Executare Cosmorom.
Executare Cosmorom.
Am o problema si as vrea sa ma ajutati cu un sfat.
Acum cativa ani (nu mai tin minte exact 2-3 sa tot fie) mi-am facut
un abonament Cosmorom. L-am folosit cca 1 luna de zile dupa care am
intrat in, hai sa zic imposibilitate de plata. Am ramas somer..n-aveam
nici un venit. Am vandut telefonul si am aruncat cartela. Cu alte
cuvinte l-am dat dracun de abonament. Dupa cateva luni (2-3) am
inceput sa primesc niste adrese de la Cosmorom cu avertisment de plata
sau cum se zice. Am primit in total vre-o 3 (lunar) dupa care au
incetat.
Acum (cum l-au aflat nu stiu) am primit un telefon de la o firma de
recuperatori. Mi s-a spus ca am o datorie fata de ei de cca 38 mil lei
(au preluat creanta se pare) si ca trebuie sa platesc 5 mil in max 14
zile si apoi restul in max 3 luni. Din pacate nu am atatia bani si
nici nu cred ca o sa fiu vreodata in stare sa ii platesc. Ce ma
intereseaza pe mine.
1. In cat timp si in ce conditii se prescrie creanta.
2. Ce se intampla in cazul in care ignor efectiv avertismetul recuperatorului.
3. Ce se intampla daca, ajunsi la tribunal primesc sentinta de
executare silita? In cazul in care nu pot sa platesc sunt pasibil de
pedeapsa cu inchisoarea?
4. Ce ar trebui sa fac pentru a preintampina o executare silita avand
in vedere faptul ca firma de recuperare cauta sa rezolve (cf.
contractului) mai intai pe cale amiabila.
Multumesc anticipat.
Acum cativa ani (nu mai tin minte exact 2-3 sa tot fie) mi-am facut
un abonament Cosmorom. L-am folosit cca 1 luna de zile dupa care am
intrat in, hai sa zic imposibilitate de plata. Am ramas somer..n-aveam
nici un venit. Am vandut telefonul si am aruncat cartela. Cu alte
cuvinte l-am dat dracun de abonament. Dupa cateva luni (2-3) am
inceput sa primesc niste adrese de la Cosmorom cu avertisment de plata
sau cum se zice. Am primit in total vre-o 3 (lunar) dupa care au
incetat.
Acum (cum l-au aflat nu stiu) am primit un telefon de la o firma de
recuperatori. Mi s-a spus ca am o datorie fata de ei de cca 38 mil lei
(au preluat creanta se pare) si ca trebuie sa platesc 5 mil in max 14
zile si apoi restul in max 3 luni. Din pacate nu am atatia bani si
nici nu cred ca o sa fiu vreodata in stare sa ii platesc. Ce ma
intereseaza pe mine.
1. In cat timp si in ce conditii se prescrie creanta.
2. Ce se intampla in cazul in care ignor efectiv avertismetul recuperatorului.
3. Ce se intampla daca, ajunsi la tribunal primesc sentinta de
executare silita? In cazul in care nu pot sa platesc sunt pasibil de
pedeapsa cu inchisoarea?
4. Ce ar trebui sa fac pentru a preintampina o executare silita avand
in vedere faptul ca firma de recuperare cauta sa rezolve (cf.
contractului) mai intai pe cale amiabila.
Multumesc anticipat.
Greseala ai facut-o initial cand nu ai mai plati abonamentul si nici nu te-ai dus sa-ti rezolvi problema cu contractul.
Cel mai bun sfat este sa te duci la ei si sa discuti, sa le spui ca nu ai bani si ca nu poti plati. In felul asta poate li se face mila de tine si vei plati o suma mai mica.
Daca nu te-ai dus sa-ti platesti abonamentul lunar, fiecare factura se va prescrie in 3 ani de la data cand s-a trimis abonatului.
Inchisoare nu vei face dar daca ai bunuri pe numele tau se vor executa in cazul obtierii de catre ei a unei hotarari in instanta (ceea ce probabil ca vor face).
