sedinta de judecata

Discutii privind procedura civila
Post Reply
oana_dan

sedinta de judecata

Post by oana_dan » 13 Jan 2005, 23:37

As avea nevoie de ajutor pentru a intelege procedura care trebuie urmata in desfasurarea unui proces in prima instanta, apel, recurs. Lucruri ce tin de practica :evil:
In cazul de fata am inaintat un recurs. Urmeaza primul termen de judecata la care reclamanta-intimata depune intampinare. Se da un termen pentru a lua cunostinta de intampinare.(respecta cele 5 zile, calculate pe zile libere dar nu ne comunicase instanta intampinarea). De aici apar anumite probleme. Eu stiam ca la urmatorul termen se pun in discutie eventualele exceptii si se solicita probe iar apoi se sustin motivele de recurs.
1.Dar niste juristi cu experienta mi-au spus ca trebuie sa fac raspuns la intampinare.Care e textul legal care prevede un asemenea raspuns? Si chiar exista? :oops:
2. In recurs (cu efect devolutiv) se poate face precizare de actiune?
3. Daca celalalt recurent a invocat anumite exceptii de care as vrea sa ma folosesc si eu in temeiul art.48 al.2- exceptie de la principiul independentei procesuale - ce modaliatte as avea la dispozitie avand in vedere ca la judecata in fond nu le-am invocat si nici prin motivele de recurs? Cred ca instanta trebuie sa tina cont de faptul ca e vorba de 2 debitori obligati solidar(recurentii) dar am mai avut diferite neplaceri cu punctul de vedere al instantei.
4. Vreau ca tot ce sustin sa fie in scris. Sau cel putin sa actionez asa cum se face de obicei.
Multumiri anticipate.

elis

Post by elis » 14 Jan 2005, 10:37

1. Nu exista nici un text de lege care sa te oblige sa depui un raspuns la intampinare, dar daca vrei poti depune note de sedinta sau concluzii scrise (ultimele numai la termenul la care cauza ramane in pronuntare). Uneori chiar instanta iti poate pune in vedere sa depui si in scris ceea ce ai sustinut verbal ;
2. In cazul recursului devolutiv (numit si micul recurs), instanta poate sa examineze cauza sub toate aspectele nefiind limitata la motivele de recurs prevazute de art. 304 dar aceasta este, din cate stiu eu, singura prevedere derogatorie de la regimul de drept comun al recursului.
In privinta unei precizari cred ca aceasta daca ar fi admisibila (eu spun ca este, daca se respecta prevederile art. 132 Cod pr.civ, dar in cazul tau ai trecut de prima zi de infatisare) atunci ar putea avea ca obiect doar dobanzi, rate, venituri ajunse la scadenta si orice alte despagubiri ivite dupa darea hotaririi primei instante, sau prin care s-ar solicita compensatia legala.
Trebuie sa spun ca asta ar fi concluzia la care am ajuns eu dar nu stiu daca in practica se admite sau nu precizarea de actiune in cazul micului recurs.
3. Referitor la exceptiile care au fost invocate in termen de celalalt recurent, nu am prea inteles ce te intereseaza daca le poti invoca si tu pentru ca daca va profita amandorura atunci nu ar trebui sa fie vreo problema, iar daca nu, atunci este clar ca nu le mai poti invoca pentru ca ai decazut din termen.

croc

Post by croc » 14 Jan 2005, 10:48

si eu cred ca este admisibila precizarea actiunii;

nu am avut un asemenea caz, asa ca iti spun numai ce cred eu, nu si ce am vazut;

este relativa chestia asta "cum se face de obicei"; tu respecta procedura (codul); asta este singura chestie certa; restul, depinde de la judecator la judecator; unii accepta note de sedinta, altii te trimit la plimbare, etc.);

