concediul de odihna DREPT sau OBLIGATIE pentru angajat

Discutii privind litigiile de munca
danburcuta

concediul de odihna DREPT sau OBLIGATIE pentru angajat

Post by danburcuta » 10 Dec 2009, 22:59

As dori mai intii sa stiu daca, "Dreptul la Concediul de ohihna" al unui angajat este un drept dar deasemenea si o obligatie, ...pe care cu sau fara voia sa, trebuie sa o exercite???

Ma aflu intr-o situatie in care prefer sa nu imi iau concediu de odihna - si bineinteles nici indemnizatia de concediu. Am facut o cerere scrisa catre angajator in care spun ca nu doresc sa imi iau concediu de odihna in acest an (2009), si nici indemnizatia concediu.
Am cautat peste tot si am gasit urmatoarea formulare:
"Dreptul la Concediu de Odinna nu poate fi obiectul unei cesionari, renuntari sau limitari!"
Inteleg ca acest paragraf (art 139 -codul muncii- aliniatul 2) se adreseaza angajatorului...pentru a nu-i da posibilitatea sa jongleze cu dreptul angajatului...sau poate nu-i asa!? - nu sunt de specialitate, acesta fiind si motivul pentru care scriu.
Ce se intimpla daca angajatul...nu doreste sa se odihneasca..."ma rog, renunta practic printr-o cerere catre angajator la concediu si la indemnizatia platita pentru concediu?"

Poate fi considerat acest drept la concediu ca si dreptul la vot?

Adica in speta....angajatorul sa asigure orice conditie astfel ca angajatul sa poata beneficia de concediu...dar sa ramana la latitudinea angajatului posibilitatea exercitarii acestui drept?

M-ar interesa o discutie mai ampla pe acesta tema!
Si bineinteles o lamurire care sa ma faca sa inteleg diferenta dintre un drept si o obligatie...

Ce stiu pana acum este ca pentru angajator, dreptul la concediu al angajatului este o obligatie...dar nu si invers!

Mii de multumiri anticipate
Dan

romania inedit

Re: concediul de odihna DREPT sau OBLIGATIE pentru angajat

Post by romania inedit » 11 Dec 2009, 01:53

Codul muncii prevede ca :

Articolul 139 - (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

CCMUNN prevede ca Art 59.(5) Orice conventie prin care se renunta total sau in parte la dreptul la concediul de odihna este interzisa.

Art 56.(1) Salariatii au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit, de minimum 21 de zile lucratoare.

Codul Muncii prevede ca : Articolul 141 - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

CCMUNN prevede ca : Art .60.(2) Cand din motive neimputabile salariatului acesta nu si-a efectuat integral concediul de odihna pe anul in curs, restul de concediu se va acorda pana la sfarsitul anului urmator, in perioada solicitata de salariat.

Asta inseamna ca daca nu va luati cncediu acuma , angajatorul o sa va dea obligatoriu concediu anul viitor .

danburcuta

Post by danburcuta » 11 Dec 2009, 10:53

Nu sunt citusi de putin lamurit in ceea ce ma priveste...tot nu stiu daca CO este DREPT sau OBLIGATIE!
NU inteleg pe ce baza o sa ma trimita angajatorul in concediu anul viitor.
Tin sa mentioanez ca am contract de munca individual, nu am nici o planificare pentru concediu...etc.

johei

Post by johei » 11 Dec 2009, 17:00

Ciudata intrebare... ai ceva stramosi japonezi, ca doar acolo am auzit ca s-ar mai practica asa ceva?
:shock: :shock: :shock:
Prevederile citate mai sus se adreseaza angajatorului si sunt prevederi de protectie a angajatului... Astfel, eu nu vad nici o problema daca angajatul nu vrea sa-si ai concediu. Nu trebuie sa renunte la el, deorece este evident ca astfel de conventii sunt nule (poate angajatul a fost "convins" :| de sef sa nu-si ia concediul) insa poate efectiv sa nu si-l ceara!

Si daca nu si-l cere tot timpul anului si nici in anul urmator nu vad de ce seful l-ar obliga sa-si ia concediul.

floryxsx

Post by floryxsx » 12 Dec 2009, 02:46

Sincer, nu am auzit pana acum de angajat care sa nu vrea concediu. Dar nici nu am auzit ca angajatorul sa te poata obliga sa-ti iei concediu. Legea zice ca trebuie sa ti-l iei pana la sfarsitul anului urmator (din punct de vedere al sanatatii, ma gandesc), dar daca tu nu vrei... e problema ta. Cred ca angajatorul tau va fi cel mai fericit daca "renunti" la concediu :lol:

Totusi... ma intreb cum faci cu cele 4 zile de concediu fara plata care te obliga "statul" sa le iei acum? :roll: Presupun ca angajatorul se conformeaza... sau... nu?