Cel mai bun sfat este sa te duci la ei si sa discuti, sa le spui ca nu ai bani si ca nu poti plati. In felul asta poate li se face mila de tine si vei plati o suma mai mica.
Daca nu te-ai dus sa-ti platesti abonamentul lunar, fiecare factura se va prescrie in 3 ani de la data cand s-a trimis abonatului.
Inchisoare nu vei face dar daca ai bunuri pe numele tau se vor executa in cazul obtierii de catre ei a unei hotarari in instanta (ceea ce probabil ca vor face).
Multumesc pentru raspuns. Dar daca nu am bunuri personale? Poprire pe salariu? Si daca da cat? (procente) Tin sa precizez ca in acest moment am salariul minim pe economie (2.800.000).minodora wrote:Inchisoare nu vei face dar daca ai bunuri pe numele tau se vor executa in cazul obtierii de catre ei a unei hotarari in instanta (ceea ce probabil ca vor face).
Exemplu de speta; debitor la plata sumei de 7.000.000 lei cu titlu de debit restant, 47.900.000 lei cu titlu de penalitati de intarziere. Pretentiile reclamantei isi au fundamentul in contr. de furnizare servicii internet nr... coroborat cu factura nr..../......aprilie 2002.
In ce priveste penalitatile de intarziere , instanta retine, de asemenea, clauza penala stipulata de parti pentru neachitarea la scadenta a facturii, potrivit aceluiasi art.5 din contract, care trebuie insa coroborata cu dispozitiile art.4 al.3 din LEGEA 469/2002 privind intarirea disciplinei contractuale, potrivit caruia penalitatile de intarziere nu pot depasi cuantumul debitului principal, cu exceptia cazului in care in contract se stipuleaza contrariul, aceasta ultima ipoteza nefiind intrunita in speta.
In consecinta, debitorul va fi somat prin prezenta ordonanta sa achite creditoarei suma de 7.000.000 lei cu titlu de debit si 7.000.000 lei penalitati de intarziere stabilind un termen de plata de 15 zile.
Data :martie 2004
In ce priveste penalitatile de intarziere , instanta retine, de asemenea, clauza penala stipulata de parti pentru neachitarea la scadenta a facturii, potrivit aceluiasi art.5 din contract, care trebuie insa coroborata cu dispozitiile art.4 al.3 din LEGEA 469/2002 privind intarirea disciplinei contractuale, potrivit caruia penalitatile de intarziere nu pot depasi cuantumul debitului principal, cu exceptia cazului in care in contract se stipuleaza contrariul, aceasta ultima ipoteza nefiind intrunita in speta.
In consecinta, debitorul va fi somat prin prezenta ordonanta sa achite creditoarei suma de 7.000.000 lei cu titlu de debit si 7.000.000 lei penalitati de intarziere stabilind un termen de plata de 15 zile.
Da, nu m-am dus sa reziliez contractul.Asta a fost greseala mea izvorata din ignoranta plus inconstienta. Nu, nu am primit telefon nici gratuit nici cu reducere, telefonul il cumparasem anterior dar nu asta este important. Important este faptul ca habar nu am unde este contractul meu (probabil l-am aruncat) iar cei de la Cosmorom refuza sa imi dea o copie. Cu alte cuvinte sunt complet lipsit de informatii.minodora wrote:Ai si tu dreptate dar asta depinde de contract si despre ce suma este vorba.
El nici macar nu s-a dus sa rezilieze contractul si presupun ca si telefonul l-a primit gratuit pe baza de abonament....
Sunt de acord ca orice greseala (a se citi timpenie in cazul asta) se plateste. Vreau sa platesc dar nu vreau sa fiu inselat.
Un lucru important pentru mine acum este sa stiu cat, in procente, mi se poate pune poprire pe salariu in conditiile in care sotia nu lucreaza si am un copil (sub 1,5 ani) in intretinere.
