Perimare

Discutii privind procedura civila
Post Reply
cristi2009

Perimare

Post by cristi2009 » 29 May 2009, 13:50

Am o problema legata de o perimare.

Am avut un proces de fond funciar prin 2001 la Buftea. Am pierdut, am facut apel, care s-a judecat la Tribunalul Bucureti, unde am pierdut. Am facut recurs, care s-a judecata la Curtea de Apel, si am castigat.
In hotarare scrie asa:
"Se admite recursul decalarat de......impotriva deciziei civile nr. XX.....pronuntata de TMB. Caseaza decizia civia nr. XX si retine cauza in vederea rejudecarii apelului, ca instanta de apel, in vederea efectuarii unei noi expertize topo. Irevocabila."

Expertiza s-a efectuat, dar am suspendat procesul pentru ca am inceput un alt proces(anulare titlu de proprietate) care l-ar fi anulat pe acesta. Au trecut mai bine de doi ani de la suspendare si procesul al carui recurs ne-a fost admis s-a perimat. Procesul de anulare titlu in urma caruia l-am suspendat pe primul, a ajuns la revizuire.

Intrebarea mea:
In acest caz de perimare, ramane vreo decizie in picioare, cum ar fi cea din prima instanta?

Multumesc

vulpacris

Post by vulpacris » 29 May 2009, 14:41

Cum adica s-a perimat, cine v-a spus asta !?
Procesul nu a fost suspendat pana la solutionarea definitiva a celuilalt ?
Adica pe dispozitiile art. 244 alin.(1) pct 1 Cod procedura civila.

Vedeti ce scrie in incheierea prin care s-a dispus suspendarea acelui proces, si care este temeiul legal al suspendarii.

Daca este cel mentionat de mine, procesul nu poate fi perimat, decat daca s-a scurs mai mult de un an de la pronuntarea unei hotarari irevocabile in cel de-al doilea proces din cauza caruia a fost suspendat primul, si care nu a fost atacata pe caile prevazute de lege.

Ori, din cate inteleg al doilea proces este in calea de atac extraordinara a revizuirii, deci inca nu s-a terminat.

Daca al doilea proces nu s-a terminat, atunci nici primul proces nu are cum sa fie perimat.

Se va termina acest al doilea proces, dupa care primul proces poate fi repus pe rol pentru continuarea judecatii, cauza suspendarii incetand.

:cafea:

cristi2009

Post by cristi2009 » 29 May 2009, 16:25

Am avut doua termene de perimare, unul in 2007 si unul in 2008, asta de anul asta era deja al treilea. Partea adversa a cerut perimarea acum vreo doua saptamani, ca sa fie siguri ca se perima. Au depus o cerere chiar in ziua in care eram chemati pentru perimare.

Aceste proces care a ajuns la perimare, la vremea respectiva s-a suspendat cu 244. Procesul prin care l-am suspendat pe acesta care s-a perimat, l-am pierdut, dupa care am inceput o revizuire bazata sau mai bine spus acuzand un act fals. Acest act fals sta la baza revizuirii. pentru acesta s-a efectuat cercetarea penala de catre politie care a dat OK-ul, procuratura a dat NotOK, drept pentru care am dat in judecata decizia procuraturii si am castigat si la fond si la recurs procesul penal. Acum tribunalul penal a trimis din nou spre cercetare la procuratura, iar aceasta la politie. Din cauza asta a trebuit sa suspendam revuzirea pana la terminarea cercetarilor penale.

Ce nu inteleg este faptul ca partea adversa sustine ca acel proces care a mers fond-apel-recurs si care a ajuns la perimare, este in favoarea lor pentru ca ei au castigat la fond.

vulpacris

Post by vulpacris » 29 May 2009, 19:38

art. 250 Cod procedura civila
"Cursul perimarii este suspendat cat timp dainuieste suspendarea judecarii, pronuntata de instanta in cazurile prevazute de art. 244 [...]"

Deci in cazul in care "Cursul perimarii este suspendat" inseamna ca termenul perimarii nu curge decat de la data cand celalalt proces este solutionat irevocabil.

Celalat proces fiind suspendat la randul lui, atunci termenul perimarii nu are cum sa inceapa in primul proces, pentru ca sa se constate perimarea.

In al doilea rand art. 253 al. 2 C.pr.civ.
"Hotararea care constata perimarea este supusa recursului in termen de 5 zile de la pronuntare"

Daca instanta constata perimarea o atacati cu recurs, si invocati in primul rand nulitatea absoluta a acesteia fiind un act procedural efectuat in timpul suspendarii, fara ca motivul pentru care exista aceasta suspendare sa fi incetat.

:cafea:

Post Reply