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 14 Jan 2005, 15:58

Tu fiind reclamant poti cel mult sa iti mai nuantezi motivele de recurs si nicidecum actiunea. Cel putin eu am inteles din expunerea ta ca ai fost parat la fond asa ca "precizarea actiunii" nu mi se pare o terminologie chiar adecvata.
"Raspunsul la intampinare" nu este consacrat legislativ. Concluziile scrise insa le gasesti in art.146 C.pr.civila.
In ceea ce priveste problema exceptiilor- acestea vor fi puse in discutia partilor la unul din termenele de judecata si se vor judeca potrivit distinctiilor din art.136-137 C.pr.civila. La acel moment iti poti preciza pozitia cu privire la problema respectiva.
Ma raliez pozitiei exprimate de croc legata de preocuparea ta despre "cum se face de obicei". Respectand normele legale, singurele reprosuri pe care- eventual- ti le-ar putea face cineva sunt legate de faptul ca esti mai noua in meserie, dar asta nu e un repros in sine. Parerea mea :twisted:
Succes

oana_dan

Post by oana_dan » 14 Jan 2005, 16:04

As mai avea o intrebare: care este actul de procedura prin care pot ridica(in scris) o exceptie absoluta, avand in vedere ca aceste exceptii pot fi ridicate si direct in recurs si tinand cont si de faptul ca deja au fost depuse motivele de recurs?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 14 Jan 2005, 16:11

exceptiile de ordine publica 9banuiesc ca asta intelegi prin exceptie absoluta) pot fi ridicate si oral in fata instantei.
Te duci pregatita la tine cu o motivare scrisa a exceptiei, ridici exceptia, o sustii oral si zici: va depunem si in scris"

croc

Post by croc » 14 Jan 2005, 16:11

concluzii scrise in sustinerea exceptiei de.........................

:roll:

oana_dan

Post by oana_dan » 14 Jan 2005, 16:25

Cunosc dispozitiile art.136-137 C.pr.civ insa nu stiu sa le aplic. Stiu si eu ca exceptiile trebuie puse in discutia partilor, am auzit de principiul contradictorialitatii dar cu toate acestea nu stiu cum pot sa consemnez in scris pozitia mea fata de exceptiile ridicate (de exemplu) de intimat prin intampinare. Probabil o chestie banala, dar nu si pt. mine.
Asta era referitor la ce a spus Zgabeta. Vad ca sunteti foarte activi. :wink:

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 14 Jan 2005, 16:42

In cazul exceptiilor ai 2 variante:
1. sa depui la termenul la care se discuta note de sedinta care sa contina pozitia ta cu privire la exceptia pusa in discutie;
sau
2 sa insisti sa fie consemnata pozitia exprimata de tine in caietul grefierului pentru a fi preluata ca atare in incheierea de sedinta. :idea: Iar la urmatorul termen verifici aspectul si ceri eventual rectificarea incheierii cu pricina.
:twisted:

elis

Post by elis » 15 Jan 2005, 09:17

Cand am citit intrebarea pusa de oana_dan, mi-am dat seama ca nici mie nu-mi este clar daca in cazul recursului devolutiv se aplica sau nu art. 294 alin. 2 Cod pr.civ:

"(2) Se vor putea cere insa dobinzi, rate, venituri ajunse la termen si orice alte despagubiri ivite dupa darea hotaririi primei instante. De asemenea, se va putea solicita compensatia legala."

Recitind, am inteles ca oana a avut calitatea de parat in prima instanta (aspect nesesizat de mine initial, deoarece eram prea preocupata de nelamurirea mea), dar va rog spuneti ce parere aveti si raportat la pozitia recurentului reclamant, in cazul recursului devolutiv (cand nu a avut si calea de atac a apelului)

norocel

Post by norocel » 15 Jan 2005, 12:28

Cred ca daca n-ai avut la indemana apelul, atunci se aplica prevederile art. 294 alin 2 si in recurs.
Ma bazez pe faptul ca instanta judeca din nou fondul in cazul unui astfel de recurs.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 35 guests