castig cauza fond si recurs

Discutii privind litigiile de munca
shoarecu

castig cauza fond si recurs

Post by shoarecu » 10 Aug 2009, 13:16

Am castigat un litigiu pe muncii iar dupa primirea hotararii judecatoresti in posta, am scris o adresa catre fostul angajator pentru executarea dispozitivului hotararii adica : anularea deciziei de concediere, reintegrarea la fostul loc de munca si plata salariilor de la data emiterii deciziei de concediere pana la reintegrarea efectiva.
Mentionez ca eu sunt angajata acum la alta firma si nu mai doresc sa ma mai intorc la fostul angajator, dar asa am fost sfatuita sa cer pt ca un salariat este creditor privilegiat in cazul in car firma are probleme financiare.
Dupa cateva zile m-au invitat la sediul firmei pt a discuta reintegrarea si plata drepturilor salariale. La intalnire tot ce au vrut de fapt a fost sa imi spuna ca au facut recurs si m-au intrebat daca sunt de accord sa se amane plata pana dupa solutionarea recursului. Eu am refuzat deoarece am auzit ca din septembrie vor sa intre in insolventa.
Dupa 2 zile de la intalnire am primit pe email o notificare de prezentare la serviciu- decizia de reintegrare nu era atasata, motivandu-se ca inca nu este vizata de ITM.
In ziua urmatoare am mai primit tot pe email o notificare de prezentare la serviciu (in care se spune si ca neprezentarea este un abuz fata de firma si personalul acesteia ???) si un ordin de plata scanat prin care mi s-au platit aprox 8% din banii ce mi-I datoreaza. Tot acolo mentioneaza ca nu pot plati intreaga suma dispusa de instanta deoarece nu este prevazuta in bugetul lor de venituri si cheltuieli. 8O 8O 8O
In Codul muncii art 277 spune ca aceste drepturi trebuiau platite in termen de 15 zile de la data primirii cererii mele, or aceasta nu s-a intamplat. Eu trebuie sa ma prezint la serviciu date fiind cele enumerate mai sus?
Avand in vedere ca au facut recurs, ei doresc ca reintegrandu-ma eu sa imi dau demisia ca sa nu se mai adauge noi drepturi salariale pana la solutionarea recursului.Ce ma sfatuiti sa fac?

dusterXXX

Post by dusterXXX » 10 Aug 2009, 13:24

demisie fără preaviz.

shoarecu

Post by shoarecu » 10 Aug 2009, 13:45

si cum motivez lipsa preavizului? in codul muncii scrie ca se poate numai cand angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale ori in cazul de fata sunt drepturi salariale acordate de instanta...
daca notificarea de prezentare la serviciu s-a trimis pe mail si nu prin posta cu confirmare de primire, are vreo valoare?

dusterXXX

Post by dusterXXX » 10 Aug 2009, 14:53

nu are nici o valoare comunicarea făcută în acest mod, dar nu-i va opri nimic să te cerceteze disciplinar în lipsă şi să-ţi desfacă cim-ul reluat. tocmai că nu ţi-au dat toţi banii este un motiv de nerespectare a cim-ului, de care te poţi prevala în depunerea fără preaviz a demisiei. asta, pe lângă faptul că vei adresa o plângere penală împotriva directorului, pe art. 277 codul muncii. (pe lângă subiect: ce motive de recurs au invocat? nu de alta, dar să-ţi spunem dacă par sau nu temeinice/legale, ...)

shoarecu

Post by shoarecu » 10 Aug 2009, 15:49

va scriu cand le aflu, nu sunt in localitate fiid in concediu pana luni.

in alta ordine de idei mi-a spus o colega de la actualul loc de munca ca au trimis si acolo fax si email cu notificarea de prezentare la serviciu unde detaliaza si sumele care ei trebuie sa mi le plateasca - care sunt substantiale fiind salariile pe ultimele 8 luni. nu este aceasta o incalcare a vreunui drept deoarece astfel imi pot compromite postul ocupat?...

va intreb deoarece as vrea sa trimit si un raspuns legat de treaba asta, daca s-ar putea. multumesc pt ajutorul acordat.

dusterXXX

Post by dusterXXX » 10 Aug 2009, 16:07

ex-angajatorul nu încalcă nici o prevedere legală, ci te şicanează. evident, cei de la actualul loc de muncă se vor uita la tine ca la un marţian. dă-ţi demisia fără previz, altceva nu ai ce să faci în situaţia dată.

poate alţii îţi vor da alte sfaturi, dar m-aş cam îndoi.

mikcez

Post by mikcez » 10 Aug 2009, 21:56

Concediul de odihna l-ati efectuat pentru perioada lucrata dinaintea concedierii sau v-au platit pentru acele zile neefectuate?

shoarecu

Post by shoarecu » 11 Aug 2009, 12:19

m-au platit pt zilele neefectuate.

shoarecu

Post by shoarecu » 11 Aug 2009, 12:27

pt perioada dintre data concedierii si data reintegrarii se calculeaza concediu de odihna? intreb pt ca in dispozitivul hotararii se spune ca pe langa drepturile salariale, am dreptul si la "toate celelate drepturi care mi s-ar fi cuvenit" in acea perioada.

vulpacris

Post by vulpacris » 12 Aug 2009, 08:43

Da, se calculeaza.

