Muncii
Muncii
Cand am fost angajata am fost la unul din magazinele firmei care la inventar a iesit un plus de aprox. 8900lei.Apoi am fost transferata ca sef de unitate la alt magazin unde printre colegi am avut-o si pe cumnata sefei.Mai intai vreau sa va precizez ca multe persoane angajate pe posturi de vanzatori sau sefi de unitate nu au studii(liceul macar) asa cum ar trebui conf. legii 22.La un moment dat a venit "sefa" si mi-a spus atat mie cat si colegului cu care eram pe atunci,sa fim atenti la casa si la bani ca aceasta cumnata a ei FURA .Nu pot sa spun exact ce s-a intamplat deoarece am fost in C.O.siC.M.dar la inventarul de la sfarsitul anului am iesit un minus de 14739lei.Cu voie sau mai mult de teama ca nefiind niciodata in aceasta situatie nu am stiut ce consecinte poate avea acest fapt am semnat un angajament de plata pe care l-am "onorat"in fiecare luna cu 30%din salariu,in februarie 2009 am terminat.La urmatoarele inv.avute a fost O.K.Pe dat de 06.06 2009 in urma unui incident la magazin conducerea soc. a dat inv. la mag. unde eram.A venit comisia de inventariere numita si aproape toti angajatii celorlalte magazine pt.a efectua acest inventar,dintre care un salariat cu berea in mana,parca ar fi venit la petrecere.Eu la sf.in decl. am specificat ca nu sunt de acord cu modul in care s-a facut inv.si am predat cheile mag. iar din 08.06.09am intrat in C.M.Ei mi-au trimis o adresa prin care ma instiintau ca am iesit minus aprox.10000lei si m-au invitat in fata com. discpl.Vreau sa va precizez ca scopul acestui inv. a fost ca eu sa-mi dau demisia atunci,pe loc,asa cum mi-a propus seful comisiei.Punctul meu de vedere e urmat.:inventarul trebuia facut cu angajatii din mag. unde s-a efectuat acest inv.+com de inv.Va rog sa ma credeti ,ca nici un om dupa 11ore de munca zilnic,sambata{ca in aceasta zi se fac toete inv }dupa alte 6ore,nu isi da interesul sa faca un lucru pt.care nu e platit cum trebuie.Chiar si aceste inventare au un "istoric"ceva mai specia,dar e o alta "povesten.Ca raspuns la adresa societatii eu le-am trimis o comunicare cu conf. de primire in care le-am spus nemultumirea in legatura cu modul inventarierii si totodata mi-am dat demisia incepand cu data de 22.06.2009.Am recurs la aceasta metoda deoarece eu trebuie sa am dovezi scrise de ei,ca de vorbe sunt satula .
eu cred că ai plătit prea uşor cei 14739 lei. consider că dacă nu ţi-ai reproşat nimic faţă de acel minus, nu aveai de ce să plăteşti un sfanţ. sau poate la acel magazin banii se fac lezna, şi nu ţi-a păsat că dai 30% din salariu (urmând probabil să-i recuperezi cumva - nu ştiu prin ce metode).
"06.06 2009 in urma unui incident, ..." ce fel de incident a intervenit? ei au constatat minusul (nu are relevanţă cum a fost compusă comisia, din salariaţi/nesalariaţi, etc), pentru care te-au invitat să dai explicaţii, în faţa unei comisii disciplinare, ... bun, ... tu primeşti invitaţia, dar te îmbolnăveşti şi ulterior îţi dai demisia cu data de 22.06.2009. dacă eşti convinsă că inventarul a avut ca unic scop demisia ta, de ce le-ai făcut jocul şi ţi-ai înaintat demisia? la ce dată te-au convocat pentru cercetarea disciplinară prealabilă? cândva când erai în concediu medical, aşa-i?
asta nu-i va opri să-şi recupereze banii de la tine (sau, mă rog, de la cei vinovaţi); au o grămadă de căi la îndemână. şi, mai ales, răzbunarea ta faţă de acest comportament al angajatorului este că vrei să-ţi plătească orele lucrate peste program, acum că tot v-aţi despărţit? de ce te-ai complăcut în această situaţie timp de 3 ani? câştigai suficient şi nu te interesa, sau de ce?
mai vino cu amănunte; de la mesaj la mesaj schimbi filmul, în datele sale esenţiale, ... te-au "ameninţat" un pic cu desfacerea cim, cu poliţia, cu parchetul, cu tribunalul, ..., cu ceva, acolo, că aşa îi şade bine angajatorului?
