Speta interesanta

Discutii privind procedura civila
Post Reply
eni

Speta interesanta

Post by eni » 04 Nov 2009, 15:30

Buna ziua

Relatez pe scurt problema si va rog frumos sa-mi raspundeti,daca se poate>sunt un divort,sotul meu a introdus actiunea de divort,nu am avut inca infatisare,iar acum am formulat si eu actul reconventional,insa eu cer si partajul,fiindca sotul meu nu o sa ceara niciodata.Problema este cu casa.Aceasta casa a fost cumparata prin licitatie in 2007.Din economiile noastre am achitat avansul de 15000 ron,iar restul banilor din vanzarea apartamentului socrilor mei 130000ron.Am participat eu si sotul meu la licitatie,am fost trecuti in acte care licitanti amandoi,impreuna am mers la CEC am achitat restul sumei.Intelegerea a fost ca socrii mei acesti bani ne dau ca sa le dau lor apartamentul meu,proprietate personala,iar noi cumparam casa din banii pe care ni l-au dat.Fara ca eu sa stiu ce se intimpla ,sotul meu s-a dus si pe 14 august a intabulat casa numai pe numele lui,cu donatie de uzufruct pentru parintii lui. Pe data de 13 august m-a fortat sa ma duc cu el la executor sa dau o declaratie ca renunt la partea mea din casa.Eu am refuzat categoric.Nici atunci n-am stiut nimic,a chemat salvarea,politia sa ma ia,precum eu sunt nebuna.Nu i-a mers treaba,fiindca au vazut ca sunt total lucida.Trebuie sa mentionez ca pe data de 22.08.2007 m-a fortat sa merg la notar si sa dau o declaratie,precum recunosc ca socrii au vandut apartamentul si au dat banii pentru cumpararea casei.Amandoi am dat aceeasi declaratie.Dupa asta am participat la evacuarea vechiului proprietar,ocazie cand mi-a dat cheia casei executorul si mi-a zis ca de acum sunt proprietara.Eu la sfarsitul lunii septembrie 2007 am aflat pentru prima data ca casa a fost trecuta doar pe numele sotului meu,cu donatie de uzufruct socrilor.Mai mentionez ca in cererea de intabulare apare ca este casatorit.Eu nu am locuit nici un minut in aceasta casa,in septembrie si-a mutat parintii in casa.
Problema mea > am ceva drept la aceasta casa,pot cere parte din ea?Pot cere dauna morale,ca m-a mintit,a facut toate demersurile fara stirea mea,de fapt m-a inselat?Sau ce pot face?
Multumesc din suflet.

vulpacris

Post by vulpacris » 04 Nov 2009, 18:57

Angajati-va un avocat.

Conform celor expuse de dvs. aveti dreptul la acest apartament in proportia jumatatii din cei 15.000 lei cu care ati contribuit impreuna cu sotul la pretul total la care s-a adjudecat acesta, de 145.000 lei.

Adica, aveti dreptul la 5,17% din pretul actual al apartamentului, sau, de exemplu, daca acesta valoreaza acum 200.000 lei, aveti dreptul la plata unei sume de bani de 10.340 de lei, de catre sotul dvs.

Restul, conform propriei declaratii pe care ati dat-o inaintea notarului, revine de drept sotului fiind aportul lui la achizitionarea acetui apartament.

Acest lucru este valabil numai daca socrii nu au declarat ca va doneaza la amandoi acesti bani, caz in care dvs. sunteti proprietara de drept a unei jumatati din acest apartament, conform disp. art. 31 lit. b) din Codul familiei.

Nu ati mentionat daca dvs. v-ati indeplinit obligatia si, ati dat apartamentul dvs. personal socrilor, prin acte autentice, in schimbul banilor dati de acestia, sau daca ati ramas proprietara acestuia, doarece este un amanunt extrem de important.

Daca v-ati indeplinit aceasta obligatie, atunci dvs. detineti 94,83% din apartamentul cumparat in anul 2007, si puteti ramane in posesia si proprietatea acestuia dupa ce-i achitati sotului suma de 10.340 de lei, conform art. 31 lit. f) din Codul Familiei.

Nu conteaza cine este inscris in CF, atata timp cat s-a facut mentiunea ca sotul era casatorit la data dobandirii dreptului de proprietate, dvs. fiind prezumata a fi co-proprietara acestuia prin disp. art. 30 din Codul familiei, iar contractul de uzufruct in favoarea socrilor este nul de drept nefiind semnat si de catre dvs., conform art. 35 din Codul familiei, nulitate absoluta pe care puteti cere sa fie constatata de catre instanta.

:cafea:

eni

Post by eni » 05 Nov 2009, 08:45

Multumesc pentru raspunsul promt.
Eu nu inteleg ca daca in PV de licitatie s-a scris clar ca se adjudeca imobilul ca BUN COMUN totusi dupa aceea de ce a devenit bun propriu a sotului.Aici datele sunt foarte importante.El pe 14 augost 2007 a intabulat casa,iar eu pe 22.august 2007 a trebuit sa dau aceea declaratie.Nu inteleg ce sens a mai avut declaratia mea,cand casa deja era inscrisa.Legat de intelegerea dintre noi s-a facut verbal,cu martor.Nu exista nici un act de donatie din partea socrorilr nici in favoarea sotului,nici in favoarea mea.Banii au fost dati ca imprumut,dar nici in acest sens nu s-a facut act scis,era totul intelegere verbala.
Deci pot sa cer prin instanta nulitatea declaratiei pe care am dat-o?
PV de licitatie in care scrie ca este BUN COMUN nu are nici o relevanta?

Post Reply