Carte de munca - ingrijire copil

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
Tomason

Carte de munca - ingrijire copil

Post by Tomason » 11 Nov 2009, 20:42

Situatia este pusa din punctul de vedere al unei femei = mame, chiar daca eu sunt barbat :)

Asi dori si eu sa stiu ce inregistrari se fac in careta de munca, cronologic, in situatia in care se suspenda contractul de munca, dupa nastere copil si ce inregistrari se fac la revenirea la locul de munca?

Etapele sunt:

1. Nastere copil = probabil se inregistreaza suspendarea contractului de munca

2. Dupa trecerea celor 2 ani = incetarea suspendarii = reluarea contractului de munca.

Probabil ca punctele 1 si 2 sunt corecte (mai putin terminologia folosita).

Daca cele de mai sus nu sunt corecte, va rog sa le corectati.

Daca sunt corecte as dori sa stiu:

daca imi ridic cartea de munca de la firma la care sunt angajat(a) (firma tine cartile de munca si nu ITM-ul, in cazul dat) si plec din tara in intervalul celor 2 ani de concediu de maternitate si imi gasesc loc de munca in strainatate, imi trimit demisia de la respectiva firma din Romania imediat ce ma angajez in strainatate dar nu mai aduc cartea de munca pentru a se inregistra aceasta demisie,

CE SE INTAMPLA?
CE INREGISTRARE NU VA APAREA IN CARTEA MEA DE MUNCA?
POT CEI DE LA ITM SA-MI FACA ACEA INREGISTRARE IN CARTEA DE MUNCA, SA ZICEM PESTE 2 ANI DACA MA REANTORC SA LUCREZ IN ROMANIA?

Sper sa se inteleaga ceea ce doresc.

Multumesc anticipat

8-)

kinga

Post by kinga » 11 Nov 2009, 21:50

Raspunsul este foarteeee simplu :lol: :lol:

pe perioada suspendarii, carnetul de munca NU se elibereaza titularului.

Aceasta poate sa ridice carnetul de munca doar la INCETARE CIM.

( Art. 4. - (1) Carnetul de munca este un act personal al titularului si nu poate fi cedat sau instrainat. Carnetul se pastreaza de unitate atit timp cit titularul este incadrat in munca, acesta avind dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor inscrise in carnet.

(2) La incetarea activitatii sau in caz de transferare, carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate inscrierile la zi.

so..
simplificam..

doamna lasa carnetul de munca la firma,pentru ca nu prea are alta solutie, pleaca in strainatate - mare grija cu vecinii binevoitori.. pentru ca beneficieaza de niste banuti de la onor stat si declara pe propria raspundere ca nu realizeaza venituri din alta sursa, etccc

daca este prins ca lucreaza in strainataturi.. nu e de bine...

deci.. ca sa nu fie probleme, din start sa solicite indemnizatia pe CARD.. si nu cu posta

daca gaseste job in strainatate first va trebui sa solicite reluarea activitatii la angajator, intrerupere concediu si apoi depus demisia..

Tomason

Post by Tomason » 12 Nov 2009, 09:30

In primul rand, multumesc de raspuns.

Desi ziceai ca raspunsul e simplu, asa o fi, eu nu am inteles.

Sa simplific

Ma gandeam ca daca acum cere cartea de munca pentru a face o copie (se practica sa zicem cand iei un credit sa ceri cartea de munca de la unitate sau ITM pentru cateva ore sau zile) doar ca ea sa nu fie returnata (imi dau seama ca nu e ok).

1. Intrebarea era ce inregistrari nu se vor face in situatia in care isi da demisia, dar cei care trebuie sa faca inregistrarile nu mai au in ce?

2. Si daca acele inregistrari se pot face ulterior, dupa ceva ani?

Daca se poate, chiar am nevoie de raspunsuri la obiect.

kinga

Post by kinga » 12 Nov 2009, 09:47

Ei, daca vrei raspuns „la obiect” incerca sa definesti obiectulll
Adica pana cand nu inteleg care-i offul tau nu prea pot sa raspund cum ai vrea tu..

1. ma bucur ca iti dai seama ca nerestituirea carnetului nu e ok.. bravo..

2. inregistrarile sunt cele mentionate de tine: suspendare CIM, reluare activitate..urmata de incetare CIM.. daca ea asta vrea..

3. doar unitatea la care este angajata are dreptul sa faca mentiuni in carnetul de munca

4. daca dispare carnetul nu se poate opera incetarea CIM in ea. – persoana responsabila cu pastrarea carnetelor de munca nu cred ca o va pomenii in rugaciuni

5. desfacerea CIM e musai sa opereze unitatea la care este acum angajata, mentiunile cu privire la desfacere are dreptul sa inscrie in carnetul de munca doar unitatea la care este acum angajata.. si peste 20 de ani tot unitatea la care este acum angajata va avea dreptul sa scrie in carnetul de munca si nu ITM-ul..

alte nelamurii???

Tomason

Post by Tomason » 12 Nov 2009, 10:09

Poti sa-mi spui, daca se poate, in situatia in care acum in cartea de munca are suspendare pentru ingrijire copil ...

Daca doreste sa incheie "colaborarea" cu respectiva firma, vor aparea 2 inregistrari? Adica revenire din concediu ingrijire copil si apoi incetare contract sau doar 1 inregistrare, incetare contract?

Eu as presupune ca este varianta 2 (cu o singura inregistrare) dar probabil nu e asa.

Multumesc inca odata :)

kinga

Post by kinga » 12 Nov 2009, 10:42

eu inregistrez 2 mentiuni

pentru simplul motiv ca desfacerea CIM in perioada CIC este lovita de nulitate absoluta si nu prea poti desface un contract suspendat..

Cum nu vreau discutii cu nimeni, in baza cererii de renuntare la CIC dau o decizie de reluare a activitatii, dupa incetare..

sunt 2 lucruri distincte..

acum depinde de persoana care tine carnetele de munca si mai depinde si de ITM.. care este praftica.. in zona

pe mine inca nu m-a atentionat nimeni ca nu ar fi ok asa.. si ma ocup de carnete de vreo 3 ani

mare grija.. daca se decide acu cu demisia.. cam pierde banutii

Tomason

Post by Tomason » 12 Nov 2009, 10:54

Multumesc ff mult.

Am inteles, am clarificat tot ce ma interesa.

Am ales sa lasam cartea de munca la angajator asa cum este, am solicitat o copie conform cu originalul si gata.

La un momnet dat (daca lucrurile decurg bine in strainatate) va aparea si demisia si dupa aceea vom ridica cartea de munca.

Sunt sigur ca este solutia corecta, legala si in final si cea mai simpla.

O zi deosebita in continuare :)

kinga

Post by kinga » 12 Nov 2009, 10:58

asa este :lol: :lol:

succes in strainatate :cafea:

Post Reply