"06.06 2009 in urma unui incident, ..." ce fel de incident a intervenit? ei au constatat minusul (nu are relevanţă cum a fost compusă comisia, din salariaţi/nesalariaţi, etc), pentru care te-au invitat să dai explicaţii, în faţa unei comisii disciplinare, ... bun, ... tu primeşti invitaţia, dar te îmbolnăveşti şi ulterior îţi dai demisia cu data de 22.06.2009. dacă eşti convinsă că inventarul a avut ca unic scop demisia ta, de ce le-ai făcut jocul şi ţi-ai înaintat demisia? la ce dată te-au convocat pentru cercetarea disciplinară prealabilă? cândva când erai în concediu medical, aşa-i?
asta nu-i va opri să-şi recupereze banii de la tine (sau, mă rog, de la cei vinovaţi); au o grămadă de căi la îndemână. şi, mai ales, răzbunarea ta faţă de acest comportament al angajatorului este că vrei să-ţi plătească orele lucrate peste program, acum că tot v-aţi despărţit? de ce te-ai complăcut în această situaţie timp de 3 ani? câştigai suficient şi nu te interesa, sau de ce?
mai vino cu amănunte; de la mesaj la mesaj schimbi filmul, în datele sale esenţiale, ... te-au "ameninţat" un pic cu desfacerea cim, cu poliţia, cu parchetul, cu tribunalul, ..., cu ceva, acolo, că aşa îi şade bine angajatorului?
N-ai inteles bine sau eu nu am fost destul de explicita.Am 20 de ani de comert si in situatia de mai sus nu am fost niciodata.LA NICI UN INVENTAR din cate am avut nu am iesit UN LEU minus.Mi-a fost frica de politie,de lege nu stiam ce se va intampla daca nu as fi semnat acel angajament.N-am avut nici un alt motiv.Partea cu 30% este "meritul"d-nei juriste{a firmei}.M-ai intrebat de ce m-am complacut atata timp asa.Pt.simplul fapt ca deschizand gura m-ar fi dat afara si nu sunt omul care sa schimb locurile de munca . Acum nemaiavand nimic de pierdut am rabufnit.E bine, e rau eu asa am crezut de cuviinta sa fac.Ai spus ca au multe cai de a recupera paguba.Altele decat cele legale? JUDECATA ,EXECUTARE SILITA ETC.
mă refer numai la căile legale, nu la altceva. ţi le voi detalia mai înspre seară; crede-mă au o groază de căi să te facă să le dai banii (asta, dacă într-adevăr minusul constatat la inventar este real, şi nu o plăsmuire). nu mi-ai zis data la care ai fost convocată pentru cercetarea disciplinară prealabilă. alte hârtii de la angajator, ţi-au mai parvenit?
