S-a intocmit titlu de proprietate persoanei x fara a avea cerere de reconstituire a dreptului de proprietate . Acest titlul a fost emis in 21.11.2000 in baza unui certificat de mostenitor testamentar.Suprafata din actul de mostenire este de 1,8 ha. si este situat intr-un anumit reper dintr-o localitate.Persoana care a primit aceasta mostenire era in vremea aceea Primar al localitatii. Eu aveam o anumita suprafata de pamant in acea localitate dar nu era trecuta toata suprafata in titlul meu de proprietate.Acesta observa acest lucru si isi face titlu de proprietate pe o parte din suprafata mea care nu era trecuta in titlu.Eu nu am stiut acest lucru si in anul 2004 ma trezesc cu suprafata respectiva ocupata cu toate ca eu am detinut intreaga suparafata pana in 2004.Cu toate demersurile facute la comisia locala nu am gasit nici o intelegere si in anul 2006 am deschis dosar civil in instanta. S-a facut raport de expertiza in care se specifica clar ca respectivul primar primise mostenirea in alt punct al localitatii si instanta ne da dreptate. Instanta a hotarat completarea titlului meu de proprietate cu suprafata respectica care imi lipsea.Judecata in instanta a durat din anul 2006 pana in anul 2008 in decembrie. Persoana respectiva face recurs la o instanta superioara. Depunem la dosar acte eliberate de primaria respectiva ca titlul de propietate a fost intocmit pe baza unui certificat de mostenitor fara a avea cerere de reconstituire a dreptului de proprietate si surpriza.......instanta accepta recursul persoanei respective .
Am depus cerere de contestatie in anulare si primesc acasa o citatie ca in luna Ianuarie 2010 sa ma prezint in instanta in calitate de contestator pentru Contestatie in anulare.
Care este parerea dvs. in aceasta situatie si ce trebuie sa fac sau ce sfaturi imi puteti da...oare mai am vreo sansa de a-mi recupera suprafata care nu e trecuta in titlu?
Va multumesc anticipat
Se pote emite titlu de prop. in baza certif. de mostenitor?
Re: Se pote emite titlu de prop. in baza certif. de mostenitor?
Din punctul meu de vedere nu se putea reconstitui dreptul de proprietate fara a fi depusa o cerere in acest sens. Legea prevede in mod expres obligativitatea cererii pe de alta parte nici dumneavoastra nu puteti avea mai mult decat in acte sau mai mult decat ar fi putut avea cel de la care ati dobandit terenul.
Acum depinde ce scria in certificatul de mostenitor! Poate era trecut si terenul in discutie!
Pe de alta parte sanctiunea nedepunerii cererii nu duce la nulitatea absoluta a titlului de proprietate emis numai pe baza certificatului de mostenitor, instanta putand da interpretarea ca prin acceptarea mostenirii s-a acceptat intreaga mostenire a defunctului si nu doar o parte din ea iar reconstituirea dreptului de proprietate chiar si in lipsa unei cereri in acest sens constituie in cazul dat valorificarea unui drept existent.
Acum depinde ce scria in certificatul de mostenitor! Poate era trecut si terenul in discutie!
Pe de alta parte sanctiunea nedepunerii cererii nu duce la nulitatea absoluta a titlului de proprietate emis numai pe baza certificatului de mostenitor, instanta putand da interpretarea ca prin acceptarea mostenirii s-a acceptat intreaga mostenire a defunctului si nu doar o parte din ea iar reconstituirea dreptului de proprietate chiar si in lipsa unei cereri in acest sens constituie in cazul dat valorificarea unui drept existent.
Re: Se pote emite titlu de prop. in baza certif. de mostenitor?
Cum ati detinut si suprafata de teren care nu era trecuta in titlul de proprietate, pentru care vi s-a reconstituit dreptul de proprietate ?!Eu aveam o anumita suprafata de pamant in acea localitate dar nu era trecuta toata suprafata in titlul meu de proprietate.[...] Eu nu am stiut acest lucru si in anul 2004 ma trezesc cu suprafata respectiva ocupata cu toate ca eu am detinut intreaga suparafata pana in 2004.
Nu v-a fost preluata si acea suprafata de teren de catre CAP si ati detinut-o in posesie si pe timpul regimului comunist, fiind inregistrat in Registrul Agricol cu ea sau, cum ?!
Singura cale de atac a deciziei data in recurs, si in urma careia puteti avea castig, este sa formulati o cerere la CEDO, si cat mai repede, pentru ca aveti la dispozitie 6 luni de la data pronuntarii deciziei, nu de cand v-a fost comunicata.
In calea contestatiei in anulare aveti putine sanse ca judecatorii sa-i contrazica pe colegii lor care au dat decizia sau, puteti avea "norocul" sa se judece chiar de catre acelasi complet, si atunci este evidenta solutia pe care o vor pronunta.