Exista o firma de prestari servicii sa zicem coafor.
In urma cu un an, aceasta firma a beneficiat de controlul Garzii Financiare si a fost gasita cu un plus de casa in valoare de 79 de lei. In urma acestei contraventii firma a fost sanctionata cu amenda de 6000 de lei, amenda achitata a doua zi ( 3000 de lei) asadar jumatate din cei 6000 de lei. Ca masura suplimentara comisarii Garzii au mai dat si suspendarea activitatii firmei pe o perioada de 3 luni conform OG 28/1999, art 14, alin 2. Firma a contestat in instanta procesul verbal, doar datorita masurii de suspendare a activitatii, asadar doar pe sistemul sa prelungim boala. S-a dat o sentinta ,desigur nefavorabila noua , prin martie anul acesta, sentinta la care am facut recurs. Recursul a fost respins in data de 23 oct ......Asadar alti comisari ai Garzii Financiare s-au prezentat in data de 3 noiembrie la control pentru a pune in aplicare masura de suspendare a activitatii firmei. In acest moment activitatea firmei este suspendata , unitatea fiind inchisa.
Intrebari:
1. Pentru a pastra clientela, este posibil si legal sa prestam servicii pe gratis ?
2. Cei care au avut statut de angajat al acestei societati pot presta munca voluntara ? asadar fara a fi remunerati in nici un fel ?
3. Nu neaparat, dar, este posibil si legal , sa punem un recipient la vedere, transparent pe care sa scriem "" TIPS, CIBUCURI....""" si in care fiecare client DACA DORESTE , nefiind obligat poate sa lase ciubuc orice suma .....cat de mica ????
Cu deosebita consideratie, Dya
Activitate suspendata a unei firme de catre GF
Dya nu fa asa ceva.
Rapid OUG.44/2008, PFA (ies actele intr o saptamana si costa pe undeva in max. 200 lei.Inclusiv angajatii, apoi faceti un contract de asociere intr o oarecare forma legala)
PS La activitatea de coafura in forma PFA nu trebe nici casa de marcat si beneficiezi de stabilirea veniturilor pe baza de norma de venit, deci nici conta, nici declaratia 200, nici nimic.
Rapid OUG.44/2008, PFA (ies actele intr o saptamana si costa pe undeva in max. 200 lei.Inclusiv angajatii, apoi faceti un contract de asociere intr o oarecare forma legala)
PS La activitatea de coafura in forma PFA nu trebe nici casa de marcat si beneficiezi de stabilirea veniturilor pe baza de norma de venit, deci nici conta, nici declaratia 200, nici nimic.
Stimate razman.....am spus la inceput "" sa zicem coafor""n.... In speta este vorba despre un internet cafe cu tot ceea ce implica un internet cafe , respectiv calculatoare cu licente , licente inscrise in Registrul National al Programelor de Calculator, administrat de ORDA, cu servicii conexe de listari, copieri, scanari, servicii de transmitere si receptie fax.....cam atat. Amenda data de comisarii garzii de 6000 de lei a fost pentru ca la data respectiva nu stiam de necesitatea inscrierii in RNPC ( ORDA ) desi am prezentat comisarlor licentele tuturor calculatoarelor....Evident ca necunoasterea legii nu te absolva de raspundere...e clar....Dar aceste demersuri le-am facut imediat dupa aceea....In fine nu mai conteaza... Masura suspendarii activitatii a fost luata pentru acel plus de casa de 79 de lei, conform OG 28/1999......si imi permit o mica paranteza ( bun legiutor si intelept care a prevazut asa ceva....ii doresc buba neagra...atat.....) Sincer......masura faptului de a munci pe gratis, mi-a fost oarecum sugerata si intarita de cineva de la GF, care spunea ca pe ei nu ii interseaza , atata vreme cat nu exista incasari......Ori intrebarile acelea le-am pus pentru a vedea ce anume zice legea.....este posibil ca respectivul sa imi fi spus asta doar pentru a veni si a ma arde din nou.....Poate sa para paranoia, dar in acest moment, este singura solutie pe care as fi fericita sa o pot adopta.....
