Testamentul este atacat?

Discutii privind procedura civila
Post Reply
malvina

Testamentul este atacat?

Post by malvina » 02 Jan 2010, 21:12

La multi ani tuturor !
Revin tot pt prietena mea care este cam ghinionista.
A ingrijit o batrina bolnava de cancer, vecina de bloc, pe care inaintea ei a ingrijit-o o vecina de pe palier cu ea.Nu stiu cit de explicita sint...Ideia este ca vecinei de palier i-a fost transferat in cont o suma frumusica-7000 ron pt inmormintare.A doua zi dupa ce a fost facut transferul persoana a si retras banii.Bolnava cind a aflat a suferit un soc la vestea ca nu mai poate face nimic ca sa-si poata recupera banii.Din acea clipa a refuzat sa-i mai deschida usa vecinei hraparete si a insistat pe linga prietena mea s-o ingrijeasca si s-o ingroape.Totul a fost bine si frumos cit prietena a refuzat orice plata...pina la urma a convins-o sa-i faca testament pe lucrurile din casa pt ca apt si-l vinduse cu zece ani in urma.Fiica ,a decedat inaintea mamei si au ramas doua nepoate plecate din tara care nu s-au interesat deloc de soarta bunicei lor.Trebuie sa va mai spun ca atit fiica cit si nepoatele au primit bani-35 000 ron,plus mult aur...obiecte...etc.In final batrina a fost ingropata de prietena mea cu ajutorul de deces de la primarie plus banii de la pensionari, iar cu restul a contribuit ea.Acum bomba...de craciun au venit nepoatele in tara sa ceara bani, aur ...in testament se spune de nepoate dar...ca este dorinta expresa a batrinei, ca ce este in casa sa ramina prietenei mele. Direct nu au amenintat-o pe ea dar au spus ca-si suna avocatul, o sa apeleze la tv. etc.Prietena mea cum se poate apara daca este chemata in tribunal?? :wall:

vichi_90

Re: Testamentul este atacat?

Post by vichi_90 » 03 Jan 2010, 01:36

Buna seara. Sigur ca testamentul poate fi atacat in instanta. Prietena dvs. trebuia sa faca inventarierea bunurilor dupa decesul batranei. Copiii, mostenitori rezervatari pot solicita instantei anularea testamentului si impartirea bunurilor in limita cotitatii disponibile. Ar mai fi o problema: discernamantul doamnei in momentul in care a intocmit testamentul. Daca testamentul a fost facut inaintea unui notar, atunci acesta trebuia sa solicite o expertiza. Inteleg ca prietena dvs. a facut o fapta buna ajutand-o pe batrana. In instanta va trebui sa aduca toate chitantele cu privire la cheltuielile de inmormantare, etc., prin care va demonstra buna sa credinta.
Succes.

malvina

Post by malvina » 03 Jan 2010, 18:46

:floare: La multi ani Vichi_90 ! Iti multumesc pt rsp.Batrina a avut discernamint cind a facut testamentul.Ea a insistat f mult pe linga prietena mea sa faca acest act, a acceptat acest lucru pt linistea batrinei, pt ca nu voia ca lucrusoarele din casa(vechi de altfel) sa incapa pe mina hraparetei. :-( Prietenei mele nu i-au reprosat nimic nepoatele,dar voalat,i sa dat de inteles ca vor lua legatura cu un avocat, iar ea este prea saraca si bolnava ca sa mai reziste si la un proces.Ce nu inteleg eu...cum e posibil ca ele sa vina dupa inmormintare si sa pretinda ceva?? Prietena mea are facturile de la firma care sa ocupat de funeralii, dar cum poate dovedi ca jumatate din lucrurile din casa le-a dat de pomana? ca i-a facut si face in continuare toate pomenirile? Toata lumea stie ca fiica si nepoatele au primit bani grei de la ea?Prietena mea sa gindit mai mult la batrina decit la propria pers.Ce sfat ii dai? :regulament:

vichi_90

Post by vichi_90 » 03 Jan 2010, 20:50

Cred si au ca a avut discernamant cand a intocmit testamentul. Important este daca l-a facut in fata unui notar sau este un testament olograf. Cred ca prietena dvs. a dat de pomana o parte din lucrurile batranei, dar, trebuia facuta o inventariere a bunurilor (chiar si a celor vechi) avand in vedere faptul ca batrana are descendenti. Orice mostenitor are dreptul de a deschide succesiunea. Mai ales descendentii. Ei au o cota de mostenitori rezervatari cota ce nu poate fi incalcata. Acum este prea tarziu pentru a remedia ceva, lucrurile trebuiesc luate in faza in care se afla. Daca nepoatele o vor actiona in instanta pe prietena dvs., aceasta va trebui sa explice cum au decurs lucrurile. Va trebui sa o cheme ca martora si pe vecina care a primit banii batranei in cont (instanta poate solicita un extras de cont ), etc. Ar fi bine ca prietena dvs sa le explice mostenitoarelor situatia, poate acestea vor intelege buna credinta a acesteia. Altfel, va trebui sa faca fata unui proces cu tot ce implica el.
Nu stiu daca am inteles bine din relatarea dvs:
Batrana i-a transferat o suma de bani unei vecine cu specificatia ca acestia sunt pt. inmormantare. Deci, batrana, a doua zi putea contacta un avocat pentru recuperarea sumei.
Batrana a vandut apartamentul in care locuia. Si acest contract de vc a fost intocmit cu 10 ani in urma. Cui a vandut batrana? Pt. ca persoana care a cumparat apt. este un bun samaritean lasand-o pe batrana sa locuiasca in acelasi apt. timp de 10 ani. Sau apartamentul a fost vandut cu uzufruct viager? In acest caz, acea persoana trebuia sa se ocupe de inmormantare, etc. Ceva nu este foarte clar in aceasta relatare.
Succes prietenei dvs.
Last edited by vichi_90 on 03 Jan 2010, 22:07, edited 1 time in total.

malvina

Post by malvina » 03 Jan 2010, 22:01

Batrina a vindut apart.cu drept de habitatie fara uzufruct viager,nu stiu daca m-am exprimat corect.Testamentul a fost facut in fata notarului.Batrina a facut transferul in contul vecinei la cererea acesteia fara nici o clauza.Ti-as ramine indatorata daca mi-ai permite sa-ti trimit prin mesaj privat testamentul, poate iti vei forma o ideie mai clara asupra situatiei.Nepoatelor le-au fost date toate informatiile si ele au dat impresia ca au inteles ca prietena mea a vrut sa faca un bine.
Mii de multumiri !

Post Reply