SPETA...
SPETA...
Buna ziua! Ma numesc Savu Decebal Bogdan, am 29 de ani si sunt din Oradea. Am si eu o problema...desi sunt jurist, am facut o greseala f mare...negasindu mi de lucru in someniul nostru de la inceput m am angajat la o fabrica din orasul nostru. am lucrat acolo aproape 2 ani, respectiv din 27.09.2007 pana in 15 iulie 2009. problema sta in felul in care a incetat contracul meu individual de munca, si anume: directorul m a chemat la el in birou prin seful de schimb si mi a spus ca sunt pe o lista de disponibilizari si ca am 2 optiuni> ori semnez desfacerea cu 55 b din Codul Muncii ori imi desface cim cu 61 d din C.m.(necorespundere profesionala). eu mi am pierdut pur si simplu mintea in acele momente si am semnat ca prostul desfacerea cu 55 b...desi stiu acum cum trebuia sa fac, desi nu puteau sa mi desfaca cu 61 d pt. ca nu aveau referate facute mie,nu am avut abateri, absente nimic...am facut contestatie la ITM Bihor, le am relatat si lor aceste aspecte, si mi au raspuns ca sunt indreptatit sa ma adresez tribunalului pt. ca aspectele aratate de mine sunt litigiu de munca. Dar eu am mai multe neclaritati> ce ar trebui sa solicit intr o eventuala actiune in justitie? ce sanse as avea, avand in vedere ca eu am semnat acea demisie??? mai ales ca salariul mi l au dat, au fost corecti...dar nu pot ierta modul in care am fost dat afara...fara preaviz, fara avertisment (nici nu aveau motive de altfel)? Va multumesc anticipat.
în limbaj de stradă s-ar zice că te-au "înţepat", ... te-au speriat şi te-au prostit în acelaşi timp, iar tu, prin semnătură ai achiesat la desfacerea cim-ului care îţi aducea lunar nişte bănuţi (cu acordul părţilor, la data convenită de acestea).
pe de altă parte, ceea ce îţi narează itm este o formulare stas "să te adresezi instanţei, ..., bla, bla." nu pune botul la acest îndemn al itm, pentru că firma va câştiga un eventual proces deschis de tine şi-ţi va lua şi banii.
în situaţia descrisă de tine ai avea câştig de cauză doar dacă ai demonstra una din următoarele
- prin ameninţări şi bătaie te-au obligat să semnezi;
- prin viclenie te-au determinat să o faci;
- semnătura nu este a ta;
- ai fost în comă alcoolică sau drogat când ai semnat;
- ai crezut că semnezi statul de plată;
- ai tratament medicamentos şi în unele momente îţi pierzi cunoştinţele;
- ai lăsat în sertar un teanc de foi semnate de tine în alb, iar ei au imprimat textul în cauză ulterior;
...
mă opresc aici. ai probe prin care să demonstrezi vreuna de mai sus? care sunt?
pe de altă parte, ceea ce îţi narează itm este o formulare stas "să te adresezi instanţei, ..., bla, bla." nu pune botul la acest îndemn al itm, pentru că firma va câştiga un eventual proces deschis de tine şi-ţi va lua şi banii.
în situaţia descrisă de tine ai avea câştig de cauză doar dacă ai demonstra una din următoarele
- prin ameninţări şi bătaie te-au obligat să semnezi;
- prin viclenie te-au determinat să o faci;
- semnătura nu este a ta;
- ai fost în comă alcoolică sau drogat când ai semnat;
- ai crezut că semnezi statul de plată;
- ai tratament medicamentos şi în unele momente îţi pierzi cunoştinţele;
- ai lăsat în sertar un teanc de foi semnate de tine în alb, iar ei au imprimat textul în cauză ulterior;
...
mă opresc aici. ai probe prin care să demonstrezi vreuna de mai sus? care sunt?
"...desi stiu acum cum trebuia sa fac,........"
Daca dai timpul inapoi, cum ai proceda?
Eu cred ca ti-ar fi desfacut CIM chiar si fara voia ta cel mai probabil (si mai ortodox) cu 65 (1) - concediere pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, moment in care ai fi putut beneficia, daca aveai stagiul de cotizare prevazut de lege, si de ajutor de somaj..........dar asa......, dar asa zise el cu glas sfarsit........dar asa s-a ispravit!
In alta ordine de idei, succes in continuare si alta data deschide bine ochii atunci cand semnezi ceva!

Daca dai timpul inapoi, cum ai proceda?
Eu cred ca ti-ar fi desfacut CIM chiar si fara voia ta cel mai probabil (si mai ortodox) cu 65 (1) - concediere pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, moment in care ai fi putut beneficia, daca aveai stagiul de cotizare prevazut de lege, si de ajutor de somaj..........dar asa......, dar asa zise el cu glas sfarsit........dar asa s-a ispravit!
In alta ordine de idei, succes in continuare si alta data deschide bine ochii atunci cand semnezi ceva!