demisie + 2 salarii sau concediere

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
adrian25

demisie + 2 salarii sau concediere

Post by adrian25 » 27 Jul 2009, 07:20

Buna ziua, dupa cum am mai spus si in alt topic, lucrez intr-o compania nationala de comert cu electronice, si ar fi cateva probleme: incepand de prin ianuarie, se tot fac disponibilizari a cate 2-3-5 oameni, dar nu cu defiintarea postului, ci prin demisie, se acorda 2 salarii compensatorii, iar pesoana vizata este chemata in biroul sefului de magazin pt a-si semna demisia, cu mentiunea ca "daca nu-si da demisia si ia 2 salarii, va fi dat afara fara nici un salariu compensatoriu", se poate acest lucru? firma are in jur de 1500-2000 angajati, iar acest lucru s-a intamplat in toate magazinele, din fiecare oras.
Conform Contractului colectiv de munca la nivelul ramurii comert pe anii 2007-2008 nr. 589/2007, la incetarea contractului din motive ce nu tin de angajat, firma oricum e obligata sa plateasca minim 2 salarii, plus ca salariatul poate beneficia ulterior si de somaj, intrebarea e daca mai sunt alte moduri de concediere prin care firma sa nu acorde cele 2 salarii, de exemplu cu restrangere de activitate la unul din posturile de munca, ca sa nu mai acorde salarii compensatorii? nimeni din magazin nu mai vrea sa plece cu demisie si 2 salarii, ce optiuni mai avem noi ca angajati sa luam macar somaj si salariu compensatoriu?
daca acceptam demisia si 2 salarii mai avem dreptul la somaj? ce solutii imi puteti recomanda in aceasta situatie? pana la cate salarii se poate negocia daca totusi acceptam demisia?

dusterXXX

Post by dusterXXX » 27 Jul 2009, 08:43

nu-ţi da demisia; lasă-i pe ei să vă dea afară prin desfiinţarea postului cu art. 65/1 Codul muncii, caz în care ai şi salarii compensatorii, şi drept de şomaj. dacă sunteţi daţi afară din raţiuni "disciplinare" atunci nu primiţi salarii compensatorii şi nici drept de şomaj.

adrian25

Post by adrian25 » 27 Jul 2009, 10:54

ms in primul rand de rasp, nu e vb de ratiuni disciplinare, e valabil pt toti asistentii de vanzari, in afara de caz disciplinar, mai sunt alte moduri de a fi dat afara fara a se plati salarii compensatorii, am citit undeva ca o astfel de situatie ar fi restrangere de activitate la unul din posturile de munca, situatie in care nu se plateste nimic compensatoriu, e adevarat?

frezie

Post by frezie » 29 Jul 2009, 14:10

dusterXXX ti-a raspuns la intrebare. daca se restrange postul, beneficiezi de somaj, cred ca e singurul mod in care beneficiezi de somaj, si poti primi si salarii compensatorii. doar daca scrie in contractul individual de munca.
sincer nu inteleg ratiunea pentru care e de acord sa va dati demisia si sa va dea si salariile compensatorii. oricum pe ei nu cred sa ii afecteze cu ceva faptul ca voi ati intrat in somaj.

Post Reply