Radiere Somatie de Plata din CF

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
BMS

Radiere Somatie de Plata din CF

Post by BMS » 27 Jun 2009, 16:49

Buna,
Am un caz neplacut, soţul PD a primit o sentinţă rămasă definitivă în care în calitate de debitor este obligat la plata unei sume de N lei, precum şi a dobânzii LUNARE de 5%, (însumând azi 2xN lei).Creditorul s-a adresat unui executor care a emis o somaţie pe data de 10nov2008, care s-a notat în aceeaşi zi în cartea funciară.Soţii PD şi PC deţin un imobil ca bun comun, în devălmăşie, deci conf art 493 C Pr Civilă debitorii nu pot urmării bunurile comune dacă nu sunt cote părţi determinate. Desigur ulterior în 23nov2008 executorul emite un Proces Verbal de Impediment prin care constată că nu poate executa imobilul si recomanda împărţirea imobilului proprietate comună. Dupa parerea mea inscrierea în CF a somaţiei este ilegală în aceste condiţii, deci am sfatuit-o pe soţia PC să meargă cu o cerere de radiere a somaţiei la executor. Acesta a refuzat-o pe motiv că este în derulare procesul de contestaţie la execuţie (demarat de creditor) prin care se solicită şi partajarea imobilului. Oficiul de Cadastru nu are calitate procesuală (exista RIL Nr. 4463/C/1177/2006) cum altcumva pot obliga executorul sa emită o adresă de radiere a Somaţiei? Ce s-ar mai putea face?

razman

Post by razman » 27 Jun 2009, 17:28

Somatia nu reprezinta o inscriere ci o notare cu caracter de informare si de opozabilitate fata de tertii a executarii.
Dupa partaj pe 400 ind 1 CPC, executarea va fi facuta pt partea din imobil a sotului, executare notata in CF
Asta i parerea mea.
Acuma de vrei sa incerci poti solicita tot in cadrul contestatiei la executare si radierea somatiei, desi nu cred ca ti o va da

ursu

Re: Radiere Somatie de Plata din CF

Post by ursu » 06 Jul 2009, 08:02

BMS wrote:...cum altcumva pot obliga executorul sa emită o adresă de radiere a Somaţiei? Ce s-ar mai putea face?
In mod normal, pana cand nu inceteaza executarea silita (prin plata, desfiintarea titlului, renuntara creditorului...) executorul nu iti va da adresa de radiere a somatiei..dar...tinand cont ca deja ai un p-v impediment...executarea silita se poate considera ca a incetat cf.art.371 indice 5 (b cpc. Du-te cu o adresa scrisa la executor, prin care ii ceri sa-ti elibereze adresa de radiere catre CF intrucat exista impedimentul...asteapta cateva zile sa iti raspunda, apoi fa-i o plangere cf.art.53 din L:188/00, la instanta de executare a Judecatoriei. Te judeci in contradictoriu doar cu executorul jud.. Prin formularea plangerii ceri instantei sa il oblige sa emita adresa de radiere catre cf, ...deoarece consideri ca executarea sil. a incetat cf.art.371 ind.5 lit.b cpc, anexand si p-v de impediment.
Incearca..poate merge asa!

Post Reply