accident cu vatamare corporala

Discutii privind procedura penala
Post Reply
serban1978

accident cu vatamare corporala

Post by serban1978 » 24 Jul 2009, 09:42

Buna ziua,

am si eu o mare nelamurire.

Acum 2 zile am fost implicat intr un accident de circulatie din vina mea cu un motociclist. Nu m am asigurat atent si din spatele meu a venit motociclistul care se deplasa in acelasi sens de circulatie cu mine si cand eu am schimbat sensul de mers sa efectuez manevra de intoarcere l am luat peste capota.

A venit salvarea, l a dus la spital, nu are aboslut nimik, nu i s a facut internare, am participat la masuratorile politiei, am dat declaratii tot. In foaia de observatie de la spital scrie ca totul e normal a suferit doar niste contuzii la niv piciorului stg. Toate investigatiile sunt normale.

Peste o saptamana va baga motocicleta in service care necesita cateva reparatii suportate de RCa ul meu.

Nu doreste momentan sa semneze nici ohartie prin care sa spuna ca nu are nici o pretentie, dar tot imi spune verbal ca nu doreste sa ma dea in judecata pt fapta.

Intrebarea mea este , pot ajunge la un proces penal cu procuratura avand in vedere ca n are nici o zi de spitalizare sau se poate rezolva de la sine daca in termen de 60 zile d ela producerea accidentului motociclistul nu ma da in judecata pentru daune?

Ce s a rputea intampla mai departe avand in vedere ca pe foaia de la spital la diagnostic final scrie doar de niste contuzii fara nici o internare?

Mentionez ca pe adeverinta de la politie care inlocuieste permisul meu de conducere scrie ca e acident cu vatamare.

Sunt foarte socat de cele intamplate si vreau sa stiu daca pot ajunge la un proces penal.

angel

Post by angel » 25 Jul 2009, 22:35

"Ce s a rputea intampla mai departe avand in vedere ca pe foaia de la spital la diagnostic final scrie doar de niste contuzii fara nici o internare? "

Isi poate lua un certificat medico-legal care sa-i stabileasca zilele de ingrijiri medicale pt. acele contuzii.
Acum depinde de cate zile de ingrijiri i se vor acorda?! :roll:

nu aveti decat sa sperati ca-si va lua pana la 20 de zile, sau...in cel mai rau caz, pana in 60 de zile.

pt. ca, la prima ipoteza(20 zile) cat si la cea de-a 2-a (60 de zile), impacarea partilor inlatura raspunderea penala, producandu-si efectele si in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu.

"Intrebarea mea este , pot ajunge la un proces penal cu procuratura avand in vedere ca n are nici o zi de spitalizare sau se poate rezolva de la sine daca in termen de 60 zile d ela producerea accidentului motociclistul nu ma da in judecata pentru daune? "

plangerea prealabila a partii vatamate se introduce in termen de 2 luni(nu 60 de zile), este o diferenta :) care curge :

1. din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul
2. de la data cand persoana indreptatia a stiut cine este faptuitorul - in situatia in care persoana vatamata este un minor sau un incapabil

In cazul in care infractiunea este flagranta, organul de urmarire penala este obligat sa constate savarsirea acesteia, chiar daca nu s-a introdus plangerea prealabila.

Dupa constatarea infractiunii flagrante, organul de urmarire penala cheama persoana vatamata si o intreaba daca aceasta declara ca face plangere prealabila. In caz contrar, procurorul dispune incetarea urmaririi penale.

Deci, termenul de "60 de zile", cum ziceti dvs., adica cel de 2 luni, nu se refera la daune.Se ferea la partea penala a problemei ca sa zic asa.Bineanteles ca in cadrul aceleiasi plangeri, partea vatamata poate avea si pretentii civile.Insa cu prioritate se judeca penalul.

" Sunt foarte socat de cele intamplate si vreau sa stiu daca pot ajunge la un proces penal."

Sigur ca, teoretic puteti ajunge la un proces penal, dar asta nu este chiar asa un capat de tara. In sensul ca, n-o sa faceti inchisoare....ramaneti si cu sanctiunea complementara cu privire la permis.