In prima zi de lucru de dupa terminarea CM.Eu le-am trimis adresa pe care au si primit-o .Mi-am dat demisia ca salariul aferent medicalului sa nu mi-l mai opreasca.Spune-mi,te rog,faptul ca mi-a oprit salariul pe tota luna iunie,nu e un abuz?Am amintit intr-unul din mesaje de un coleg care a platit cam 4 luni din datorie si intr-o zi nu a mai venit la munca.L-au dat in judecata(de fapt pe toti 3 ne-a dat),eu am ramas si am platit, el mai are de plata in jur de 3600 lei(asa a venit in hot.jud.),iar cumnata ,transferata la alt magazin ,mai are de plata cam 1600 lei.Hai sa judecam altfel,parsiv, ca si ei:eu sunt gasita vinovata de paguba mag.,iar ei imi platesc orele suplim. lucrate.SIMPLU.Eu iti spun sincer,ca daca nu mi-ar fi cerut sa-mi dau demisia (ei la inventar au venit pregatiti cu un alt om pe care l-au pus in locul meu),asa fara somaj ,fara nimic,si acum as fi fost in situatia anterioara.Incidentul de care am amintit a fost urmatorul:a venit o clienta a cumparat 2ml de autocolant,i-am eliberat bon fiscal,iar la o jumatate de ora s-a intors cu autocolantul mototolit cu pretentia sa-i dau altul.Vreau sa-ti specific ca in momentul cumpararii de catre clienta a autoc.atunci am desigilat sulul,deci era in perfecta stare,martori imi sunt colegii.Eu nu am fost de acord,clienta a inceput sa vorbeasca urat si i-a cerut colegei alti 3ml de alt autoc.In momentul in care colega mea l-a terminat de taiat clienta a vrut sa i-l smulga din mana si sa plece.Atunci am incuiat usa mag.si am chemat pe cei de la paza care au venit dupa o jumatate de ora.In timpul asta a venit sotul clientei care a anuntat politia,a venit si sefa insotita de d-nul director care i-a dat banii clientei si gata.Sambata facem inventar la mag.Eu stiam ca pe camera din mag.se poate vedea tot,am dorit sa se stie cum a fost.Dar ,tocmai acest incident nu a fost inreg.cica s-ar fi defectat tocmai atunci si s-a ret-parat singura ,ca toate celelalteevenim. de dupa se vad.Cum iti explici ? SPUNE DACA NU E FACATURA!
din câte zici, incidentul pare a fi fost regizat pentru ca într-un fel sau altul să-ţi caute nod în papură.
despre suma ce zic ei că iese minus la inventar, pentru a o recupera, pot face următoarele:
- pe codul muncii: Art. 270 (1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor: aici pot ei nara că din cauza ta este minusul, că n-ai înregistrat corect şi exact sumele, că te-ai încurcat la bani, că ai dat marfă de 100 lei şi ai luat de la client numai 50, că ai venit cu banii tăi 200 într-o dimineaţă, ai băut 10 beri şi ai plecat tot cu 200 lei, etc, etc, variantele lor sunt infinite la acest capitol (apropo: în hârtia care a venit pentru a te invita la cercetare, ce scria? pentru ce fapte doreau să te cerceteze?)
- pe codul penal: iau şefii tăi vo 2-3 declaraţii de la colegii mai fricoşi, în care ăia zic că nu-ţi făceai treaba, umblai cu banii firmei în buzunar, nu tăiai bon de casă (+ că atunci când au vrut să afle adevărul şi te-au chemat la o discuţie, tu ţi-ai dat demisia pentru a-ţi ascunde faptele), le făceai cinste - nu se ştie cu ce bani, etc., etc., şi-ţi fac următoarele: - nu simultan şi nici în această ordine - :
- plângere (la poliţie/parchet) împotriva ta că ai fi săvârşit: delapidare, neglijenţe în serviciu, fals şi uz de fals, furt chiar, etc., etc., ...
- cum angajatorul te-a avut o dată la mână şi ţi-a luat 30% din multe salarii, acesta speră că speriindu-te mai scoate vo 10.000 lei.
deci, ca şi concluzie, angajatorul are multe căi (poate nu le va folosi pe toate) pentru a te constrânge să-i dai mălaiul dorit. asta, pentru cazul în care lipsa banilor îţi este imputabilă ţie în mod direct. dacă nu eşti cu nimic vinovată, se va răzbuna pe tine - din varii motive - şi te va pune să dai banii pe la avocaţi. pentru că în final, vrei-nu vrei, acolo se va ajunge.
despre suma ce zic ei că iese minus la inventar, pentru a o recupera, pot face următoarele:
- pe codul muncii: Art. 270 (1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor: aici pot ei nara că din cauza ta este minusul, că n-ai înregistrat corect şi exact sumele, că te-ai încurcat la bani, că ai dat marfă de 100 lei şi ai luat de la client numai 50, că ai venit cu banii tăi 200 într-o dimineaţă, ai băut 10 beri şi ai plecat tot cu 200 lei, etc, etc, variantele lor sunt infinite la acest capitol (apropo: în hârtia care a venit pentru a te invita la cercetare, ce scria? pentru ce fapte doreau să te cerceteze?)
