cerere amanare judecatii

Discutii privind procedura civila
Post Reply
stefanmihaiv

cerere amanare judecatii

Post by stefanmihaiv » 03 Jan 2005, 15:52

Intr-un proces civil/penal in care partea, desi regulat citata, din nestiinta, nu si-a tocmit un aparator, se poate ca la prima infatisare sa solicite amanarea in vederea angajarii unui avocat fara a fi nevoita sa platesca ulterior despagubiri separate pt tergiversarea judecatii? Cererea se depune personal la judecator, in fata acestuia, in ziua cand este fixat termenul judecatii a carei amanare se cere?
,

croc

Post by croc » 03 Jan 2005, 15:56

la prima infatisare se poate sa ceara amanare;
insanta ii va acorda daca sunt motive temeinice (dupa cum are chef/nu de judecata judecatorul);
nu va plati pentru tergiversare, decat daca, eventual, se dovedste ca a indus in eroare instanta si ca motivele intemeiate prezentate nu sunt chiar atat de intemeiate;

este de preferat sa se prezinte personal;
poate depune si prin registratura, dar sunt mai mici sansele sa i se acorde termen, daca nu vine personal;

Dalma

Post by Dalma » 03 Jan 2005, 20:49

Sa inteleg ca intr-un proces de iesire din indiviziune aflat pe rolul unei Judecatorii din provincie , o cerere de amanare a judecatii trimisa prin fax nu are nici o sansa sa fie aprobata in ciuda faptului ca este temeinic motivata ?

croc

Post by croc » 03 Jan 2005, 20:55

depinde pe ce motiv ceri amanare;
nu ca nu are nici o sansa sa fie admisa, ci ca ai mai multe sanse daca te prezinti personal si ceri amanare pentru angajare aparator.

Dalma

Post by Dalma » 03 Jan 2005, 21:23

Am cerut amanarea pe motiv ca procedura de citare nu a fost legal indeplinita , mai precis , citatiile emise pe numele paratilor au ajuns la acestia cu mai putin de 15 zile inainte de termenul de judecata fixat si astfel timpul ramas le-a fost insuficient acestora pentru a-si pregati apararea . Am anexat copiile citatiilor cu stamplia postei si , in drept ne-am intemeiat cererea pe dispozitiile art. 107 si 114n (3) Cod. proced. civ.

croc

Post by croc » 03 Jan 2005, 21:30

e bine;
eu vorbisem despre amanare pentru angajare aparator;

croc

Post by croc » 03 Jan 2005, 21:31

nu stiu ce spune 107;

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 04 Jan 2005, 11:12

Croc, art.107 vorbeste tocmai de sanctiunea nulitatii actelor de procedura facute cu nerespectarea termenelor de citare.
Dalma, parerea mea e ca te-ai agitat prea mult, eu nu m-as fi prezentat (mai exact as fi fost in sala dar nu as fi raspuns pentru parte) si as fi asteptat reactia instantei. Daca nu s-ar fi amanat cauza si s-ar fi judecat as fi avut motive pertinente de apel sau recurs si/sau contestatie in anulare. :twisted:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 04 Jan 2005, 11:54

in general in provincie se acorda termene de amanare si pentru cereri mult mai putin motivate sau chiar complet nemotivate.

serafim

Post by serafim » 05 Jan 2005, 03:23

consider ca este important gradul instantei si nu faptul ca este "in provincie" chiar daca la judecatorii se dau amanari pentru "motive minore" nu acelasi lucru il pot spune despre tribunal sau curte de apel... in mare parte depinde si de bunavointa judecatorului.
- daca cauza se judeca in prima instanta ( judecatorie/tribunal) fiind primul termen ( prima infatisare ) nu vad de ce nu s-ar putea amana pentru angajare aparator sau parte fiin prezenta "personal" in sala sa ceara termen pentru a-si pregati apararea sau angaja avocat.
- privitor la art.114 indice 1 (3) Cod proc.civ. de la data primirii citatiei 15 zile (... ) iar in procesele urgente 5 zile inainte de termenul stabilit pentru judecata.
-motiv de amanare fiind si imposibilitatea deplasarii paratului la sedinta pe motiv de boala a acestuia, dar, in acest caz se depune certificat medical in acest sens.

norocel

Re: cerere amanare judecatii

Post by norocel » 05 Jan 2005, 09:17

stefanmihaiv wrote:Intr-un proces civil/penal in care partea, desi regulat citata, din nestiinta, nu si-a tocmit un aparator, se poate ca la prima infatisare sa solicite amanarea in vederea angajarii unui avocat fara a fi nevoita sa platesca ulterior despagubiri separate pt tergiversarea judecatii?
Poate sa dea termen si de regula da sau poate amana pronuntarea pentru a se depune concluzii scrise.

Dalma

Post by Dalma » 06 Jan 2005, 20:27

Buna ideea cu prezenta ( sa-i spun ) " incognito " in sala , dar mai greu de pus in practica atunci cand reclamantii iti sunt rude !

Gabi

Post by Gabi » 06 Jan 2005, 22:06

Intr-un proces penal cu siguranta se poate cere amanarea judecatii pentru angajare aparator dar pana la punerea de concluzii pe fond.Aceeasi este procedura chiar cand exista avocat din oficiu inculpatul fiind intrebat(la primul termen la care si el si avocatul sunt prezenti) daca doreste sa-si angajeze aparator sau daca este de acord cu aparatorul din oficiu.
Si in procesul civil se poate cere termen pt. aparator.
Cererea se poate face oral, in sedinta, sau se poate depune in scris.

Post Reply