Civil-succesiune&hotarare care sa tina loc de act de pro

Discutii privind Dreptul Penal
angel

Civil-succesiune&hotarare care sa tina loc de act de pro

Post by angel » 28 May 2009, 19:27

Dragi colegi civilisti, va supun atentiei urmatoarea speta:
Sotii B cumpara un imobil in timpul casatoriei.
Sotii, au un copil,care insa este doar al sotiei(dintr-o relatie anterioara), copil crescut impreuna de sotii B.Mentionez faptul ca n-a fost adoptat de sotul mamei copilului, in speta tatal vitreg chiar daca acesta(tatal) a avut un rol activ in cresterea si educarea copilului.
Mentionez faptul ca n-au mai avut alt copil in timpul si nici din afara casatoriei acestora.
Sotii B. decedeaza "invers de cum ar fi trebuit" :grin:
Decedeaza sotia-mama copilului si la cativa ani "tatal"vitreg.Nu s-a deschis succesiunea pana in prezent.
Copilul mai are un inscris sub semnatura privata numit"contract de v-cn cu 2 martori"
Ce tip de actiune ma sfatuiti sa introduc?De preferat...sa fie si taxa de timbru mai mica :grin: nu-s deloc pretentioasa :grin:
Mentionez faptul ca tatal vitreg n-are nici o ruda in viata in afara de acest "fiu".Cu cine ma judec? cu primaria?

observer

Post by observer » 28 May 2009, 21:07

Copilul mai are un inscris sub semnatura privata numit"contract de v-cn cu 2 martori"

Hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare autentic. Timbraj la valoarea din pacata. Daca nu are venituri poti incerca un ajutor public judiciar pe OUG 51/2008.

Te judeci cu unitatea administrativ teritoriala dar poti introduce si statul prin Ministerul de Finante. Practica e neunitare in acest domeniu.

Asta ar fi prima varianta.

A doua varianta.
Succesiune dupa mama. Copilul are si el o cota din partea de 50% a mamei. Si apoi partaj judiciar. Soliciti atribuirea imobilului.
Avantaj taxa de timbru fixa dar te obliga la sulta:D
Stiu ca pare naspa da asta-i viata.

angel

Post by angel » 28 May 2009, 21:33

:cafea: :cafea: mie-mi zici?
ma tot gandesc daca s-o deschid, sa n-o deschid...pe toti civilistii pe care-i intreb, dau din umeri si-mi zic sa consult unul bun :grin:
mrc mult observer.am omis sa-ti zic caci copilul are posesia imobilului bine merci.N-are problema asta.Se comporta ca un bun proprietar, il ingrijeste...si tot asa.De fapt e vb despre 1 ap.la bloc.
Daca deschid succesiunea, va ramane cea a tatalui vacanta.De aceea n-am facut-o pana acum.Daca nu castig....super naspa.Abia ca afla administratia publica ca-i vacanta si atat asteapta.Copilul poate locui bine merci in ap.,dar...ai expira CI intr-un an.Deci ar cam trebui rezolvata pana atunci.
Uzucapiunea n-o pot folosi,ca are posesia doar de vreo 10 ani. :cafea: :floare: :floare:

agenda

Post by agenda » 28 May 2009, 22:46

of nashpa ca nu am facut instanta vreodata. dar la ora asta pot pune intrebari de presedinte :lol:

actiune pt obtinerea unei hot jud...daca nu se obtine oricum dobandeste 50% din imobil...

gresesc?

vulpacris

Post by vulpacris » 28 May 2009, 23:00

Mai clar de atat nu se poate
Art. 669 Cod civil
“Copii sau descendentii lor succed tatalui, mamei, mosilor (bunicilor), moaselor (bunicelor) si oricarui ascendent, fara deosebire de sex si chiar de ar fi nascuti din deosebite casatorii. […]”

Poate te ajuta asta. :grin:
Nu cred ca o sa comenteze nici un notar, certificatul de casatorie, certificatele de deces, si daca mai iei si doi vecini, eventual administratorul blocului fiind unul dintre ei se rezolva simplu la notariat.

:cafea:

agenda

Post by agenda » 28 May 2009, 23:05

vulpacris meriti deosebita consideratie :razz:

vulpacris

Post by vulpacris » 28 May 2009, 23:05

:oops:
am uitat.

