Intentionez sa cumpar un apartament care se incadreaza in legea 112/1995, in sensul ca actualii proprietari au cumparat acest apartament pe legea 112, dar mai au de asteptat vreo 2 ani pana il vor putea vinde legal altcuiva decat fostilor chiriasi/proprietari.
Agentul imobiliar mi-a spus ca se practica incheierea unui antecontract de vanzare-cumparare in urma caruia vanzatorul promite vanzarea imobilului cand va fi posibil (dupa 2 ani!), iar cumparatorul promite cumpararea.
Voi cumpara acest apartament, voi semna un antecontract, voi plati avansul sau poate intreaga suma (cum ma sfatuiti?) si ma voi muta in noul apartament, desi nu sunt inca proprietarul lui.
Va rog sa-mi spuneti care va fi situatia mea timp de 2 ani, pana voi deveni proprietar; in acest antecontract poate aparea o clauza care sa ma protejeze cumva in cazul in care proprietarul, desi nu se razgandeste asupra vanzarii, vrea sa se intoarca totusi in acel apartament? Adica, timp de doi ani, eu risc zilnic ca proprietarul sa ceara sa eliberez apartamentul, ca doar e proprietar inca, pana la semnarea contractului de vanzare-cumparare... Sau ma sfatuiti sa continui sa locuiesc in chirie pana voi semna contractul, pentru ca oricum nimic nu-mi poate garanta dreptul de a locui apartamentul pe care astept sa-l cumpar?
Un alt lucru care ma nelinisteste este valabilitatea juridica a antecontractului; ce lege reglementeaza valabilitatea lui (art.969 e cam vag?), la ce sa fiu atenta cand semnez un astfel de contract, in calitate de cumparator?
Scuze daca am incurcat ceva termeni juridici, sau daca nu m-am exprimat suficient de...riguros...din pacate, nu cunosc domeniul prea bine (daca l-as cunoaste poate nu as mai avea nevoie de consultanta, nu?