Fals in declaratii

Discutii privind Dreptul Penal
Sosetuta

Fals in declaratii

Post by Sosetuta » 26 May 2009, 15:08

Stimati forumisti, iata o situatie:

Un cuplu in varsta, sotul decedeaza, ramane mostenitoare sotia, prin renuntarea fiilor A, B, C.

Anul 1991: Fiul C decedeaza, lasand in urma o fiica minora, fiii A si B o impiedica pe minora (Iasi) sa-si contacteze bunica (Bucuresti).

Anul 1995: Bunica decedeaza, nepoata este inca eleva, in perioada bac/ admitere.

Anul 2003: Fiii A si B dezbat succesiunea bunicii (Bucuresti), declara (cu un martor) la notar ca nu cunosc alti descendenti ai defunctei. B cedeaza in favoarea lui A, intelegandu-se ca A sa lase totul mostenire lui B, la randul sau.

Anul 2008: A decedeaza, lasandu-l mostenitor pe B.

Intrebare: Care sunt sansele ca B sa fie urmarit penal, daca nepoata depune plangere la Politie in legatura cu declaratia in fals din 2003?

Va multumesc!

vulpacris

Post by vulpacris » 26 May 2009, 16:03

S-a prescris fapta.
Puteti, asa cum v-am mai spus si la alt topic, doar pe civil sa solicitati constatarea nulitatii absolute a certificatului de mostenire din 2003, instanta civila fiind competenta sa constate falsul in declaratii, si introducerea dvs. ca mostenitor, bunurile fiind oricum ramase in patrimoniul lui B, si sa-l obligati pe acesta sa va remita partea dvs. din mostenire, fie in natura fie in bani.

:cafea:

agenda

Post by agenda » 26 May 2009, 16:11

dar cat e prescriptia?

Sosetuta

Post by Sosetuta » 26 May 2009, 16:18

vulpacris wrote:S-a prescris fapta.
Puteti, asa cum v-am mai spus si la alt topic, doar pe civil sa solicitati constatarea nulitatii absolute a certificatului de mostenire din 2003, instanta civila fiind competenta sa constate falsul in declaratii, si introducerea dvs. ca mostenitor, bunurile fiind oricum ramase in patrimoniul lui B, si sa-l obligati pe acesta sa va remita partea dvs. din mostenire, fie in natura fie in bani.

Buna cafea, nitzel amaruie!

Ah, mi-ar fi placut sa stiu ca unchiul are probleme! Nu-mi ramane decat sa sper ca macar alte instante il vor sanctiona, daca nu legea oamenilor.

Insa pentru anulare, unii spun ca nu am sanse, pentru ca n-am "acceptat" in cele 6 luni de la deces (ce-o mai fi si acceptarea aia!), iar altii spun ca dupa trei ani, certificatul de mostenitor nu mai poate fi anulat/contestat etc.

Pe de alta parte, problema este complexa, in sensul ca la momentul dezbaterii succesiunii, in afara de un numar de actiuni, nu mai existau alte bunuri, pentru ca bunica isi "vanduse" apartamentul din Bucuresti, fiicei sale A, iar aceasta l-a lasat acum fratelui ei, B. Oricum ar fi fost foarte greu de dovedit ca a fost o vanzare simulata.

Dar este vorba acum de doua terenuri intravilan, in Iasi si Botosani, care inca nu fusesera retrocedate, si care urmeaza a fi retrocedate abia de acum. Aceste terenuri nu au fost pomenite (evident!) nici pe certificatul succesiunii bunicii, nici pe certificatul succesiunii matusii si ma intreb daca voi avea probleme cand incerc sa-mi cer partea. Am scris deja institutiilor cu pricina.

vulpacris

Post by vulpacris » 26 May 2009, 16:29

Art. 292 Cod penal "Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă".
Deci conform art. 126. Cod penal
"Termenele de prescripţie a executării pedepsei pentru
persoana fizică sunt:
a) 20 de ani, când pedeapsa care urmează a fi executată este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 15 ani;
b) 5 ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată, dar nu mai mult de 15 ani, în cazul celorlalte pedepse cu închisoarea;
c) 3 ani, în cazul când pedeapsa este amenda
".

