As avea nevoie de niste lamuriri cu privire la cesiunea de creanta:
Firma A in calitate de beneficiar a incheiat un contract de executare lucrari cu firma B in calitate de executant.Executantul doreste incheierea unui contract de cesiune de creanta cu firma C pentru ca aceasta dupa ce livreaza un anumit produs necesar finalizarii lucrarii plata pentru acel produs sa se faca firmei C de catre firma A.
Intrebare: cum se procedeaza: -firma B emite factura catre firma A iar firma A plateste factura in baza contractului de cesiune firmei C sau
- firma C emite factura catre firma B care instiinteaza firma A sa faca plata facturii in contul firmei C
Cesiune de creanta!!!
dar de ce este nevoie de cesiune???
firma B cumva a incheiat un contract de vanzare cumparare cu C??? a comandat produsele??
s-a obligat intr-un fel???
a platit avans??
altminteri consider ca se complica inutil lucrurile.
in cazul in care e musai cesiune...din moment ce nu s-a emis factura.. firma C sa emita direct catre firma A..
firma B cumva a incheiat un contract de vanzare cumparare cu C??? a comandat produsele??
s-a obligat intr-un fel???
a platit avans??
altminteri consider ca se complica inutil lucrurile.
in cazul in care e musai cesiune...din moment ce nu s-a emis factura.. firma C sa emita direct catre firma A..
Conform codului fiscal fiecare trebuie sa emita factura pentru bunurile livrate/serviciile executate (art.155 Cod Fiscal).
Cesiunea se inregistreaza numai in contabilitate, fara a avea vreo influenta asupra facturarii respectiv
in contabilitatea lui A dupa facturare de catre B a serviciilor prestate
628= 401 analitic B
in contabilitatea lui B dupa facturarea de catre C a produselor livrate
301=401 analitic C
iar la consum si facturarea executiei de lucrari
601=301
411 analitic A=70x
in contabilitatea lui C
411 analitic B=70x
Dupa incheierea contractului de cesiune
in conta lui A
401 analitic B=401 analitic C
in conta lui B
401 analitic C=411 analitic A
in conta lui C
411 analitic A=411 analitic B
Daca faci T urile vezi ca se inchid conturile de clienti (411) si de furnizori (401) , respectiv activ=pasiv pentru suma in speta.
Cesiunea se inregistreaza numai in contabilitate, fara a avea vreo influenta asupra facturarii respectiv
628= 401 analitic B
301=401 analitic C
601=301
411 analitic A=70x
in contabilitatea lui C
411 analitic B=70x
in conta lui A
in conta lui B
in conta lui C
Daca faci T urile vezi ca se inchid conturile de clienti (411) si de furnizori (401) , respectiv activ=pasiv pentru suma in speta.
Firma B a castigat prin licitatie publica lucrarea de alimentare cu apa de la firma A.Firma C nu trimite Statia de tratare a apei firmei B pentru a fi folosita in cadrul lucrarii luata de la firma A deoarece firma B are probleme financiare iar cesiunea de creanta consider ca este ultima modalitate.
Ma gandesc ca Firma C nu poate emite direct factura catre firma A deoarece nu apare ca si subcontractant in oferta firmei B.Noi cu firma B am incheiat contractul de executare lucrari nu cu firma C,firma C fiind un distribuitor al unui produs care odata ajuns la locul lui se face receptie si se plateste executantului
Ma gandesc ca Firma C nu poate emite direct factura catre firma A deoarece nu apare ca si subcontractant in oferta firmei B.Noi cu firma B am incheiat contractul de executare lucrari nu cu firma C,firma C fiind un distribuitor al unui produs care odata ajuns la locul lui se face receptie si se plateste executantului
Pai io ce am zis. B factureaza la A iar C factureaza la B, cesiunea nu are importanta asupra facturarii. Ea se poate face fara probleme, nu influenteaza modul legal de facturare, ci numai efectuarea platilor, corelativ cu inregistrarile aferente si legale in conta. Pur si simplu o inregistrezi ca pe o cambie, insa fara a folosi conturile intermediare efecte de primit, sau de platit, ci direct prin 401 si 411 conturi de clienti si furnizori.
BAI... DRACE...ESTI DRACU GOL!razman wrote:Conform codului fiscal fiecare trebuie sa emita factura pentru bunurile livrate/serviciile executate (art.155 Cod Fiscal).
628= 401 analitic B
301=401 analitic C
601=301
411 analitic A=70x
in contabilitatea lui C
411 analitic B=70x
in conta lui A
in conta lui B
in conta lui C
401 ARE FUNCTIA CONTABILA...PASIV...ATAT MAI STIU...
la debit arati ca ai de platit la furnizori suma...iar la credit ca...invers?
clasa 6 cheltuieli...ce functie au? activ? sau nu...

nu esti intreg frate cu corespondentele astea contabile. ma lasi masca.
bravo! leule!

Ignite, daca 401 ii de pasiv, deci cum zic contabilii incepe prin creditare, in credit se reflecta obligatia ...de plata, iar in debit stingerea acesteia prin creditarea unui cont de activ (casa, banca), sau, la speta, operand novatia prin alt cont de activ clienti (care de activ fiind incepe prin debitare si reflecta un drept de creanta ce l are firma). Logic nu ? Io altfel nu vad cum ai putea reflecta in conta o novatie, ca si cesiunea de creanta de altfel, care tot prin formulele astea o vad.
Clasa 6 de chelt e activ incepe prin debitare si se inchide prin debit 121 contul de profit si pierdere ( cont care daca prezinta sold debitor reflecta o pierdere, iar daca prezinta sold creditor este profit). Clasa 6 nu prezinta astfel sold final, ca si clasa 7 de venituri.

Clasa 6 de chelt e activ incepe prin debitare si se inchide prin debit 121 contul de profit si pierdere ( cont care daca prezinta sold debitor reflecta o pierdere, iar daca prezinta sold creditor este profit). Clasa 6 nu prezinta astfel sold final, ca si clasa 7 de venituri.

121 stiu ca e bifunctional...
stiam si eu din astea mai demult ...insa s a ales prafu...si imi pare rau...
totusi...inca ma mai ajuta anumite cunostinte...
dar tu te pricepi...imbinarea asta...ase drept...e tare de tot...cea mai potrivita...bravo...
nr de telef pe privat sa mi l dai si mie te rog...
stiam si eu din astea mai demult ...insa s a ales prafu...si imi pare rau...
totusi...inca ma mai ajuta anumite cunostinte...
dar tu te pricepi...imbinarea asta...ase drept...e tare de tot...cea mai potrivita...bravo...
nr de telef pe privat sa mi l dai si mie te rog...