Vreau sa muncesc pe gratis, firma fiind suspendata...evident ca statul va incasa nimic de la mine 3 luni......( acelasi intelept care a gandit textul ordonantei nu si-a pus problema de felul asta...nu ???....statul nu castiga din treaba asta, numai pierde.......angajatii trimisi in somaj....mai plateste-le si alora ...tu stat...etc...etc....).am o sila nesfarsita......
As ruga distinsa comunitate sa imi raspunda daca PE LEGE este prevazut undeva ca ciubucul este ilegal, si de asemenea munca pe gratis in aceste conditii...asadar firma suspendata.
Cu aceeasi consideratie, Dya
Vreau sa muncesc pe gratis, firma fiind suspendata...evident ca statul va incasa nimic de la mine 3 luni......( acelasi intelept care a gandit textul ordonantei nu si-a pus problema de felul asta...nu ???....statul nu castiga din treaba asta, numai pierde.......angajatii trimisi in somaj....mai plateste-le si alora ...tu stat...etc...etc....).am o sila nesfarsita......
As ruga distinsa comunitate sa imi raspunda daca PE LEGE este prevazut undeva ca ciubucul este ilegal, si de asemenea munca pe gratis in aceste conditii...asadar firma suspendata.
Cu aceeasi consideratie, Dya
Scuze Dya, io am zis ca e pe bune...cu coaforul.
Acuma, tot pe bune, gardistu o zas bine..daca i pe moca nu vad nici o problema dpdv fiscal. In schimb, daca pui in unitate ,,cutia mileinn unde colectezi ciubuc sau cheama l cum vrei, conform Codului de procedura fiscala (nu mai tin minte articolul...undeva la inceput), ORGANUL are un drept de apreciere in ceea ce priveste stabilirea sumelor care pot constitui venituri impozabile si daca dai de un alt ORGAN, la fel de ,,luminatnn precum acela ce a dat chestia cu suspendarea activitatii, ala in virtutea acestui drept ...stabileste, iar apoi vei da de un jude/juzi tot asa de ,,luminat/luminatinn precum acela/aceia ce ti au respins contestatia.... si iara vei fi buna de plata..... si tot asa, ca se te simti pe deplin intreprinzator in rumanistan.
Fa pe gratis sa pastrezi clientii- asa ca o ,,promotienn, desi nu s foarte sigur ca un cretin nu s ar lega de treba asta (sau inchide si lasi inauntru numai pe cei de care esti sigura....contra o mica ,,donatienn...si nu ai fi nici prima nici ultima ce face asta...).
Acuma, tot pe bune, gardistu o zas bine..daca i pe moca nu vad nici o problema dpdv fiscal. In schimb, daca pui in unitate ,,cutia mileinn unde colectezi ciubuc sau cheama l cum vrei, conform Codului de procedura fiscala (nu mai tin minte articolul...undeva la inceput), ORGANUL are un drept de apreciere in ceea ce priveste stabilirea sumelor care pot constitui venituri impozabile si daca dai de un alt ORGAN, la fel de ,,luminatnn precum acela ce a dat chestia cu suspendarea activitatii, ala in virtutea acestui drept ...stabileste, iar apoi vei da de un jude/juzi tot asa de ,,luminat/luminatinn precum acela/aceia ce ti au respins contestatia.... si iara vei fi buna de plata..... si tot asa, ca se te simti pe deplin intreprinzator in rumanistan.
Fa pe gratis sa pastrezi clientii- asa ca o ,,promotienn, desi nu s foarte sigur ca un cretin nu s ar lega de treba asta (sau inchide si lasi inauntru numai pe cei de care esti sigura....contra o mica ,,donatienn...si nu ai fi nici prima nici ultima ce face asta...).
Dya, inca o problema care am omis sa o zic. In periada de suspendare, sa nu inregistrezi cheltuieli, altele decat chirie, abonamente operatori, etc, care deriva expres din contracte/facturi si sunt de natura cheltuielilor fixe derivate astfel din contracte ce stabilesc obligatii cu executare succesiva/periodica. Pe acestea, recomandabil ar fi sa le inregistrezi in conta la cheltuieli inregistrate in avans, sa nu care cumva sa le bagi ca deductibile, ca iar sar fraierii pe tine ca nefiind aferente realizarii de venituri, si sa le repartizezi in exercitiul urmator pe dedictibile, din momentul in care poti reancepe legal activitatea impozabila.
Bafta

Bafta