Daca te duci in instanta te complici asa cum ai fost si cand ai postat topicul, ca nici judele nu o sa stie ce sa faca.
Clientul te plateste sa-i rezolvi problema, nu sa mearga neaparat in instanta.
La notar mergi la sigur, chiar daca nu vrea unul, poate o sa vrea altul ca nu are putere de lucru judecat ce a spus primul. :grin:

:cafea:

angel

Post by angel » 28 May 2009, 23:13

Mrc tuturor!
Vulpacris:e f bun textul de lege, insa cand am fost la notar si am vrut sa deschid succesiunea, a refuzat categoric pe cea de-a doua care de fapt ma intereseaza cu preponderenta, pe considerentul caci....clar, n-are calitate de mostenitor.Deci..."rezolv-o in instanta"! mi-a zis notarul.
Insa e o idee grozava ca motivare in instanta textul 669 C.Civ.
Dar cred ca se refera la copii tatalui nu ai mamei.ori in speta noastra, copilul e al mamei din alta casatorie, ci nu al tatalui.U ce zici?Asa-i, caci cam asa se interpreteaza textul? :cafea: :cafea: :floare:

angel

Post by angel » 28 May 2009, 23:23

Corect.Asa este.Doar ca...o sa-mi zica clar.N-are calitate.E doar sotul mamei nu si tatal lui.
Incerc s-o gandesc cat mai logic, ma rog daca se poate spune asa,pt.ca e cineva f apropiat mie(nu mi-e client)si incerc sa fiu impartiala-pe cat posibil fireste. :grin:
Agenda:nu ai avut dreptate. nu acelea sunt cotitatile.In speta noastra fiul are 25%.Ca aici e buba.daca ar fi decedat parintii exact invers nu mai era absolut nici o problema.Clar, era unicul mostenitor,deci 100% :floare: :cafea:

agenda

Post by agenda » 28 May 2009, 23:28

vulpoi...(e tarziu deci am scuza :lol: ) sa sti ca angel are dreptate ...si notarul la fel...caci textul vorbeste de copii defunctului...acel copil nu este al defunctului

nu am avut o asemnea situatie dar asa cred eu ca se interpreteaza textul

adica, copilul nu are vocatie la mostenirea dupa tatal vitreg (nefiind copilul au si nefiind adoptat de acesta)

maybe im wrong...but i dont think so...

agenda

Post by agenda » 28 May 2009, 23:36

angel wrote:Corect.Asa este.Doar ca...o sa-mi zica clar.N-are calitate.E doar sotul mamei nu si tatal lui.
Incerc s-o gandesc cat mai logic, ma rog daca se poate spune asa,pt.ca e cineva f apropiat mie(nu mi-e client)si incerc sa fiu impartiala-pe cat posibil fireste. :grin:
Agenda:nu ai avut dreptate. nu acelea sunt cotitatile.In speta noastra fiul are 25%.Ca aici e buba.daca ar fi decedat parintii exact invers nu mai era absolut nici o problema.Clar, era unicul mostenitor,deci 100% :floare: :cafea:
stai o secunda...ca desi sunt obosita...o sa incerc sa gandesc

deci moare mama...2 mostenitori...unul descendend, al doilea sot supravietuitor

sotul 1/4 si descendentul restul 3/4
adica 75%

25% tatalui

angel

Post by angel » 28 May 2009, 23:40

Stii ce va vulpacris?Daca ar fi fost vreo ghidusie cu acest text de lg., si rezolvam problema, cred ca te cautam din oras in oras si tot te gaseam sa-ti fac un cadou frumos.insa pana una alta,este chiar de discutat pe marginea lui si poate fi o eventuala solutie,in ce context nu stiu inca.Dar merita adus in discutie.
Cu cine am mai discutat,care a mai avut spete de genul,au procedat exact cum mia- zis Observer in prima varianta.
E drept ca in 2 cazuri nu s-a prezentat Primaria si...asta a fost.Norocul lor.Au castigat.La un altul,s-a prezentat la ultmul termen si...s-a terminat smecheria.
Cred ca-i o chestiune si de noroc cu actiunea asta in instanta.

angel

Post by angel » 29 May 2009, 00:03

offf ce bine ar fi Agendo daca ar fi asa.
As alege varianta 2 a lui Observer si as plati sulta pe cei 25%.
Insa lucrurile stau cam asa:
-sotul supravietuitor are 50% oricum,pt ca-i bun in timpul casatoriei
-dupa defuncta sotie mai ia jum.din jum.ei.ok?adica sotul supravietuitor are 75%
-fiul sotiei venind in concurs cu sotul mamei ia 25%
Deci descendentul 3/4 si sotul 1/4
Ar fi fost cotitatile calculate de tine,daca ar fi fost copilul ambilor soti.
Poate ca nu calculez eu bine,ca la succesiuni, nu-s buna, ca nu prea mi-au placut,insa poate ne ajuta Vulpacris privitor la cotitati, ca eu sunt mai aiurita :cafea: :cafea: :floare: :floare:

agenda

Post by agenda » 29 May 2009, 00:09

scumpo el va lua 75% din masa succesorala reprezentata de 50% din bunul respectiv

agenda

Post by agenda » 29 May 2009, 00:13

agenda wrote:of nashpa ca nu am facut instanta vreodata. dar la ora asta pot pune intrebari de presedinte :lol:

actiune pt obtinerea unei hot jud...daca nu se obtine oricum dobandeste 50% din imobil...

gresesc?
ideea este ca ce a spus observer este foarte corect.
iar... eu ... nu am primit raspuns la intrebare mea la care acei 50% (spusi in calitate de presedinte :lol: ) se modifica corespunzator :mrgreen:

Post Reply