:cafea:

danburcuta

Post by danburcuta » 12 Dec 2009, 12:57

Daca cineva din randul celor ce-mi raspund sunt avocati sau juristi, pe probleme de dreptul muncii sau de retribuiri salariale...sau ceva legat de acest aspect, "ei bine...cum sa va spun"...vorba Surprizelor - Aveti un caz!!!!!!
O sa-mi las e-mail'ul in caz ca v-ar interesa - danburcuta@yahoo.com
Din nou mii de multumiri fiecarui participant!!!! :mrgreen:
Si "by the way" :wall: - sunt roman, nu japonez, dar nu lucrez in tara ci pentru tara... :wall:

dusterXXX

Post by dusterXXX » 12 Dec 2009, 16:19

scrie o hârtie cum că renunţi la concediul pentru 2 ani. înregistreaz-o. spune-ne ce zice patronul.

danburcuta

Post by danburcuta » 12 Dec 2009, 19:36

Doar ce am facut acest lucru.
Am fost amenintat cu trimiterea in tara si altele....nimic concret insa pana acum!!!!
Ma astept insa la ce e mai rau....pacat ca trebuie sa sufere si familia mea ....
Ma rog consider ca e putin mai complicat!!!!

dusterXXX

Post by dusterXXX » 12 Dec 2009, 21:34

mdea, ...
nu crezi că-ţi complici singur viaţa?
de ce nu vrei concediu? n-ai familie?

johei

Post by johei » 13 Dec 2009, 00:34

N-auzi de ce nu vrea concediu?
Lucreaza pentru tara!!! :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze: :aplauze:

Insa in strainatate... :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Intrebare de baraj: ce te face sa crezi ca s-ar aplica dreptul romanesc in cazul asta? :shock:
Pentru ca exista oaresce sanse sa se aplice dreptul tarii aleia unde se presteaza activitatea... adica unde se desfasoara contractul de munca... indiferent ca angajatorul e roman sau nu! Mai ales prevederile dreptului muncii, care sunt prevederi de protectie a angajatului, adica a celui in slab in contract...

danburcuta

Post by danburcuta » 14 Dec 2009, 22:14

Mai mult decat atat...sunt niste probleme de drepturi salariale ...practic nu stim exact ce fel de denumire poarta retributia pe care o incasam aici....in nici un caz nu este salariu.
E un fel de indemnizatie in valuta...daca solicit fisa fiscala mi se spune ca pe venituri am "0" ...e incredibil
Cred ca o sa-mi complic viata ...chiar sunt sigur de asta, chestia e ca m-am saturat sa fim considerati stupizi si fara creier...si sa tac pentru ca daca nu "te chemam acasa" ...."DA SI?"
Chiar am nevoie de consiliere...Nu sunt singurul in situatia asta...
Sunt sigur ca se aplica dreptul ramanesc fiindca ma plateste guvernul roman.
Si e normal ca ei sa faca legea din moment ce ei te platesc.
In toate legile , HG-urile, etc...pe care credeti-ma le-am rascolit, nu sta scris ceva de genul "concediu este obligatoriu pentru angajat" - pentru ca s-ar numi obligatie si nu drept.
Am gasit insa comentarii si opinii prin care se spune ca CO-ul este un drept intangibil....cum ca este o obligatie pentru angajator dar, si angajatul ar trebui sa se conformeze. Ma rog tot nu inteleg cum vine asta.
Si mai mult, sunt unde sunt cu familia.

johei

Post by johei » 15 Dec 2009, 10:39

Pai e greu de spus daca dvs nu stiti ce statut aveti...
Ce fel de contract e incheiat, ce scrie acolo? Pentru ce sunteti platit?
Presupun ca exista asa ceva...

danburcuta

Post by danburcuta » 15 Dec 2009, 12:58

Am lasat o adresa de e-mail...pot discuta mai mult pe calea respectiva.
Una peste alta...am nevoie de un jurist sau de un avocat specializat pe probleme de "munca" si retirbutii care se refera la bugetari, MI, MApN, functionari publici, legea 13, etc.
Multumesc din nou!

johei

Post by johei » 15 Dec 2009, 13:51

O sa tin pumnii sa-l gasiti... :D

dusterXXX

Post by dusterXXX » 16 Dec 2009, 11:08

lasă prostiile. stai acolo liniştit până trece "criza". ce, n-ai stomac?
te legi la cap fără să te doară, ...

Post Reply