aspecte ale recidivei

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
winnie20

aspecte ale recidivei

Post by winnie20 » 04 Jan 2010, 20:09

Problema mea este in felul urmator: ce se intampla cand primul termen sau al doilea al recidivei este format din concurs?
Sa spunem ca termenul I este o condamnare de 3 ani pentru o singura infractiune si nu s-a inceput executarea dupa care se sav inca 3 infractiuni cu pedepse peste 1 an. Cum se calculeaza pedeapsa pentru aceasta recidiva postcondamnatorie?
Va multumesc!

cyclop

Re: aspecte ale recidivei

Post by cyclop » 04 Jan 2010, 21:11

winnie20 wrote:Problema mea este in felul urmator: ce se intampla cand primul termen sau al doilea al recidivei este format din concurs?
Sa spunem ca termenul I este o condamnare de 3 ani pentru o singura infractiune si nu s-a inceput executarea dupa care se sav inca 3 infractiuni cu pedepse peste 1 an. Cum se calculeaza pedeapsa pentru aceasta recidiva postcondamnatorie?
Va multumesc!
Întâi recidiva, apoi concursul. Fiecare dintre cele 3 noi infractiuni e în stare de recidivă, astfel că se iau pe rând şi se contopesc cu pedeapsa care constituie primul termen, după regulile de la recidivă postcondamnatorie. La final, cele 3 rezultante se contopesc după regulile de la concurs.

winnie20

Post by winnie20 » 04 Jan 2010, 21:26

teroretic stiu. dar practic nu inteleg. intai recidiva si apoi concursul, dar regula de la recidiva e cea a concursului, ceea ce ma deruta. Daca ar fi sa contopesc fiecare pedepasa din cele trei cu primul termen ar inseamna sa adug de fiecare data sporul, iar din toate trei rezultate sa il aleg pe cel mai grav caruia sa ii aplic si lui sporul de 7 ani.... :-(
Daca ai putea practic sa imi arati as fi mai mult decat multumitoare

cyclop

Post by cyclop » 04 Jan 2010, 22:24

Practic:
Iau prima infractiune dintre cele 3 noi si stabilesc pedeapsa de un an. Contopesc pedeapsa de un an cu cei 3 ani (prima condamnare). Îmi iese o rezultantă de 3 ani (rezultanta care poate fi mai mare daca pedeaspa cea mare e dusă la maxim şi eventual se bagă şi un spor - pot adauga spor de pana la 7 ani, da stii ca nu e obligatoriu). Trec la a doua infracţiune, pt care stabilesc o pedeapsa de 2 ani. Contopesc pedeapsa de 2 ani cu cu cei 3 ani, îmi iese rezultanta de 3 ani (cu aceleaşi comentarii). La fel cu ultima infracţiune, stabilesc pedeapsa de un an jumate, contopesc cu 3 ani, iese rezultanta de 3 ani.
Apoi contopeşti cele 3 rezultante de câte 3 ani. Pedeapsa cea mai mare e de 3 ani, poate fi ridicată la maximul special, după care poţi adăuga un spor de până la 5 ani. :cafea:

winnie20

Post by winnie20 » 04 Jan 2010, 22:29

multumesc pentru raspuns! m-am luminat :D cu exceptia sporului care ziceai la urma ca e de 5 ani( parca in cod scrie ca e 7). la sfarsit spuneai ca pedeapsa rezultata de 3 ani se poate duce la maximul ei special, dar maximul carei infractiuni ca ea e rezultanta unei combinatii de 2 infractiuni si doar nu e prevazuta in codul penal nicaieri ca unica?!!
scuze pentru atatea intrebari, dar nu prea am rabdare pana la urmatorul seminar de penal care e abia peste 2 saptamani si nu imi place starea asta de dezorientare :scuze:

winnie20

Post by winnie20 » 04 Jan 2010, 22:55

acum am inteles ca la urma se aplica sporul de la concurs de 5 ani, dar raman cu nelamurirea cum maresc la maxim. pedeapsa aia de 3 ani e rezultata din contopirea unui termen 2 cu termenul I=3 ani. prin urmare care e maximul acesta?

Post Reply