inselaciune prin bilet la ordin

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
fraierul

inselaciune prin bilet la ordin

Post by fraierul » 29 Dec 2004, 19:08

in privinta tratarii de catre instante si parchete a cazurilor de inselaciune in conventii prin emiterea de bilete la ordin fara acoperire la scadenta se constata o practica neunitara ,iar de cele mai multe ori tendinta este de a asimila biletul la ordin cu cecul, fara sa se tina cont ca primul este doar o promisiune comerciala, iar simpla neacoperiere a biletului la scadenta nu poate atrage o raspundere penala.sunt interesat de opinii privind conditiile stricte in care totusi putem vorbi de inselaciune prin aceasta modalitate, precum si de spete in care instantele au infirmat rechizitorii facute in asemenea cazuri.

sebi77

Post by sebi77 » 02 Jan 2005, 19:02

Nu sunt avocat de meserie... ci economist .. cum vad eu problema ... in cazul biletului la ordin nu cred ca se pune problema de infractiunea de insalaciune ci doar de onorarea unei promisiuni ... Daca nu a fost facuta in termenul stabilit initial se poate penalitati pentru neplata...

fraierul

Post by fraierul » 03 Jan 2005, 13:00

sebi77 wrote:Nu sunt avocat de meserie... ci economist .. cum vad eu problema ... in cazul biletului la ordin nu cred ca se pune problema de infractiunea de insalaciune ci doar de onorarea unei promisiuni ... Daca nu a fost facuta in termenul stabilit initial se poate penalitati pentru neplata...
merci pt raspuns.din pacate in multe cazuri nu asta e si opinia penalistilor.adica a procurorilor si instantelor penale, care asimileaza fortat biletul la ordin cu cecul, fara sa tina cont de faptul ca primul implica inevitabil riscul comercial. doar in cazurile in care se dovedste fara dubii(asa cum ar trebui sa fie intr-un stat de drept cum nu e Romania)ca a existat de la emiterea biletului intentia de neplata si implicit inselaciune,ar fi justificata aplicarea legii penale...doar ca la noi e simplu..functioneaza prezumtiile..de vinovatie.

justitiabilul

Distinctie...

Post by justitiabilul » 24 Jan 2005, 10:22

E regretabil ca practica e neunitara...
Biletul la ordin nu poate fi asimilat cecului, de nici un fel.. Iar legea penala e de stricta interpretare.

Cu toate acestea, se poate retine 215 alin 1,2 si 3, iar nu 215 alin. 4 daca biletul la oridn a fost folosit la savarsirea inselaciunii....In cazul asta, trebuie probata inducerea in eroare, prejudiciul, legatura de cauzalitate, etc...

Post Reply