[/quote]
se pare ca Cosmoromul, mai nou, s-a pus pe recuperat debite restante...
citez dintr-un contract incheiat de o pers fizica cu cosmorom: art.4.2........rezilierea unilaterala in baza prezentului articol va opera deplin fara drept de notificare, fara punere in intarziere si fara indeplinirea vreunei formalitati prealabile, inclusiv fara a se limita la obtinerea unei hotarari judecatoresti prealabile.....nn, art. 5.3. nn...pt sumele neplatite la termen, cosmorom va percepe majorari de 1%pe zi.....nn....in caz de neplata.....clientul este de drept in intarziere fara a fi necesara o notificare prealabila.....
p.s. da un telefon si aranjeaza cu ei si te vor scuti de o maaaare parte din penalitatile uriase.
citez dintr-un contract incheiat de o pers fizica cu cosmorom: art.4.2........rezilierea unilaterala in baza prezentului articol va opera deplin fara drept de notificare, fara punere in intarziere si fara indeplinirea vreunei formalitati prealabile, inclusiv fara a se limita la obtinerea unei hotarari judecatoresti prealabile.....nn, art. 5.3. nn...pt sumele neplatite la termen, cosmorom va percepe majorari de 1%pe zi.....nn....in caz de neplata.....clientul este de drept in intarziere fara a fi necesara o notificare prealabila.....
p.s. da un telefon si aranjeaza cu ei si te vor scuti de o maaaare parte din penalitatile uriase.
Eu nu va inteleg, daca o instanta judecatoreasca a decis in acest fel, ce mai inseamna "da dar" ?
Si eu sunt in aceeasi situatie. Daca ati fi citit legea 469/2002 ati fi vazut ca legea nu spune nimic de sume si de cine le recupereaza si nu exista in lege nicaieri "da dar"...
La mine, cei de la connex (de fapt tot cei de la ksi) mi-au spus ca au decis sa faca un gest de marinimie: daca platesc in 3 sau 4 luni toata suma (30.000.000 la care am ajuns de la 3 mil.) ei ma scutesc de jumate din suma. Le-am spus ca nu am bani sa platesc dar ca ledau mai putin pe luna pentru ca atat am. Mai bine ca nu am vrut pentru ca in urma cu cateva luni, cand imi facusera ei propunerea, eu nu stiam de aceasta lege.
Pe asta se si bazazeaza ksi, connex etc., pe faptul ca cetateanul nu stie ca legea este oarecum in favoarea lui si pentru ca nu stie atunci nici nu actioneaza in consecinta.
Dar pe voi nu va inteleg... vedeti negru pe alb o decizie judecatoreasca si veniti cu "da dar"... fara comentarii...
Pe orbul cu ochi se pare ca nu e pacat sa-l furi.
Si eu sunt in aceeasi situatie. Daca ati fi citit legea 469/2002 ati fi vazut ca legea nu spune nimic de sume si de cine le recupereaza si nu exista in lege nicaieri "da dar"...
La mine, cei de la connex (de fapt tot cei de la ksi) mi-au spus ca au decis sa faca un gest de marinimie: daca platesc in 3 sau 4 luni toata suma (30.000.000 la care am ajuns de la 3 mil.) ei ma scutesc de jumate din suma. Le-am spus ca nu am bani sa platesc dar ca ledau mai putin pe luna pentru ca atat am. Mai bine ca nu am vrut pentru ca in urma cu cateva luni, cand imi facusera ei propunerea, eu nu stiam de aceasta lege.
Pe asta se si bazazeaza ksi, connex etc., pe faptul ca cetateanul nu stie ca legea este oarecum in favoarea lui si pentru ca nu stie atunci nici nu actioneaza in consecinta.
Dar pe voi nu va inteleg... vedeti negru pe alb o decizie judecatoreasca si veniti cu "da dar"... fara comentarii...
Pe orbul cu ochi se pare ca nu e pacat sa-l furi.
jurisprudenta
Poti sa-mi spui daca respectiva hot. jud. a fost publicata si daca da, unde?oana_dan wrote:Exemplu de speta; debitor la plata sumei de 7.000.000 lei cu titlu de debit restant, 47.900.000 lei cu titlu de penalitati de intarziere. Pretentiile reclamantei isi au fundamentul in contr. de furnizare servicii internet nr... coroborat cu factura nr..../......aprilie 2002.
Mi-ar fi f. de folos.