Avem o creanta din 2004(factura neplatita din februarie 2004) , hotararea judecatoreasca fiind de asemenea din 2004:obliga debitorul sa ne plateasca debitul.Executarea silita s-a incheiat in ianuarie 2005 cu un proces verbal ce a constatat insolventa debitorului.
1.Acum am aflat ca societatea respectiva e sub incidenta legii falimentului. Ne mai putem inscrie la masa credala sau creanta noastra e prescrisa?
2. Daca am un proces verbal de constatare a insolvabilitatii debitorului era musai sa il mai actionez si pe legea reorganizarii si falimentului? Nu as putea face un referat de trecere pe costuri numai in baza acelui proces verbal de constatare a insolventei? Se poate reprosa ca nu am actionat si pe legea insolventei? Executorul nu a informat despre asa ceva. Am aflat dintr-o intamplare. Nimeni nu ne-a anuntat.
lista creditori
Dupa hotararea ce dispune radierea din registru poti sa treci pe costuri(art.21 alin.2 lit.n pct.1 Cod fiscal) si sa ajustezi tva(art.138 lit d cod fiscal). Pana atunci pe clienti incerti.In codul fiscal nu se face nici o precizare expresa care conditioneaza posibilitatea trecerii pe costuri si a ajustarii de tva de depunerea declaratiei de creanta.
Totusi nu inteleg de cand e executorul jude, sa constate starea de insolventa?
Hotarare nu ti a dat ?
Totusi nu inteleg de cand e executorul jude, sa constate starea de insolventa?
Hotarare nu ti a dat ?
Executorul a incheiat executarea silita motivand ca nu are ce sa execute, nu exista bunuri ce se pot valorifica.
Intrebarea era: eu am executarea silita incheiata, nu pot trece suma pe costuri ca doar executarea silita s-a epuizat, am un proces verbal de la executor de incetare a executarii?
Nu am mai dorit continuarea si pe legea insolventei, desi aveam o suma de recuperat mai mare de 10.000 lei. Din moment ce executorul a scris clar in acel proces ca nu mai desfasoara activitate economica si nu are niciun bun care sa poata fi executat, am luat de bun ce a scris. Ce rost avea o noua actiune daca debitorul nu desfasoara activitate si nu are nimic de valorificat.
1.Exista vreo problema ca nu am mai actionat debitorul si pe legea 85/2006?
2.Procesul acela verbal de incheiere a executarii silite nu poate constitui actul prin care pot cere trecerea pe costuri a debitului.
3. Daca nu pot, astept radierea debitorului dupa inchiderea procedurii de faliment?
[/u]
Intrebarea era: eu am executarea silita incheiata, nu pot trece suma pe costuri ca doar executarea silita s-a epuizat, am un proces verbal de la executor de incetare a executarii?
Nu am mai dorit continuarea si pe legea insolventei, desi aveam o suma de recuperat mai mare de 10.000 lei. Din moment ce executorul a scris clar in acel proces ca nu mai desfasoara activitate economica si nu are niciun bun care sa poata fi executat, am luat de bun ce a scris. Ce rost avea o noua actiune daca debitorul nu desfasoara activitate si nu are nimic de valorificat.
1.Exista vreo problema ca nu am mai actionat debitorul si pe legea 85/2006?
2.Procesul acela verbal de incheiere a executarii silite nu poate constitui actul prin care pot cere trecerea pe costuri a debitului.
3. Daca nu pot, astept radierea debitorului dupa inchiderea procedurii de faliment?
[/u]
Te intreb altceva, sa spunem ca debitorul nu e sub incidenta legii 85/2006. Nu il actioneaza nimeni pe calea asta.(presupunem)
S-a pronuntat o hot. judecatoreasca definitiva si irevocabila pe drept comun. Am mers la executor, nu a executat nimic din lipsa de fonduri valorificabile ale datornicului. A emis un proces verbal de incetare a executarii. Punct!
Nici in cazul asta nu pot trece suma pe cheltuieli? Ce trebuie sa mai astept?
S-a pronuntat o hot. judecatoreasca definitiva si irevocabila pe drept comun. Am mers la executor, nu a executat nimic din lipsa de fonduri valorificabile ale datornicului. A emis un proces verbal de incetare a executarii. Punct!