Ai dreptul la concediu.

Faci o cerere de concediu de odihna si o depui la fostul angajator, ca sa nu trebuiasca sa te prezinti la munca, si in ea invoci ca trebuie sa lamuresti situatia juridica cu actualul angajator, despre care el a facut deja dovada ca are cunostinta.

Ulterior, dupa ce primesti citatia si cererea de recurs, invoci aceasta actiune a lui si ceri ca reintegrarea sa fie facuta numai dupa ce isi v-a indeplini obligatia de ati acorda integral drepturile salariale restante dispuse de instanta, si dupa solutionarea definitiva a recursului, perioada in care sa fi considerat in concediu fara plata.

:cafea:

dusterXXX

Post by dusterXXX » 12 Aug 2009, 09:11

cereri cu care fostul angajator nu va fi de acord şi în consecinţă îl va convoca pe fostul/actual angajat la cercetare disciplinară pe motivul absenţelor "nemotivate", ...

vulpacris

Post by vulpacris » 12 Aug 2009, 09:43

Nu cred ca-si permite gluma asta. :roll:

A fost deja constatat a fi de rea credinta.

Si-a dat cu stangul, in dreptul, cand a trimis adresa si catre actualul angajator al "fostului" angajat al lui, prin care il informeaza cu privire la reintegrarea in munca a "fostului", si nu poate invoca ulterior faptul ca nu stia despre acesta.

Nu-l poate obliga pe fostul angajat sa intrerupa contractul cu actualul angajator fara a-i acorda acestuia perioada de preaviz, deoarece din cauza lui, a comportamentului abuziv de a-l concedia, fostul angajat a devenit "fost" si a ajuns sa fie obligat sa-si gaseasca un alt loc de munca.

Dupa aceea se poate invoca neexecutarea hotararii judecatoresti cu privire la plata drepturilor salariale restante, motivandu-si refuzul de a lucra in conditiile in care nu este platit si in care fostul angajator nu considera incheiat litigiul de munca, el cerand doar amanarea reintegrarii la locul de munca pana la solutionarea cu titlu definitiv si irevocabil a litigiului de munca si plata integrala a drepturilor salariale restante asa cum au fost dispuse de instantele judecatoresti.

Daca angajatorul face gluma cu absentele nemotivate, nu face altceva decat sa se aleaga cu un alt proces, pierdut deja si acesta, chiar inainte sa inceapa.

dusterXXX

Post by dusterXXX » 12 Aug 2009, 09:59

ok, ...

când şi în ce mod crezi că se va termina cim-ul ex-salariatului la precedentul angajator? (lăsăm la o parte că în principiu este posibilă şi admiterea recursului ex-angajatorului).

vulpacris

Post by vulpacris » 12 Aug 2009, 11:17

Prin demisie, normal. :grin:

Asta este dorinta exprimata de fostul angajat. :-D

Ideea este de a trage de timp.

Dar o sa mai trebuiasca sa primeasca si alte drepturile salariale, pentru perioada recursului.

De aceea l-a chemat angajatorul acum, ca in cazul castigarii recursului sa-l oblige sa restituie banii primiti si sa plateasca si cheltuielile de judecata, vrand sa faca doar proba de buna credinta inaintea instantei de recurs cu plata celor 8% din drepturile dispuse de instanta de fond si faptul ca a vrut sa-l reintegreze.

Fostul angajat mai poate sa invoce si faptul ca hotararea nu este definitiva datorita atacarii cu recurs, si ca astfel litigiul de munca nu a fost transat cu titlu definitiv si irevocabil de instantele judecatoresti, drept pentru care isi retrage cererea trimisa pentru a fi reintegrat in munca intemeiata pe hotararea judecatoreasca, si ca tine la dispozitia angajatorului drepturile salariale platite deja, cei 8%, pana la solutionarea recursului.

El trebuie sa tina cont si de faptul ca daca angajatorul intra in insolventa din septembrie, asa cum a auzit, acest lucru nu il impiedica sa obtina banii datorati, deoarece drepturile salariale se achita primele, inaintea tuturor celorlalte datorii.

In aceasta situatie nici nu o sa mai fie vorba de reintegrare la locul de munca, din moment ce acesta nici nu o sa mai existe, deci nu se poate vorbi nici de un mod de a termina raporturile de munca in alt fel decat prin lichidarea angajatorului, si cu plata salariilor compensatorii prevazute in contract.

shoarecu

Post by shoarecu » 12 Aug 2009, 15:15

eu deja mi-am dat demisia fara preaviz....

fostul angajator nu stiu daca a vrut sa demonstreze buna credinta ci mai degraba a fost constrans de faptul ca i s-a respins cererea de suspendare a executarii.

Post Reply