Dar...daca va impacati cu partea vatamata, nu vor fi probleme, procedurile fiind cele pe care vi le-am enuntat anterior.

Mult succes sa aveti!

angel

Post by angel » 25 Jul 2009, 23:17

va puteti impaca inclusiv cand dosarul a ajuns la instanta, nu numai in faza cercetarii sau urmaririi penale, ci si in faza cercetarii judecatoresti.

lala

Post by lala » 26 Jul 2009, 01:17

Inclusiv in recurs.

angel

Post by angel » 26 Jul 2009, 09:52

@lala: :cafea:

corect. multumesc ca m-ai scutit pe mine sa completez :grin:

lupusinguratic

Post by lupusinguratic » 27 Jul 2009, 12:13

infractiunea de accident de considera de la 10 zile de ingrijiri medicale.Daca el nu are zile ,sa fie sanatos.Ideea este ca el crede ca tu acum reprezinti o sursa de bani.Da-i asigurarea si stai linistit ca nu are ce sa-ti faca(vorbesc din proprie experienta,si eu am fost implicat intr-un caz asemanator)Inca odata:stai linistit :grin:

angel

Post by angel » 27 Jul 2009, 16:33

lupusinguratic wrote:infractiunea de accident de considera de la 10 zile de ingrijiri medicale.

imi poti da si mie temeiul de drept de rog?...ca sunt tare curioasa sa vad unde zice legiuitorul ca :"ca infractiunea de accident se considera de la 10 zile ingrijiri medicale" 8O :roll: :roll:

hmm, oare? legiuitorul zice ca, pana la cel mult 20 de zile de ingrijiri medicale la alin. 2

deci...poate avea de la 1-20 zile.

ce depaseste 60 de zile ingrijiri medicale, fapta se numeste"vatamare corporala grava"

P.S. daca tu ai fost implicat intr-un accident si partea vatamata nu s-a dus la IML sa-si ia certificat, asta este o alta speta.

Dar...asta nu presupune caci partea vatamata a lui serban 1978 va face , sau nu va face exact acelasi lucru :-?

angel

Post by angel » 27 Jul 2009, 16:48

@ Serban 1978:

Nu trebuie sa te sperii. Ideea era sa fii pregatit psihic pt. orice situatie.

Iar pasii si posibilitatile legale (nu prezumtii),sunt cele enuntate de mine anterior.

Exista si posibilitatea sa nu se duca la IML. Nu spitalul este cel care ai acorda certificatul, ci IML-ul.Spitalul il interneaza si-i acorda asistenta medicala daca este grav.Dar in sens contrar, ai poate prescrie medicatie si-l externeaza sau il interneaza ambulatoriu. In cerc sa explic faptul ca, o parte vatamata dintr-un accident si nu numai, daca nu este oprita la siptal(internata), nu presupune ca n-are nimic, asa cum eronat cred foarte multe persoane.

E drept, ca n-are nimic grav, care sa-i puna viata in pericol.Dar exista o diferenta.

Serban 1978, incerc sa ma pun in locul partii adverse, si exact asa as proceda. cum ti-am descris anterior, pt. ca legea imi este favorabila.

Repet: asta nu presupune ca partea vatamata se va duce la IML, sau ca va depune plangere, daca n-o fi facut-o.?!
Si in urma celor expuse de tine, n-are cum sa-si ia multe zile de ingrijiri medicale.

kynes

Post by kynes » 28 Jul 2009, 13:04

@ angel

Citeste art. 184 C.pen.... vatamarea corporala DIN CULPA... este incriminata de la 10 zile in sus...

angel

Post by angel » 28 Jul 2009, 15:46

merci , kynes :grin:

:cafea:

dar...lupusinguratic a scris : "infractiunea de accident se considera de la 10 zile de ingrijiri medicale"

lupusinguratic

Post by lupusinguratic » 29 Jul 2009, 15:15

esti foarte vigilente angel.hai ca de data asta esti mare.oare sa-ti cumpar o cununa de lauri? :aplauze:

Post Reply