- pe codul penal: iau şefii tăi vo 2-3 declaraţii de la colegii mai fricoşi, în care ăia zic că nu-ţi făceai treaba, umblai cu banii firmei în buzunar, nu tăiai bon de casă (+ că atunci când au vrut să afle adevărul şi te-au chemat la o discuţie, tu ţi-ai dat demisia pentru a-ţi ascunde faptele), le făceai cinste - nu se ştie cu ce bani, etc., etc., şi-ţi fac următoarele: - nu simultan şi nici în această ordine - :
- plângere (la poliţie/parchet) împotriva ta că ai fi săvârşit: delapidare, neglijenţe în serviciu, fals şi uz de fals, furt chiar, etc., etc., ...
- cum angajatorul te-a avut o dată la mână şi ţi-a luat 30% din multe salarii, acesta speră că speriindu-te mai scoate vo 10.000 lei.
deci, ca şi concluzie, angajatorul are multe căi (poate nu le va folosi pe toate) pentru a te constrânge să-i dai mălaiul dorit. asta, pentru cazul în care lipsa banilor îţi este imputabilă ţie în mod direct. dacă nu eşti cu nimic vinovată, se va răzbuna pe tine - din varii motive - şi te va pune să dai banii pe la avocaţi. pentru că în final, vrei-nu vrei, acolo se va ajunge.
şi încă o remarcă: despre data la care ai fost invitată la cercetare: eşti sigură că nu ţi-au desfăcut disciplinar cim-ul la acea dată? când intri în posesia carnetului de muncă, să te uiţi cu atenţie cum a încetat cim-ul tău (şi la ce dată): disciplinar, sau prin demisie. angajatorul e şmecher tare ulterior momentului chemării unui amploaiat la explicaţii (mai ales dacă acela nu merge de fel).
ai zice - în acest caz ipotetic al desf. disciplinare - : eram în concediu medical! iar angajatorul ar zice: noi nu am ştiut!
ai zice - în acest caz ipotetic al desf. disciplinare - : eram în concediu medical! iar angajatorul ar zice: noi nu am ştiut!
"in timpul asta a venit sotul clientei care a anuntat politia", ...
te-a acuzat de ceva clienta aceea? de sechestrare de persoane sau altceva: loviri, alte violenţe, etc. s-a lăsat cu ceva PV? ai dat declaraţii la organul? ţi-a formulat clienta vreo plângere penală? ai mai fost chemată la organul să mai dai declaraţii? m-aş mira (în cazul unei regii făcute de clientă+şefa ta) ca lucrurile ce diverg din acel eveniment să se oprească acolo, ... părerea mea.
te-a acuzat de ceva clienta aceea? de sechestrare de persoane sau altceva: loviri, alte violenţe, etc. s-a lăsat cu ceva PV? ai dat declaraţii la organul? ţi-a formulat clienta vreo plângere penală? ai mai fost chemată la organul să mai dai declaraţii? m-aş mira (în cazul unei regii făcute de clientă+şefa ta) ca lucrurile ce diverg din acel eveniment să se oprească acolo, ... părerea mea.
Cand a venit politia,sotul clientei a inceput sa-mi vorbeasca f.f.urat si nici unul din organe nu spunea nimic.De aici mi-am dat seama ca e ceva nu e in regula.La un moment dat au spus ca-mi fac o plangere penala pt.sechestrare si atunci eu i-am spus politistului ca totul e inregistrat pe camera.Cand au venit cei de la birou au vorbit afara cu pol.,au venit in mag.i-au dat clientei banii si i-au luat o decl.precum ca fata deFIRMA nu mai are nici o pretentie,dupa care eu am spus sa aduca inreg.video pt.a putea fi vazute faptele.Atunci s-a spus ca nu e nici o inreg......iar pol. a specificat ca doreste sa vada tot filmul nu fragnente,dupa care au plecat.Ni s-au luat datele la toti 3,dar n-am dat nici o declaratie in acest sens si nici nu am fost chemata undeva.Toate astea s-au intamplat pe 03.06.09.In adresa trimisa ei specifica ca au primit CM de la mine si sunt chemata s du explicatii in legatura cu aceasta lipsa la inv.Dupa spusele tale ca au multe cai.....eu ce ar trebui sa fac,presupunand ca nu exist nici o decl. din partea colegilor impotriva mea.