Obiect material

INM, examene, rezultate, pareri, barfe, etc.
Post Reply
velvet

Obiect material

Post by velvet » 23 Jul 2009, 16:48

Infractiunile de fals in inscrisuri, cand se realizeaza prin contrafacerea, copierea, reproducerea unui inscris, pe un al suport material, au obiect material?

luxor23

Post by luxor23 » 24 Jul 2009, 14:43

ob material=inscrisurile oficiale sau sub semnatura privata, depinde de infractiune.

velvet

Post by velvet » 24 Jul 2009, 20:51

luxor23 wrote:ob material=inscrisurile oficiale sau sub semnatura privata, depinde de infractiune.
Ce spui tu e valabil in ipoteza in care falsificarea se face prin alterarea continutului inscrisului oficial sau sub semnatura privata.
Intrebarea mea viza situatia in care falsificarea se face prin contrafacere, copiere, lucru care inseamna ca faptuitorul nu actioneaza asupra inscrisului oficial sau sub semnatura privata pe care-l reproduce, ci asupra altui obiect.

luxor23

Post by luxor23 » 25 Jul 2009, 07:21

inscrisul contrafacut deoarece asupra lui se exercita in mod nemijlocit activitatea incriminata.

velvet

Post by velvet » 25 Jul 2009, 09:37

Da, am vazut, asa zicea si Loghin, dar nu sunt de scord cu parerea asta. Cred ca ob. material e entitatea materiala asupra careia actioneaza faptuitorul si care e vatamata prin actiunea lui. Or, aici, inscrisul contrafacut nu e vatamat de actiunea faptuitorui. E, de fapt, un obiect produs prin infractiune, nicidecum un obiect vatamat.
Bine, acelasi autor zice ca inselaciunea are obiect material, chestie cu care iar nu sunt de acord.

lala

Post by lala » 25 Jul 2009, 11:33

Daca falsificarea se realizeaza in modalitatea contrafacerii, fapta este lipsita de obiect material.

Post Reply