:( agendo tu te tii de glume !? :-P
:floare: :cafea:

agenda

Post by agenda » 26 May 2009, 16:39

nu, nu ma tin de glume :floare:
uite: Art. 122. - Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana fizică sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 15 ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
Termenele arătate în prezentul articol se socotesc de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, iar în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni.
Răspunderea penală a persoanei juridice se prescrie în condiţiile prevăzute de lege pentru persoana fizică, dispoziţiile prevăzute în art. 121-124 aplicându-se în mod corespunzător.

ma intrebam de ce nu se aplica d...

ca m-am incurcat/zapacit in interpretari... :grin:

vulpacris

Post by vulpacris » 26 May 2009, 16:40

Actiunea in constatarea nulitatii absolute a unui act intocmit in frauda legii este imprescriptibila.
Deci cine ti-a spus ce ti-a spus nu a stiut despre ce vorbeste.
Faptul ca acel certificat de mostenitor a fost intocmit de abia in 2003, si a fost intocmit in conditiile prezentate aici, face dovada ca nu ai stiut despre dezbaterea succesiunii de la care ai fost indepartata prin frauda la lege, deci esti repusa in termen, acceptarea acestei mosteniri fiind dovedita chiar prin actiunea declansata in justitie.
Si simulatia este usor de dovedit in acest caz fiind evident faptul ca vanzarea catre A, si renuntarea la mostenire facuta de catre B in favoarea lui A, pentru ca aceasta ulterior sa il lase lui B, nu a avut ca scop decat scoaterea din masa succesorala a apartamentului, in detrimentul fiicei lui C.

vulpacris

Post by vulpacris » 26 May 2009, 16:42

@ agenda
2003+5 ani= 2008
Suntem in 2009 !!! :roll:

:floare:

agenda

Post by agenda » 26 May 2009, 16:46

no coment :-D :-D :-D

Sosetuta

Post by Sosetuta » 26 May 2009, 18:16

Urasc matematica! :-x

Dar e bine si daca reusesc sa anulez certficatul, ca asta o sa-i roada unchiului ficatul. Na, ce bine rimez!

Multumesc, stimati colegi forumisti!

observer

Post by observer » 26 May 2009, 19:04

Actiunea in constatarea nulitatii absolute a unui act intocmit in frauda legii este imprescriptibila
O fi cu prea cu foc o zici. Dar daca nu a acceptat mostenirea orikum nu va fi inclusa pe certificatul de mostenitor. Si e greu sa fi sa spui ca nu ai stiut ca ti-a murit bunica.

cristal

Post by cristal » 26 May 2009, 19:23

vulpacris wrote:Deci conform art. 126. Cod penal
"Termenele de prescripţie a executării pedepsei pentru
persoana fizică sunt:

Tu vulpitza, si ce treaba are prescriptia executarii pedepsei cu prescriptia rapsunderii pen...in prezenta speta...ca nu pricep?
Ajeda..asa zapauca cum e ea... a observat diferenta! :floare:

agenda

Post by agenda » 26 May 2009, 22:03

a gresit cand a copiat...

dar de ce sunt zapauca? crezi ca e asa de usor sa aduni 3 cu 5? trebuie sa fi profesor pt asta :mrgreen:

angel

Post by angel » 26 May 2009, 22:15

:-D :-D :-D Da.Iti trebuie si doctorat pt asta. :grin: Exact ce spuneam si dincolo:calitatea omului se vede de.....departe! O adevarata colega. Felicitari Agenda!!! :floare: :floare: :floare: :floare: :floare: :cafea: :cafea: :cafea: Asta pt maine,ca-i tarziu acum ca sa-l citez pe Jorhei

agenda

Post by agenda » 26 May 2009, 22:17

la cat am de lucru e tocmai buna acum...

tnx :floare: :floare:

Post Reply