Angajat dar fara drepturile din contractul de munca!?

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
April2009

Angajat dar fara drepturile din contractul de munca!?

Post by April2009 » 11 Aug 2009, 10:43

Buna ziua,

Sunt angajata din anul 2007 la societatea A.

In ianuarie 2009, am fost numita ca expert pe un proiect cu finantare externa, proiect derulat impreuna cu o alta societate care este in pozitia de Solicitant al fondurilor.

La societatea unde am contractul de munca s-a emis o decizie prin care se specifica ca voi lucra 4 ore ca salariat la societatea A pe postul pe care lucrasem pana la 01.01.2009 si 4 ore voi lucra ca si expert pe proiectul Phare. Decizia a fost emisa in baza unui contract de colaborare intre cele doua societati.
(Intre societatea la care lucrez si Solicitantul pe proiectul Phare ).
Pana aici toate bune si frumoase!

In luna mai s-a revenit asupra deciziei din ianuarie si mi s-a modificat programul de munca astfel: 8 ore ca si expert pe proiect Decizia a fost emisa retroactiv de la 1 ianuarie 2009 .

Deasemeni, in toata aceasta perioada ( pana acum) mi-am indeplinit sarcinile de serviciu din fisa postului de la societatea mea ( pentru cele 4 ore ), am respectat programul de munca la societatea A si mi-am desfasurat activitatea la sediul societatii A.

Pontajul meu este semnat si de societatea A si de Solicitantul fondurilor Phare.
Desi sunt platita de pe proiect( adica de Solicitant) Societatea A este cea care emite statul meu de plata si fluturasul, tot ea plateste toate taxele si contributiile salariale.

As dori sa stiu:
1. Care este statutul meu acum la societatea A? ( pentru ca mi se tot spune ca de fapt sunt detasata desi decizia nu specifica acest lucru)
2. In cazul unor majorari salariale la societatea A, operate in perioada ianuarie- octombrie 2009, am dreptul sa beneficiez de ele ?
3. Am dreptul sa merg in aceasta perioada la cursuri de perfectionare platite de societatea angajatoare?
( mi se imputa o suma considerabila de bani reprezentand c/v unor cursuri de perfectionare la care am participat in luna iunie pe motiv ca nu as fi avut dreptul sa beneficiez de ele din cauza "detasarii"...)
4. Ce inregistrari apar in cartea de munca pentru perioada 01.01.2009- 31.10.2009?

Va multumesc !

vezina

Post by vezina » 08 Sep 2009, 11:39

Vad ca nu ai primit niciun raspuns din partea vreunei persoane cu pregatire juridica. Eu nu am asemenea pregatire, dar am o experienta in lucrul in cadrul proiectelor.
Nu cred ca o decizie poate fi data retroactiv. Probabil ca societatea A a prevazut in buget o anumita suma pentru salariul tau si s-a gandit sa te platesca numai din bugetul proiectului. Asta daca cele doua societati sunt partenere. Daca societatea A este beneficiara unui contract (de consultanta, poate) cu firma care deruleaza proiectul, esti si ai fost doar angajata Societatii A.
Daca e un parteneriat, poti sa fii detasata (angajatorul te poate detasa in mod unilateral - Art. 42 din Codul Muncii), dar iti pastrezi atat functia, cat si drepturile din contractul de munca. Daca felul muncii pe care o desfasori s-a schimbat in urma detasarii, detasarea trebuia facuta doar cu acordul tau.
Un lucru foarte important: daca esti detasata trebuie sa ai un contract individual de munca nou, sau cel putin un act aditional la contractul individual de munca. Acolo trebuie sa gasesti toate raspunsurile la intrebarile pe care le-ai pus.
Daca esti detasata de la Societatea A la alta firma, nu poti beneficia de majorarile salariale de la Societatea A, decat daca, in urma majorarilor, salariul pe care l-ai fi avut la Societatea A e mai mare decat cel pe care il ai ca expert (vezi art. 47 din Codul Muncii).
Dar, din cate spui, eu nu cred ca esti detasata, din moment ce te plateste societatea A. Ei au gasit varianta sa nu te mai plateasca din bugetul lor (in caz de parteneriat), sau sa te plateasca mai putin (in caz de contract de servicii).
Participarea la cursurile de perfectionare o faci cu aprobarea conducatorului firmei/institutiei unde esti angajata sau detasata. Daca ai participat la cursuri fara aprobarea directorului, cred ca ti se pot imputa cheltuielile.

Post Reply