din motive ca eram un concurent recunoscut ca profesionist (tehnic) si daca cine stie print-o minune o sa impuna cineva avansari prin concurs ar fi avut o problema. Si atunci seful punctului de lucru, cu care am si negociat initial, a inceput sa dea inapoi si sa renunte la tot ce a promis. Acum ma impiedica sa-mi fac sarcinile de servici ca sa nu pot emite pretentii, sarcinile care ar trebui sa-mi revina mie dupa regulamentul de organizare si functionare le face celalat coleg desi conform regulamentului ar trebui sa faca altceva. Dovedirea asta se poate face conform faptelor reale, si conform fisei postului colegului unde sint trecute aceste sarcini. Din cite am studiat, tribunalul ar trebui sa anuleze sanctiunea, problema mea e daca as avea sanse sa cer ceva despagubiri dupa aceea sau s-o las balta.

Post Reply