concedierea si sarcina

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
ela_ralu2006

concedierea si sarcina

Post by ela_ralu2006 » 20 May 2009, 14:41

Am si eu o problema. In ianuarie am avut evaluarea anuala la firma, la care in urma unei greseli am primit calificativul "inferior asteptarilor". Ulterior acestei evaluri, in luna martie, am primit un avertisment scris pt aceste greseli. In luna martie am primit din partea firmei un test la care am facut 72%. Eu am aflat in data de 05.05 ca sunt insarcinata, si cred ca a aflat si angajatorul meu. In data de 07.05 am primit din partea firmei o convocare pt o cercetare prealabila, care se referea la un referat din data de 06.05, referat de care eu nu am luat la cunostinta, dar in care din cate am auzit este specificat si acest ultm test, si abaerea pt care am primit deja un avertisment scris. In aceea hartie de convocare este mentionat faptul ca daca nu ma prezint la convocare, aceasta constituie abatere disciplinara care se va sanctiona ca si atare. Problema e ca fiind insarcinata, eu nu ma pot duce la aceasta convocare, mai ales tinand cont de faptul ca e la o distanta de 7 ore. Daca eu anunt acum angajatorul oficial, cu adeverinta de la medic, care va fi situatia. Mentionez ca adeverinta o sa o pot trimite inainte de data stabilita pt convocare. Pot sa imi iau concediu medical pt perioada in care e si data convocarii? Cand spune ca se considera abatere disciplinara asta la ce se refera? Cum se va inchide cartea de munca? Am uitat sa spun ca in momentul in care am primit convocarea si am sunat la sediul firmei, mi s-a spus ca daca vreau pot sa imi dau eu direct demisia ca sa nu mai fie probleme sau sa se inchida cartea de munca cu acordul partilor, situatii care le-au refuzat categoric deoarece nu as mai beneficia nici de somaj. Sper ca nu m-a intins foarte mult, si multumesc de raspunsuri.

dusterXXX

Post by dusterXXX » 20 May 2009, 16:26

de unde ştii că a aflat angajatorul că ai fi însărcinată? l-ai notificat tu în scris?

ela_ralu2006

Post by ela_ralu2006 » 21 May 2009, 10:07

nu. am anuntat verbal supervizorul de zona si cred ca acesta a spus. oricum idee e ce pot face eu acum?

dusterXXX

Post by dusterXXX » 21 May 2009, 11:17

îmi miroase că angajatorul vrea să te ejecteze din firmă pe criterii disciplinare (cel mai fain mod de altfel pentru angajator):

dar s-o luăm în ordine:
avertismentul scris nu l-ai contestat defel în instanţă, aşa-i? prin urmare, ai deja o abatere disciplinară la activ.
acum despre convocarea la cercetare disciplinară: codul muncii zice că Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile. neprezentarea la cercetarea disciplinară, în sine, nu poate constitui o sancţiune disciplinară, chiar dacă în regulamentul vostru intern scrie că dacă nu mergi la ora şi locul prevăzute eşti pasibilă de a fi sancţionată disciplinar, pentru că - dacă o astfel de prevedere ar exista - ea ar fi contrară codului muncii. tu nu te vei prezenta la cercetarea disciplinară dispusă de angajator, deoarece ai un motiv obiectiv pentru care nu poţi participa, şi anume eşti în incapacitate temporară de muncă, fapt dovedit cu certificatul de concediu medical. acum, acest certificat trebuie comunicat angajatorului (să zicem prin poşta recomandată, cu confirmare de primire) respectând cele impuse prin regulamentul intern al angajatorului (de exemplu: trebuie depus în x zile de la acordarea sa, trebuie anunţat în prealabil angajatorul în scris/verbal despre incapacitatea temporară de muncă survenită, trebuie vizat concediul de către medicul de medicina muncii agreat de societate, etc, etc). de exemplu, dacă nu depui concediul medical după tipicul prevăzut în regulamentul intern, te vor mai putea sancţiona încă o dată disciplinar, motivând că nu cunoşteau că eşti bolnavă, că nu a ajuns concediul la sediu, că "n" motive, că nu ai fost prezentă la cercetarea disciplinară, etc. deci cu concediul medical (actul în sine) trebuie avut mare grijă cum şi când îl comunici angajatorului, ca acesta să nu o dea la întors după aceea. poţi să îţi iei concediu medical şi dacă durata sa se suprapune peste data convocării, fără nici o problemă. dar, după ce va expira concediul medical, iarăşi te vor chema la cercetare, şi tot aşa. în final vei ajunge şi la cercetare, după o perioadă, ocazie cu care (părerea mea) chiar dacă le vei demonstra că nu ai dreptate, te vor mai sancţiona încă o dată. iar după aceea vor constata că ai abateri disciplinare repetate, (minim două) caz în care îţi vor desface disciplinar c.i.m., fără drept de apel (una din martie, iar a doua prefigurată în momentele viitoare). dar tu trebuie să gândeşti în perspectivă, de genul: până nasc trebuie să-mi continue în vreun fel contractul de muncă pentru a beneficia de concediul (şi de banii aferenţi) perioadei de creştere şi îngrijire copil. din câte ştiu, în ultimii doi ani, înainte de data naşterii copilului, trebuie să fi fost angajată minim 12 luni ca să poţi beneficia de acei bani. ori, caz rarisim, să-i convingi pe angajator să te ejecteze cu 65 al. 1 c. muncii, pentru a intra în şomaj, etc., - dar asta se pare că nu vei reuşi. mai revino cu informaţii.

dusterXXX

Post by dusterXXX » 21 May 2009, 11:28

şi mai ales fugi chiar acum direct la poştă (scrisoare recomandată, cu confirmare de primire) şi scrie-le că eşti gravidă. anunţul tău verbal nu face 2 bani.

(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
c) pe durata în care femeia salariata este gravida, în masura în care
angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de
concediere;

succes!

Post Reply