Nici in cazul asta nu pot trece suma pe cheltuieli? Ce trebuie sa mai astept?
Art. 21. - (1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
(2) Sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si:
n) pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in urmatoarele cazuri:
1. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
Art. 138. - Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:
d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila;
Asta zice Legea 571/2003 Codul Fiscal cu modificarile ulterioare.
Tu poti sa faci cum vrei.
Executorul judecatoresc nu i judecator sindic sa deie hotarari pe LEGEA 85. PUNCT!
(2) Sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si:
n) pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in urmatoarele cazuri:
1. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
Art. 138. - Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:
d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila;
Asta zice Legea 571/2003 Codul Fiscal cu modificarile ulterioare.
Tu poti sa faci cum vrei.
Executorul judecatoresc nu i judecator sindic sa deie hotarari pe LEGEA 85. PUNCT!
Mi se pare curios dar in fine, nu ma contrazic.
In ultima speta (presupunere) expusa de mine daca un debitor datoreaza sume mici creditorilor, mai mici decat pragul cerut, astfel incat niciunul nu poate deschide o actiune pe legea 85/2006, insa e dat in judecata de creditori pe dreptul comun, castiga procesul, detin o hotarare definitiva si irevocabila, firma datornica executata silit fara rezultate insa, proces verbal de incetare a executarii silite. Deci creditorii nu pot trece pe cheltuieli suma nerecuperata deoarece nu au o hotarare irevocabila pe legea 85/2006?
Pai atunci nu mai are rost sa actionam in civil, comercial si ulterior sa facem o executare silita, ca o facem degeaba. Sumele acelea se vor regasi pentru eternitate in contabilitate deoarece nu am cum sa am o hot. irevocabila pe legea 85/2006 din moment ce nu s-a actionat in felul asta.
In ultima speta (presupunere) expusa de mine daca un debitor datoreaza sume mici creditorilor, mai mici decat pragul cerut, astfel incat niciunul nu poate deschide o actiune pe legea 85/2006, insa e dat in judecata de creditori pe dreptul comun, castiga procesul, detin o hotarare definitiva si irevocabila, firma datornica executata silit fara rezultate insa, proces verbal de incetare a executarii silite. Deci creditorii nu pot trece pe cheltuieli suma nerecuperata deoarece nu au o hotarare irevocabila pe legea 85/2006?
Pai atunci nu mai are rost sa actionam in civil, comercial si ulterior sa facem o executare silita, ca o facem degeaba. Sumele acelea se vor regasi pentru eternitate in contabilitate deoarece nu am cum sa am o hot. irevocabila pe legea 85/2006 din moment ce nu s-a actionat in felul asta.
Da cine zice ca trebuie sa ramana pe veci in conta?
Se face inregistrarea
La neplata la scadenta sau la introducerea cererii de chemare in judecata
4118 (clienti incerti)= 411 (clienti)
La prescriptia dreptului la actiune sau a dreptului de a cere executarea silita
654 (pierderi din creante si debitori diversi)=4118 (incerti)
unde 654 le treci ca nedeductibile deci nu ti influenteaza impozitul pe profit
Inchizi contul de profit si pierdere
121 (pr. sau pierdere)=654 (pierderi din creante)
si gata... nu mai sunt in conta
De se da decizie
654=121
sau 121=654 storno
411=4118
si emiti factura de ajustare in storno
411 % -
70x -
4427 -
scazi clintul si baza de impozitare si la profit si la tva
Se face inregistrarea
La neplata la scadenta sau la introducerea cererii de chemare in judecata
4118 (clienti incerti)= 411 (clienti)
La prescriptia dreptului la actiune sau a dreptului de a cere executarea silita
654 (pierderi din creante si debitori diversi)=4118 (incerti)
unde 654 le treci ca nedeductibile deci nu ti influenteaza impozitul pe profit
Inchizi contul de profit si pierdere
121 (pr. sau pierdere)=654 (pierderi din creante)
si gata... nu mai sunt in conta
De se da decizie
654=121
sau 121=654 storno
411=4118
si emiti factura de ajustare in storno
411 % -
70x -
4427 -
scazi clintul si baza de impozitare si la profit si la tva